2022. Július 04. | Ulrik
Előző

Óvjuk szemünket!...

Következő

Bemelegítés és nyújtás...

Fuss szabadon!

Dr.Vizi András

Kampány indult a biztonságos futás népszerűsítésére, amelynek fő célja, hogy felhívja a figyelmet a futókra leselkedő parazitológiai és ortopédiai kockázatokra. A kezdeményezést olyan nagykövetek támogatják, mint Szabó Zsófi műsorvezető és Dr. Vizi András gyermeksebész, gyermektraumatológus, a Gyermeksport Egészségügyi Csapat vezetője.

 

Bár a kültéri futás az egyik legnépszerűbb mozgásforma, számtalan előnye mellett veszélyekkel is járhat, amelyekre érdemes odafigyelni, hiszen a paraziták elleni megfelelő védelemmel és a nem megfelelő sportfelszerelés okozta problémákkal kevesen vannak tisztában. A futók számára a legnagyobb parazitológiai veszélyt a Lyme-kórt is terjesztő kullancsok jelentik, hiszen a paraziták már akár a 20 cm-es gyepben is megbújhatnak. Az enyhe telek miatt egész évben magas a kullancsok száma, nincs már elhatárolt kullancsszezon.

 

A Fuss szabadon! kampány a paraziták elleni védekezés mellett a különböző ortopédiai problémákra is fel kívánja hívni a figyelmet. A szabadtéri futás jelentősen eltér a futópadon végzett mozgástól; sokféle felszínnel találkozhatunk. A nem megfelelő cipőválasztás megterhelheti az ízületeket, hiszen futás közben minden egyes lépésnél a testsúlyunknak legalább a kétszerese nehezedik az alsó végtagokra, így a megfelelő védelem is kiemelkedően fontos.

 

A kezdeményezés mellé állt Szabó Zsófi is, az RTL Klub Reggeli műsorvezetője is. „Amióta édesanya lettem, a futás az egyetlen olyan program, ahol igazán egyedül lehetek a gondolataimmal, miközben folyamatosan feszegetem a határaimat. Szenvedélyem lett, átlendít a nehezebb pillanatokon és megoldást nyújt arra, hogy tényleg befelé figyeljek. Most már társaságban is futok, és az eredmények is motiválnak, azt hiszem annak is eljön az ideje, amikor valaki futóvá érik. Tavaly júliusban futottam le a félmaratont, ami hatalmas élmény volt.” – emelte ki a műsorvezető.

 

A kampányban emellett olyan neves szakemberek vesznek részt, mint Dr. Vizi András gyermeksebész, gyermektraumatológus, a Gyermeksport Egészségügyi Csapat vezetője, emellett ironman triatlon versenyző és triatlon edző, Szántó Nelli személyi és futóedző, , Sipos Fanni futóedző, Markocsán Sándor “Sanyosz” edző, valamint Pintér András futó és triatlon versenyző.

 

A futás szeretete mellett mindannyian nagy figyelmet fordítanak arra, hogy megfelelő védelemmel ellátva hódoljanak hobbijuknak, szakmájuknak. „Orvosként kiemelten fontosnak tartom a kullancs elleni védekezést. Mindkét betegség, a Lyme-kór és kullancs encephalitis komoly egészségügy kockázattal jár, ezért a futók számára elképesztő jelentőséggel bír ez az új innováció. Kényelmes, könnyű kezelni, és ami a legfontosabb: biztonságos! Örülök, hogy használhatom!” – árulta el Dr. Vizi András az ultrahangos kullancsriasztók kapcsán.

A Fuss szabadon! kampány célja, hogy a sportolók a szabadtéren végzett testmozgásnak csak a pozitív hatásait érezzék.

 

 

Előző

Óvjuk szemünket!...

Következő

Bemelegítés és nyújtás...

Kövess minket!