2021. Július 26. | Anna, Anikó

Erő és optimizmus

Kiss József
Haydn, Mozart, Beethoven egy-egy művét dirigálja Gilbert Varga, a Pannon Filharmonikusok új vezető karmestere visszatérése alkalmával.

 

 Az este műsora kiváló választás egy üde tavaszi estére, hiszen a művek alapvető hangulatukat tekintve sugároznak az erőtől és az optimizmustól. Ugyanez az erő és optimizmus mutatkozik meg a pályája csúcsán álló Gilbert Varga munkájában, aki a karmesteri pulpitusról új lendülettel irányítva repíti a zenekart a következő szintre.

 

A valódi tavaszi hangulatot már a hangverseny nyitánya megalapozza. Elsőként Haydn „Az este” szimfóniája hangzik el, mely egyike a szerző első Magyarországon született szimfóniáinak (a „Reggel” és a „Dél” szimfónia harmadik darabja). Ezt követi Mozart oboaversenye, melyet a zenekar a magyar oboisták legendás detmoldi professzorával, Kiss József Liszt-díjas oboaművésszel játszik.  A darab érdekessége, hogy Mozart ebben a műben sokkal inkább játékos színében tünteti fel az oboát a szomorkás, panaszos hangszer helyett.  

Kiss József oboaművész a vele készült interjúban így nyilatkozik a darabról:
„Mozart zenéjét általában, így az oboaversenyt is nagyon szeretem. Játszani is és tanítani is. Rendkívül fontos mű az oboisták számára, hiszen ez Mozart egyetlen versenyműve a hangszerünkre. A zenekari próbajátékokon egyébként világszerte minden hangszeren kötelező Mozart-művet játszani. Aki Mozartot jól tud játszani, az ura a hangszerének.”

 

Az est második felében Beethoven IV. szimfóniáját hallhatja a közönség. A mű a hősies hangvételű Eroica párja, mely azonban lényegesen ritkábban hangzik el, mint a III. szimfónia.

Helyszín és időpont: Kodály Központ, Pécs, 2019. május 9.        

 

Kövess minket!