2020. Október 30. | Alfonz
Előző

Foals: Wash off...

Következő

Dr. BRS x Király Linda: Lángra Gyúl...

USEME: Üveghegy

A hazai pop-rock színtér egyik legtudatosabban építkező zenekara, az USEME az új albumon műfaji sokszínűséget ígér, mégis ez az eddigi legegységesebb és legkiforrottabb anyaguk.

 

Az alakulásuk óta eltelt négy évben a USEME olyan utat futott be a hazai zenei életben, ami csak keveseknek sikerül: megjelentettek két nagylemezt, számos telt házas klubkoncertet tartottak, a Nagy-Szín-Pad győzelemnek köszönhetően pedig tavaly a legnagyobb hazai fesztiválok nagyszínpados fellépői lehettek. Az Üveghegy című album az elmúlt időszak legfontosabb tapasztalatait figyelembe véve készült. „Sok minden történt velünk ezalatt a néhány év alatt, és sokféle visszajelzést érkezett az előző két lemezre. Amellett, hogy a dalírás egy ösztönös, természetes folyamat, az évek során letisztult számunkra, milyen jellegű dalok működnek és szólalnak meg jól élőben, és ezekre a szempontokra kifejezetten figyeltünk a munkálatok során” – emeli ki Markó Ádám a zenekar dobosa.

 

A dalok csapatmunkában készültek, hiszen a szerkezetek megalkotásából és a hangszerelésből mindenki kivette a részét. A zenei alapok nagy részét Varga Zoltán billentyűs írta, de Szalkai Tibor és Anga-Kis Miklós is szerzett néhány számot, főleg olyanokat, amelyek eddig nem voltak jellemzőek a zenekarra, így színesebbé téve az új lemezt. Ilyen például a lírikusabb hangvételű, new country jellegű dal, a Leszel-e még? vagy a rendkívül gyors és pörgős, A zene elég.

 

A szövegekért többnyire ezúttal is Csongor Bálint felelt, de olyan neves szövegíróktól is kapott gondolatébresztő segítséget, mint Molnár Tamás vagy Siklósi Örs. „Igyekeztem pozitív hangulatot festeni az új dalokkal, de valljuk be, ez nem mindig könnyű, ha megnézzük a körülöttünk lévő a világot. Ezekre a történésekre úgy éreztem, muszáj reflektálnom. Így született meg például az album legkeményebb zenéjére a klímaváltozás kérdését is boncolgató, Mindenből a Semmibe. De bármi is legyen az adott dal témája, mindig található benne egy feloldás vagy egy pozitív felhang.”

 

Az Üveghegy című albumot a zenekar tíz állomásos turnén mutatja be országszerte, ami március 13-án Sopronban indul, majd Tatabányán, Nyíregyházán, Miskolcon, Szegeden, Győrben, Hajdúszoboszlón, Békéscsabán és Veszprémben is koncerteznek. A budapesti közönség április 17-én az Akvárium Klubban hallhatja élőben a dalokat.

 

 

USEME lemezbemutató turné:

03.13. Sopron – Búgócsiga Akusztik Garden

03.20. Tatabánya – Roxxy Music

03.27. Nyíregyháza - Club Hollywood

03.28. Miskolc - Helynekem

04.03. Szeged – JATE Klub

04.04. Győr – Rómer Ház

04.17. Budapest – Akvárium Klub

05.08. Hajdúszoboszló - Rock Café

05.09. Békéscsaba – Csabagyöngye Kulturális Központ

05.15. Veszprém - Expresszó

 

 

Előző

Foals: Wash off...

Következő

Dr. BRS x Király Linda: Lángra Gyúl...

Kövess minket!