2020. November 25. | Katalin
Előző

Bőröndpakolási tippek...

Következő

A Big Five és a többiek...

Ráckevei relax

A legrégebbi hazai ortodox szerb templomba a hírek szerint már csak pár család jár misére, ennél sokkal sikeresebb a felnőttbarát wellness hotel Ráckevén.

 

Igazság szerint a gimnáziumi tanulmányi kirándulások hangulatát szerettem volna felidézni, ezért indultunk el Ráckevére. Az emlékekből kirajzolódó összbenyomás szerint a várost átszelő Kis-Duna nyugalmas, harmonikus környezete ideális hely arra, hogy magunk mögött hagyjuk a zajos világot. A fő attrakció egy iskolai csoportnak természetesen a gyönyörűséges Savoyai Kastély volt, no meg a szerb ortodox közösség akkor még virágzó hagyományai. Mint kiderült, a kastély, amely jó ideig hotelként és étteremként működött, 2017-ben bezárt.

 

A szerb közösség manapság már nem túl népes, a templomuk viszont – a legrégebbi a maga nemében itthon - magával ragadó: az idegenvezető szerint 5-6 család mintegy tucatnyi tagja jár rendszeresen misére, ami kétórás szertartás. A templomban – az ortodox hagyományokhoz híven - nincsenek padok, csak a betegek és az öregek számára megengedett az úgynevezett állószékek használata, egyébként pedig a nők és a férfiak is elkülönülten lehetnek részesei az áhítatnak.

 

Minthogy közben az eső is eleredt, úgy döntöttünk, hogy az emlékeinkhez képest kialakult hiányérzetünket egy közeli szálláshelyen kompenzáljuk, s másnapra hagyjuk a retro hangulatú „pecázós-stéges-kulipintyós” Duna-ág felfedezését.

 

A hotelt illetően nem is választhattunk volna jobban, mert a Duna Relax Hotel tulajdonosai nagyon is jól kalibrálták a négycsillagos helyhez a szolgáltatásokat: megálmodtak egy télen-nyáron élvezhető komplex élmény szigetet. Létrehoztak egy olyan, cseppnyi luxussal fűszerezett, családias szállodát a főváros közelében, ahol a vendégek test és lélek harmóniáját élvezhetik egy különleges környezetben.

 

Ami első pillanatban nyilvánvalóvá vált, hogy a jószerivel konkurencia nélküli szálláshely sikerének titka – a tagadhatatlanul nagyvonalú szoba enteriőrökön túl – a személyzet hozzáállásában rejtezik, akik számára egyszerűen nem létezett megoldhatatlan probléma.

 

A másik: a természeti, már-már falusias környezet. A vízpart adott, a szobai panorámához vadkacsák, sirályok és kormoránok asszisztálnak, no meg a Csepel-szigethez simuló hajómalom és a három felekezetet képviselő templomtornyok látványa. Ehhez illeszkedve varázsolták a szálloda kertjét is buja zöld növényekkel, tarka virágokkal, ölelő bokrokkal és apró, csörgedező kis tavacskával minden időszakban impozáns ligetté.

 

A hotel wellness részlegét antik római wellness birodalomként aposztrofálják - tény, hogy a Duna vonalában egykor ókori római települések virágoztak, rendkívül gazdag egészség és fürdőkultúrával. Ehhez társulnak a modern kor grátisz szolgáltatásai: ugyan ki tudna ellenállni egy angol típusú teázási szeánsznak, egy a már említett szerb vallási közösséget meghaladó létszámú vízi fitnesznek, vagy egy személyre szabott arcdiagnosztikának. Hozzá kell tennem, hogy a mi (egyébként kinezológus végzettségű) wellness „elöljárónk” (megérdemli, hogy nevesítsük: Anna) minden megnyilvánulása elemi erejűnek bizonyult, ami különösen fontos, lévén, hogy egy gyerekmentes szállodában mindenki magára, a párjára, a barátaira és a pozitív gondolataira szeretne fókuszálni. Mondhatni, szelíd erőszakkal veszik rá az embert arra, hogy valóban élvezni tudja a jót. A beltéri részlegen számos szolgáltatást lehet igénybe venni: úszómedence, pezsgőfürdő, sudatorium, szaunák, dézsafürdő, sószoba, élményzuhany, Kneipp-taposó és fűtött mozaikpadok – hogy a szervezett szauna szeánszokról ne is beszéljünk.

 

Tapasztalatom szerint az úgynevezett családbarát szállodákban a szülők sokkal hajlamosabbak az „ereszd el a hajamat” típusú viselkedésre – nos, ehelyütt, bár minden adott hozzá, ez fel sem merült: persze az is igaz, hogy a wellness tér kialakítása – függönyös, baldachinos „szeparék” – kölcsönöz némi „felnőtt” intimitást a helynek. Örvendetes módon a szauna csöndes relaxációját sem zavarta meg senki azzal, hogy a céges ügyeit osztja meg vadidegenekkel.

 

Úgy vélem, minden felnőttnek jár néhány nap gyerekmentes kikapcsolódás. Nem vitás, ez a felnőttbarát szálloda, a csöndes, romantikus napokra vágyó párok, valamint a nyugodt kikapcsolódást kedvelő ifjak és örökifjak paradicsoma. Ettől függetlenül, a hely szelleme kötelez, a rómaiak azért tudtak élni, és, persze, korunk „életművészei” sem akarnak lemaradni semmiről: így hát a konyha hozza mindazt a földi jót, amit az evőversenyekre hangolt átlag magyar vendég elvár, a vizes részleg előzékenyen közvetlen kapcsolattal rendelkezik a bárral. Akinek mindez kevés, reggelente a holtág mellett vezetett bicikliúton élheti ki hosszútávfutói vágyait (a korán kelőket napindító falatokkal várják a wellness részlegben).

 

Általában elkerülöm a rosszul szellőztetett, alagsori fitnesz termeket a szállodákban, ezúttal azonban a közvetlen kertkapcsolat eleve garantálta a friss, dunai levegőt, s a nosztalgiatúra is célba ért azáltal, hogy a high tech erőgépek előtt ott várt minket a leghagyományosabb ping pong asztal…

 

Azt már csak elképzelni tudom, miféle római típusú „bacchanáliákra” nyújt lehetőséget nyáron a pazar kert és a benti vízi huncutságok kültéri megfelelői… Viszont megkockáztatom: télvíz idején Ráckeve csak így élvezhető igazán, egy meghitt, családias bázisról. Feltételezem, hogy a város nyáron kel igazán életre, és tartogat látnivalót, például ott van az Angyali és a Senki-szigete, ahová komppal lehet átjutni, meg a színes kavalkád csónakos piac. Ráckevétől picit lejjebb Szigetbecse is nagyon szép kis falu, nemrég átadtak ott egy kis tanösvényt és ott van az André Kertész múzeum is, ahol a fotóművész gyerekkora nagy részét töltötte, s a tiszteletére berendezett emlékszobát meg is tekintettük hazafelé.

 

Összességében jól sikerült kis kiruccanás volt, tökéletesen feltöltődtünk Ráckeve szellemével, tervezzük a visszatérést egy következő időszakban.

 

Tóth Gábor Ákos

 

 

 

Előző

Bőröndpakolási tippek...

Következő

A Big Five és a többiek...

Kövess minket!