2021. Január 25. | Pál
Előző

Csodavár Űrprogram...

Következő

Interaktív Mesefal...

Jótékony Kis-Pingvinek

Múlt hét hétfőn reggel startolt az úszás: 6.30-kor indultak el Keszthelyről és kedden délután negyed 5-kor értek célba – a Balatonfüredről induló sajtóhajóról mi is szurkoltunk nekik.

 

Tíz és tizenhárom év közötti gyerekek vágtak neki a Balatonnak, hogy hosszában tegyék meg a több mint 77 kilométeres távot. A Kis-Pingvin Úszó és Vízilabda előkészítő 18 tanítványa váltásban úszott Keszthelytől Balatonakarattyáig. A rendhagyó sportteljesítménnyel a fiatal úszók a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány sportolóira szeretnék felhívni a figyelmet, és támogatni őket egy új tornaterem kialakításában.

 

A gyerekek teljesítményükkel szeretnék felhívni a figyelmet a mozgásukban korlátozott, vagy egyéb fogyatékkal élő gyerekek korlátozott sportolási lehetőségeire. Céljuk egy tornaterem kialakítása a Végtaghiányos Gyerekekért Alapítvány sportolóinak.  Az úszás mellé állt nagykövetként Cseh László többszörös olimpiai dobogós világbajnok úszó, Kiss Gergely olimpiai bajnok vízilabdázó, Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Lotfi Begi dj-zenei producer, a Pamkutya és beniipowa influencerek.

 

Az úszás ötletgazdája a gyerekek edzője, Menczinger Melinda, aki edzőtársával, Török Fannival, és volt vízilabda válogatott testvérével, Menczinger Katával kísérte végig a vízben tanítványait.

 

A Balaton-átúszás Keszthelyről indult június 8-án hajnalban. A gyerekek váltásban úsztak egy-egy órát egészen napnyugtáig. A távot másnap reggel 5-kor folytatták: a különleges Balaton-átúszást egy 40 fős stáb és 6 kísérőhajó biztosította.

 

 „A kiválasztott gyerekek közül többen 4 éves koruk óta úsznak, vízilabda bajnokságokon vesznek részt, és az egyetlen álmuk az Olimpia. A Balaton átúszása egy egészen új kihívást jelentett számukra, mert itt nem csak a fizikai képességeik számítottak. Monoton, hosszantartó úszás várt rájuk a Balaton mindig változó hullámos vizén. Ez az ember szellemét is próbára teszi” – mondta el az Elite-nek Menczinger Melinda, a gyerekek edzője.

 

Melinda 2015-ben másodmagával már átúszta a Balatont, amire így emlékezett vissza: „Miután kimentettek a mentőcsónakba minket, a vége előtt 1,5-2 km-el, akkor már éreztem, tudtam , hogy ezt meg kell csinálnom még egyszer! Most már hálás vagyok annak a hurrikán erejű viharnak, hálás vagyok azért, hogy volt lehetőségünk megcsinálni újra!” 

 

A cél tehát ismét ez volt, és ehhez sikerült megnyernie maga mellé két őrült, de rátermett hölgyet, a testvérét a volt vízilabda válogatott Menczinger Katát, és edző társát Török Fannit. Ez az úszás azonban más volt, mint az előző, hiszen velük tartott a Kis-Pingvin úszó és vízilabdázó gyerekek közül jó pár tanítvány. Így több szempontból is egy valóban egyedülálló küldetésről beszélhetünk.

 

Szöveg: Lengyel Éva,  fotó:Tóth Anna Lili, archív

Előző

Csodavár Űrprogram...

Következő

Interaktív Mesefal...

Kövess minket!