2022. Szeptember 27. | Adalbert
Előző

Röviden… a mellékhatásokról...

Következő

Röviden… a pucér humoristáról...

Röviden… a töltelékről

Ha pusztán a kulinaritás felől közelítünk, a töltelék lehet felemelő, de éppúgy pocsék is, mit a „burkolat” igyekszik elfedni – lásd Kádár-korszak Hortobágyi palacsintája.

 

Ami a nyelvhasználatot illeti, az űrkitöltő szavak – az általánosan csökkenő szókincs dacára – valóságos virágkorukat élik, bőszen tenyésznek felszínes világunk verbális lápvidékén. Az aktuális sztár mostanában a „tényleg” szócska, melyet legutóbb a vizes világbajnokság műsoridőt hablagyolással kitöltő sportkommentátorai röpítettek a képzeletbeli dobogó felső fokára.

 

Amikor ugyanis nincs lényegi új információ, az előző állításunkat hitelesítjük a tényleggel, ami korábban a csacsogó tinilányok, korsóba meredő kocsmatöltelékek és nekihevült focidrukkerek „érve” volt a valóság új dimenzióinak feltárása során.

 

Ezt átemelni a közmédia eszköztárába nem más, mint nyelvrontás (és akkor még nem beszéltünk arról, hogy belénk akarnak dumálni olyat is, aminek a látott képek homlokegyenest ellentmondanak) – na de tényleg, eztán már a töltelék lesz a főétel?

Tóth Gábor Ákos

Előző

Röviden… a mellékhatásokról...

Következő

Röviden… a pucér humoristáról...

Kövess minket!