2022. Július 07. | Apollónia
Előző

Szárnyas ételek...

Következő

Osztriga fűszeres vajban...

A tenger gyümölcsei

Két Oceán étterem Knysna
Dél-Afrika partjait nyugaton az Atlanti –óceán, keleten az Indiai -óceán mossa. A nyugati part Fokvárostól - Namíbia határáig, a keleti part Fokvárostól Mozambik határáig húzódik. Ez a több ezer km hosszú partszakasz, és az ország belsejében lévő folyók, tavak garantálják hogy, mindig frissen fogott hal finomságok kerüljenek az asztalra. A tengeri halászat és édesvízi horgászat már visszanyúl a történelmi időkre.

Fokváros környékén az ott élő malájok közül sokan foglalkoztak halászattal, és gyakorolják napjainkban is. Dél-Afrikában szinte minden part menti városban vannak hal éttermek, ahol az egyszerű fogásoktól a legkülönlegesebb fogásokig minden megtalálható a menük kínálatában. Fokváros és környéke rendelkezik a legtöbb tenger gyümölcsét kínáló éttermekkel, amelyeket mind a helyiek, mind a turisták előszeretettel látogatnak.

A keleti part mentén húzódik a Garden Route, Édenkert ismert útvonal, ahol a tengerparti falukban is sok ínyencséget találunk. Knysna városka híres a lagúnájáról és az osztrigájáról. Az éttermek menüjén a tengeri finomságok előételei között szerepel az osztriga, amit nyersen, jégkockákra helyezve, citromlével meglocsolva, pezsgővel fogyasztanak. Tovább haladva a keleti partszakaszon, megérkezünk a Wild Coastra és Natal tartományba, amely híres a szardínia vonulásról.

Július hónapban minden évben milliárdnyi szardínia érkezik Cape Agulhas vizeiről Durban partjaihoz. Napjainkra már turista attrakcióként is szereplő látványosság, ahogy a vonuló milliárdnyi szardínia, mint fekete folyam hömpölyög a tiszta égszínkék vízben. Vonulásukat több száz delfin kíséri, a vízből kiugrálva terelik magukhoz a szardíniákat, és lakmároznak belőlük. Amikor a szardínia folyam a partok közelébe ér, az emberek kosarakkal szedik ki a vízből a halakat.

Dél-Afrika vulkanikus eredetű fő hegységrendszere a Drakensberg Sárkány hegyvonulat, ami a keleti parttal párhuzamosan húzódik, a körülötte lévő tiszta vizű patakok kiváló pisztrángos helyek. Az éttermek kínálatában gyakori, és elérhető áron megtalálható ínyenségek: garnélarák, homár, pisztráng, lazac, tintahal, polip, tőkehal, snoek, kingklip, különbözően elkészítve, hozzáillő szószokkal, és párolt zöldség, vagy rizs, vagy/és saláta körettel. A kagyló kiváló levesnek vagy grillezve, különböző szószokkal ízesítve.

Gyakori, hogy a rákokat megtisztítva grillezik, vagy curry fűszerekkel pörkölt módon elkészítve tálalják. A legfinomabb számomra, és a legátfogóbb kulináris élvezet adja a tenger gyümölcsei tál, ahol egy tálra teszik a hal és rák finomságokat. Dél-Afrikában a tenger gyümölcsei éttermek nem csak a kínálatuk, hanem a fekvésük miatt és híresek.

Az egyik legszebb fekvésű étterem a Jóreménység Nemzeti Parkban a Két-óceán étterem, amely a kilátóhoz közel található, s így egyedülálló panorámával rendelkezik. Fokvárosban a Victoria Alfred Waterfonton, ami egy kikötőből átalakított szórakozó negyed, jó néhány hal étterem található. Az éttermek teraszai a stégekig elérnek, a háttérben ott magasodik a csodálatos Tábla Hegy, a híres ráboruló felhőtakaróval, amely mintegy megkoronázza kulináris élvezetünket.
                                                                                                                                                     

Fábián Gabriella
(www.elitemagazin.hu Dél-afrikai tudósítója)

Előző

Szárnyas ételek...

Következő

Osztriga fűszeres vajban...

Kövess minket!