2022. Május 24. | Eszter, Eliza

Arató zenekar: Vízmelléki prímások

Arató zenekar

Dumnezeu, Leves, Cilika, Csángáló, Mutis –  ezeket a ragadványneveket, a szászcsávási zenekar világot járt tagjait már a legifjabb amatőr táncházasok is ismerik, ráadásul a csávásiakról megszámlálhatatlan eredeti és revival felvétel készült már, a térségben azonban akadtak még más értékes és egyedi hangzásvilágú muzsikusok, akik kevéssé ismertek.

 

Lemezünk a Vízmelléken egykor élt zenekarok játékrepertoárjából válogat, a megidézett prímások játékstílusát, egyéni dallammegoldásait, variációit mutatja be.

 

Prímásunk, Luca a lemez megálmodásakor ezeket a periférián lévő prímásokat, úgymint a héderfáji Káló „Cuppa” József, a bonyhai Bolha Zoltán, a vámosgálfalvi Fagyula János „Gyurica” és az ádámosi Kozák József „Ţăr” szerette volna megmutatni. Azzal a küldetéstudattal és céllal kutatta a lemez zenei anyagát, hogy ne a legismertebb mestereket és dallamokat válogassa össze, hanem azokat, akiket nem divat játszani.

 

Reméljük, egy pár pillanatra meg tudtuk idézni a Vízmellék (Kis-Küküllő mente) egykori hangzásvilágát, és talán elértük azt is, hogy – a csávásiak érdemeit nem elvitatva – ismerősen csengjenek ezek a nevek is: Cuppa, Bolha, Gyurica, Ţăr.” – Sándor István

  

Közreműködnek: Tóth Luca Réka – hegedű, ének, fütty, Sándor István – kontra, prímkontra, tánc, Ifj.Földesi János – nagybőgő

Vendégművészek: Hetényi Milán – ének, Liber Endre – cimbalom

 

Vízmelléki prímások: 08 Sűrű verbunk megtekinthető: ITT 

 

Kövess minket!