2020. Október 30. | Alfonz
Előző

Látványos hatás...

Következő

Trendforduló...

Díjnyertes magyar szemüvegkeret

Kelemen András és Kelemen Péter

Kelemen András a bécsi Iparművészeti Egyetemen tanult formatervező mérnöknek. Diplomamunkája volt a szemüveg, ami végül olyan nagy sikert aratott, hogy megnyerte a Red Dot Design díjat, s ráadásként még az egyetemére is meghívták tanítani. A szemüveg anyaga 100% fa, nincs benne fém alkatrész , szárai 170 fokban beforgathatóak. Szemüveg viselési szokásokról, az alkotás folyamatról a tervező, Kelemen András nyilatkozott lapunknak:

 

„A szemüveg tervezésénél a természetes alapanyagok és az egyszerű kivitelezhetőség álltak előtérben.  Fontosnak találtam megvizsgálni a piacon kapható többi keret gyártási lépéseit, és azok esetleges problémáit, hiszen a szemüvegemet nemcsak mint terméket szerettem volna friss tartalommal megtölteni, hanem a szemüvegkeret elkészítését is újra akartam gondolni.

 

Talán többen is tisztában vannak azzal, hogy a rövidlátók száma milyen drasztikusan növekszik világszerte. Ennek a pontos okát még nem állapították meg, de az biztos, hogy a jelenség népbetegséggé vált. Érdekes megfigyelni, hogy Ázsia egyes területein ez a szám milyen kimagasló már most. Szingapúrban, Kínában és Japánban a fiatalok több mint 90 százaléka rövidlátó. Az európai átlag még nem ilyen rémisztő, de például Németország lakosságának 40 százaléka szenved ilyen problémákkal, és ez az adat várhatóan megkétszereződik a következő 20 évben. A számokat elnézve világossá vált számomra, hogy a szemüvegkeret igénye és annak környezetre gyakorolt hatása igenis fontos kérdés.

 

Az emberek többsége lecseréli a szemüvegét vagy a divat változása miatt, vagy azért, mert a termék valamilyen okból kifolyólag használhatatlanná vált. Az acetát keretek népszerűsége igen nagy, de az anyagnak megvannak a hátulütői. Az izzadság és a napfény pár év alatt olyan szinten roncsolja az anyag szerkezetét, hogy ha egy lencsecserére kerülne a sor, akkor nagy valószínűséggel eltörik a melegítés vagy a lencsebepattintás során. Az eredmény pedig egy teljesen használhatatlan műanyaghalom fémzsanérokkal összekapcsolva.

 

A rugóacélból készült keretek ezzel szemben strapabíróbbak, de az anyag előállításba fektetett energia, vagy a fém korrózióval szembeni védelme nagyban megnöveli a gyártási lépések számát. Ehhez még hozzájön az is, hogy a keret minden pontját, ami emberi bőrrel érintkezik, be kell vonni egy antiallergén műanyaggal, hiszen a fém érintkezése sokaknál irritációt válthat ki. Az előbb felsorolt indokok miatt választottam a fát alapanyagul a keretem megtervezésénél.

 

Manapság nagyon divatosnak mondható a fakeret, azonban a legtöbbször csak Kínából importált egyszerű fémzsanérokkal összerakott fakeretekről beszélünk. Az én etikus tervezésembe és a fenntarthatóságról alkotott képembe ez a fémzsanéros megoldás nem fért bele. A zsanérok egyes elemeinek kiöntése, csiszolása, menetkészítése, az keret elemeibe való rögzítés, csavarkészítés és még sok minden más olyan szinten megnöveli a gyártási lépéseket és a környezetre gyakorolt hatásokat, hogy a termékem fő kérdése erre a pontra fókuszált. Hittem benne, hogy ezt a megszokott rendszert le lehet egyszerűsíteni és lehet készíteni egy jobb megoldást csak fából. Egy évi tervezés és fejlesztés után sikerült olyan terméket megterveznem, ami minden pontban teljesíti az általam támasztott elvárásokat.

 

A keret helyi alapanyagoból és lokálisan előállítható. A fa, mint nyersanyag, megújuló energiaforrás, ami a megfelelő környezetben rövid idő alatt lebomlik. A gyártási lépések száma a fele a hagyomásos útol legyártott keretekhez képes. A keretet minden elemét egyetlen gép használatával lehet előállítani, ami azt jelenti, hogy a gyártáshoz komolyabb infrastruktúra nem szükséges. A szemüveg összesen 4 különböző elemből épül fel, ami megkönnyíti a gyártást.

 

A fa és a felületkezelése nem vált ki allergiás reakciót. Ha a termék valamilyen oknál fogva tönkremegy, vagy a viselője már nem szeretné hordani, akkor a keret nem okoz hulladékként problémát, hiszen az 1 éven belül teljesen lebomlik a megfelelő komposztálási környezetben. Az optikai lencse még problémát képez, de már vannak olyan pozitív próbálkozások, ahol biológiailag lebomló műanyagból készítenek lencséket. A jövőben mi is szívesen dolgoznánk ilyen anyagokkal.”

 

Utánajártunk: András és testvére, a közgazdásznak tanuló Kelemen Péter, létrehoztak egy közös vállalkozást, az AXIS Spectacles-t, s ennek köszönhetően hamarosan Budapesten is kaphatóak a szemüvegek.

 

Előző

Látványos hatás...

Következő

Trendforduló...

Kövess minket!