2021. Október 26. | Dömötör
Előző

Hétvége külföldön – Brüsszel...

Következő

Hétvége külföldön – Skócia...

Hétvége külföldön – Amsterdam

Hollandia talán legismertebb és legfelkapottabb városa Amsterdam. Számos múzeum, galéria, színház és koncertterem található a városban. Nem véletlen, hogy szinte egész évben turisták tízezrei látogatják a város nevezetességeit, többek között a világhírű sörfőző cég, a Heineken múzeumát, vagy a város déli részén található Vondelparkot. Néhány turista látványosságot bemutatva szeretnénk kedvet csinálni egy kellemes amszterdami hétvégére.

 

Táncold át a tavaszt!

Állítólag a hollandok buliznak a legtöbbet Európában, és Amszterdamra ez különösen igaz. Tavasszal még az utcákra is kiözönlenek a vicces, nemzeti színbe öltözött táncosok és felvonulók a nemzeti ünnepen, április 27-én, a Koningsdagon. Ilyenkor százezrek érkeznek az egész napos dance fesztiválra, éjjel pedig a bárokban, a híres vörös lámpás negyed helyein folytatódik a narancsos őrület.

 

Ahol majdnem mindent szabad!

A belvároshoz közeli híres vörös lámpás negyed nappal sem utolsó program: itt található Európa első erotika múzeuma és a bevállalós utazók beülhetnek egy coffee shopba is, ahol nemcsak kávét kóstolhatnak, hanem a „nevetős sütemények” is teljesen legálisan kaphatóak.

 

Minden, mi szem-szájnak ingere...

A negyedben egyébként számos kis büfét is találunk, ahol remek gyorsételeket ehetünk. Amszterdam gyakorlatilag street food nagyhatalomnak számít. A piacokon (Albert Cuypmarkt és a Nieuwmarkt Market) megkóstolhatjuk a holland nyers heringet, a minifasírtot, a bitterballent és a tradicionális sült krumplit, a patatje oorlogot és ne feledkezzünk meg az utánozhatatlan holland sajtokról se.

 

Kerekezz!

Ennyi finomság után érdemes egy kicsit mozogni: Amszterdamban több, mint egymillió bicajt használnak, sík a vidék, az autósok figyelmesek és a bringa utak is kiépítettek. A helyiek imádják a kétkerekűt, vegyük fel mi is a ritmusukat. Városnézésre vagy tulipánvadászatra a legjobb kerékpárral menni. 

 

Kulturális csemegék két keréken!

A városnézés legkényelmesebb módja tehát a kerékpár, a túrát kezdhetjük a „kötelező” látnivalókkal, így a Van Gogh Múzeummal vagy a Rijksmuseummal, megható élmény lehet az Anna Frank múzeum, kihagyhatatlan a Dam tér a Királyi palotával (Koninklijk Paleis), az Új-templommal (Nieuwe Kerk) és a De Bijenkorf áruházzal.

 

Merülj el a tulipán tengerében!

A várost kettészelő népszerű közparkban, a Vondelparkban is tulipánok százai várják a piknikezőket, de az igazi nagy durranás az Amszterdamhoz közeli Keukenhof, ahol több, mint 32 hektárnyi virágzó tulipán és nárcisz csábítja a látogatókat, márciustól május végéig. Érdekes még az Aalsmeeri virágtőzsde is, és az április 19-23 közötti virágkarnevál, a Bloemencorso!

 

Irány a tenger!

Jó időben a fővárosiak kiözönlenek a közeli tengerpartra, a Zandvoortra, ami vonattal is könnyen megközelíthető. A színes öltözőházikóiról ismert, sárga fövenyes strandon partikkal és szórakoztató programokkal várják a napsütés és a vízi sportok szerelmeseit.

 

A szupersztárok is itt buliznak!

Természetesen a szupersztárok sem hagyják ki Amszterdamot, idén tavasszal például Sting, a Depeche Mode és Bruno Mars is koncertezik itt. A művészetrajongóknak pedig kötelező a Dutch Masters, az interaktív művészeti alkotóház a Madame Tussauds múzeumban, a Nemzetközi Sajtófotó Kiállítás a Nieuwe Kerkben és a május végi Holland Művészeti Vásár és Fesztivál.

Előző

Hétvége külföldön – Brüsszel...

Következő

Hétvége külföldön – Skócia...

Kövess minket!