2020. Október 25. | Blanka, Bianka
Előző

Pulykamell pikáns salátával...

Következő

Kisautó pulyka mellsonkával...

Libasült zöldségekkel

Hozzávalók:

1 friss vagy fagyasztott liba (kb.5 kg)

3 db közepes sárgarépa

3 zeller szár

1 fej fokhagyma, félbe vágva

1 csokor friss kakukkfő ágak

1 csokor friss zsálya

1 közepes fej vöröshagyma, félbe vágva

8 levél friss petrezselyem

1 db babérlevél

1 tk. egész bors

½ csésze száraz fehérbor

1 ek. vaj

 

Elkészítés:

1/  Ha fagyasztott libát használunk, akkor tegyük egy éjszakára a hűtőszekrénybe, hogy kiolvadjon. Vegyük ki a libát a hűtőből, és hagyjuk szobahőmérsékleten 30 percig állni. Melegítsük a sütőt 180 fokosra. Öblítsük le a libát hideg folyó vízen belül és kívül, és szárítsuk meg papírtörlővel. A lehető legtöbb felesleges zsírt vágjuk le az hasüreg nyílásáról. Távolítsuk el a szárnyak első és második ízületét és a nyakat, tegyük félre.

 

A hasüreget dörzsöljük be sóval és borssal. Helyezzük bele a megtisztított és félbevágott sárgarépa felét, 2 zeller szár felét, a fokhagymát, kakukkfüvet és zsályát. Egy konyhatű, vagy cérna segítségével húzzuk össze a lábakat. A végére tekerjünk alufóliát. Sózzuk, borsozzuk kívülről is, majd helyezzük egy nagy sütőedénybe és tegyük be a sütőbe.

 

Süssük a libát addig, amíg aranybarna színű lesz (körülbelül 3 óra.) 30 percenként távolítsunk el annyi zsírt, amennyit csak lehet. A libasütés utolsó fél órájában tegyük ki a libát egy tálra, a libazsírt öntsük ki a tepsiből és a libát hátával felfelé tegyük vissza. Süssük további fél óráig. Ha elkészült alufóliával letakarva pihentessük fél óráig. Kínálás előtt a lábakról vegyük le az alufóliát.

 

2/ Vágjuk le és dobjuk el a felesleges zsírt a szárnyakról, a nyakról, ez utóbbit vágjuk kisebb darabokra és helyezzük őket egy lábosba. Adjunk hozzá maradék sárgarépát, zeller-szárat, hagymaféléket, petrezselymet, babérlevelet, borsot, és annyi vizet, hogy kb. egy centivel fedje csontokat és zöldségeket. Magas hőmérsékleten forraljuk fel, majd alacsony hőfokon főzzük kb. 2-3 órán keresztül, addig, amíg a hús le nem válik a csontról. Ha szükséges öntsük fel vízzel. Ha elkészült, dobjuk ki a csontdarabokat és a sűrű zöldséges, húsos levet egy szűrön passzírozzuk át és tegyük félre.

 

3 / Készítsük el a mártást. A félretett zsírt forrósítsuk fel, öntsük bele a bort és addig főzzük, míg kb. ¾ marad meg. Adjuk hozzá a már elkészített sűrítményt és folyamatos kevergetés közben főzzük, míg ¾-e marad meg. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a vajat és addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Ha elkészült öntsük egy mártásos tálkába és kínáljuk a libasült mellé. 

 

 

Előző

Pulykamell pikáns salátával...

Következő

Kisautó pulyka mellsonkával...

Kövess minket!