Venczel Vera 75 éves

Venczel Vera a  Szepes Mária- és Jászai Mari-díjas színésznő érdemes és kiváló művész, a filmakadémia életműdíjasa, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. díjas 75. születésnapját ünnepli március 10-én.

 

Köszöntő

„ A Színház- és Filmművészeti Főiskolára elsőre felvették, osztályfőnöke az a Pártos Géza lett, aki nemcsak kiváló rendező, de remek pedagógus is volt, rendelkezett azzal a képességgel, hogy mindenkiből a lehető legjobbat, legigazabbat tudta előhozni. 

 

Venczel Vera már a főiskola harmadik évétől rendszeresen játszott a Vígszínházban, forgatott a filmgyárban, és a televízióban. A mozi tette országosan ismertté és kedveltté olyan filmekkel, mint a Kárpáthy Zoltán (1966), vagy az Egri csillagok (1968). Kivételes érzékenységgel és átéléssel megformált alakjait több tévés fesztiválon díjazták. A Pillangó című tévéadaptáció főszerepének megformálásáért Monte-Carlóban megkapta az Arany Nimfa-díjat. 

 

Diplomáját 1968-ban vette át. A színházban és a filmekben nyújtott alakításainak köszönhetően azonnal leszerződtette a Vígszínház, melynek azóta is tagja. 

 

Nagy-nagy szeretettel köszöntöm születésnapja alkalmából a  csodás művészt, az ünnepelt színésznőt, a fantasztikus magánembert, kollégát, barátot és szellemi társat, akit egy egész ország ismer és szeret. Nagyon szép születésnapot, jó egészséget, boldogságot és hosszú életet kívánok a Szepes Mária Alapítvány és a magam nevében.” – Bodor Böbe, színész, a Vörös Oroszlán darab rendezője

 

A vörös oroszlán

A Vígszínház 2011. március 18-án mutatta be Szepes Mária: A vörös oroszlán c. regényéből színpadra átírt monodráma változatát Venczel Vera előadásában. Az előadás nagyon komoly sikerszériát ért meg, óriási szakmai és közönségsikert tudhat magáénak. Az előadás a művésznő nagy visszatérése és jutalomjátéka.

 

Az előadás létrejötte során a művésznő megmutatta, hogy nem csak kimagasló tehetségű színésznő, de fantasztikus és rendkívüli tulajdonságokkal rendelkező ember, bölcsességgel és elképesztő szellemi frissességgel megáldott utánozhatatlan egyéniség. Szepes Mária tanítványaként mély baráti kapcsolatot ápolt az írónővel.

 

A 150. díszelőadás

A Szepes Mária Alapítvány és a Vígszínház figyelmes gesztusaként Venczel Vera idei születésnapját ennek az előadásnak a 150. díszelőadásával ünnepli meg, a Vígszínház  stream-elt formában. 

 

Az előadásra jegy itt váltható https://eszinhaz.hu/hu/eloadasok/felvetelrol

Az előadás belföldön és nemzetközi online térben is nézhető!