2022. Július 04. | Ulrik
Előző

Balkon kilátással...

Következő

Térdig a sz*rban, fülig a szeretetben...

Cziffra György Fesztivál

Balázs János

A Cziffra György-emlékév részeként 2022-ben is nemzetközi sztárokkal és világhírű magyar művészekkel rendezik meg a Cziffra György Fesztivált.

 

A programsorozat eseményeinek a Zeneakadémia, a Régi Zeneakadémia, a MOMKult, a Hegyvidék Kulturális Szalon és a Hegyvidék Galéria ad otthont. A sorozatban olyan művészek lépnek fel többek között, mint Vadim Repin, Alexander Kniazev, Klara Min, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Káel Norbert, Tony Lakatos, Malek Andrea,a Hot Jazz Band, Sárközy Lajos és zenekara, Keller András és a Concerto Budapest, valamint a Fesztivál alapító-művészeti vezetője, Balázs János.

 

A klasszikus zenei koncertek mellett idén is lesz Bárest, megnyílik két kiállítás, külön figyelmet fordítanak a fiatalok művészek fellépéseinek, a gálakoncerten pedig kiosztják a Tehetség-, Ifjú Tehetség- és Életműdíjakat.

 

Február 14-én tartja szólóestjét Klara Min dél-koreai zongoraművésznő a Zeneakadémia Solti termében. A koncertet elsősorban Robert Schumann zongoradarabok rajongóinak ajánljuk. Az előadó lemezeit világszinten is az élvonalba sorolják, Schumann műveiből pedig külön lemezsorozatot is indított.

 

Február 17-én a bécsi Cziffra Stiftung (Alapítvány) és a Cziffra Fesztivál fiatal tehetségeinek koncertjét hallgathatjuk meg a Hegyvidék Kulturális Szalonban, közreműködik: Jenny Gheorghita (hegedű), Kristina Miller (zongora), Vida Mónika Ruth (zongora).

 

Február 20-án Káel Norbert zongoraművész készül szólóestre. A Cziffra György tiszteletére rendezett koncert a rögtönzés és a megkomponált zene fúzióján alapul. A művész a klasszikus repertoár emblematikus műveit szűrte át saját világán, hogy egyszerre nyújtson nosztalgikus és felfedezésekkel teli élményt – A koncerten nagy szerzők művei kerülnek új megvilágításba a Cziffra Fesztivál bölcsőjében, a MOMKult Kupolatermében.

 

Február 22-én a romantika aranykorát idézi fel Balázs János partnereivel a Zeneakadémián. Nemzedékük legkiválóbb orosz világsztár szólistáival, Vadim Repin hegedű- és Alexander Kniazev csellóművésszel többek közt Csajkovszkij a-moll zongoratriója hangzik el. „Ha Csajkovszkij zenéjét szeretnénk leírni, szinte az egész világot kell belefoglalnunk egyetlen mondatba: gyönyörű líraiság, szenvedélyes kifejezőerő, ragyogó színek, a klasszikus európai érzékenység és az összetéveszthetetlen orosz karakter elegye” vallják a művészek.

 

Február 24-én a MOMKultban Pál István Szalonna és Bandája ad koncertet. A Kárpát-medence népzenéje olyan csodálatos világ, amelyben minden ember talál szívének, lelkének tetsző dallamokat. Pál István Szalonna és Bandája többek között a wales-i herceget is elkápráztatta muzsikájával a palota meghívására, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a zenekar bejárta a világot, megmutatva számos helyszínen a magyar népzene ősi erejét.  Koncertjükön tér-és időbeli zenei utazásra invitálják a közönséget a csángók muzsikájától egészen az új stílusú verbunkosokig f. A koncerten rendhagyó módon két klasszikus zenész is közreműködik: Banda Ádám (hegedű) és Balázs János (zongora).

 

Február 25-én a MOMKultban a Cziffra Fesztivál visszatérő programja a Bárest várja a közönséget. A koncert megidézi Cziffra György életének azon korszakát, amikor a kiváló zongoraművész bárokban és éjszakai lokálokban zongorázott – legendásan. A pesti éjszakai élet ezerszínű és végtelen zenei világát varázsolja elénk a múltból a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekara Malek Andrea csodálatos énekével és Bősze Ádám korabeli anekdotáival.

 

Február 26-án délelőtt Giovanni Bertolazzi ad hangversenyt a Régi Zeneakadémia Kamaratermében a matinékoncert-sorozat keretében. „A legkisebbeknek sincs megtiltva, hogy nagy dolgokról álmodjanak” – mondta egykor Liszt. És ez így igaz: aki bejut a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny élő fordulóiba, az már bátran álmodhatja a legnagyobbakat. 2021-ben az olasz Giovanni Bertolazzi második helyezést ért el a rangos nemzetközi versenyen, a Cziffra Fesztivál pedig különdíjjal ismerte el a fiatal művészt.

 

Február 26-án Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla és Tony Lakatos, három különleges zenei személyiség, az improvizáció nagymesterei játszanak együtt a Zeneakadémia nagytermének pódiumán. „Ismerik azt, amikor három jazzlegenda beszélget? Csakhogy ez most nem vicc.” Minden évben különleges hangsúlyt kap az improvizáció a Cziffra Fesztivál programjában. Idén sem lesz ez másként! Itt bármi megtörténhet: szerencsés véletlenek, tudatos és tudattalanul felbukkanó ötletek vezetik a zenészeket és a közönséget. Évek alatt megszerzett mesterségbeli tudás és a pillanat ereje találkozik rögtönzés közben.

 

Február 27-én délelőtt Mitől zong az ora? címmel a MOMKult Kupolatermében Eckhardt Gábor hangszerbemutató koncertjére várják a gyerekeket és családjaik.

 

Február 27-én tartják a Cziffra Fesztivál gálaestjét, ahol 2017 óta minden évben átadják a Cziffra György Fesztivál rangos díjait. Ezt követően elhangzik Liszt Ferenc két zongoraversenye és kétzongorás versenyműve egyetlen szólista, Balázs János zongoraművész előadásában – így talán nem túlzás zenetörténeti jelentőségűnek és rendkívülinek titulálni amelyen Keller András vezényli a Concerto Budapest zenekarát.

 

Két kiállítás is nyílik a Fesztivál keretében. A MOMKult Reich Károly Lépcsőgalériában a senlis-i Saint Frambourg Kápolna építészeti és fotogrammetrikai felméréseinek rajzaiból láthatunk válogatást. A Hegyvidék Galériában Dóra Ádám és Koszorús Rita tárlatának kísérőrendezvényeként zenés tárlatvezetést tartanak, amelyen Oláh Vilmos gitárművész improvizációját hallgathatják meg az érdeklődők. A kiállítás kompozíciói elsősorban építészeti és tájfestészeti elemekből épülnek fel, a természet motívumaiból, valamint strukturális mintákból, töredékekből hoznak létre izgalmas faktúrákat.

 

A Fesztiválról és Emlékévről:

„Cziffra György szellemisége a szabadság, a szárnyalás, a határok – szó szerinti és átvitt értelmű – átlépéséből táplálkozott. A műfaji határok elmosása, a nyitottság jellemezte előadói egyéniségét. Ezt idézzük fel évről évre a Cziffra Fesztiválon. Boldog vagyok, hogy idén is kiváló művészek fogadták el meghívásunkat első szóra. Nagy öröm számomra, hogy mindig új és megismételhetetlen, igazi fesztiválprodukciók jönnek létre a mesterre emlékezve. Hálás vagyok támogatóinknak, hogy mellettünk állnak, és ismét lehetőségünk van segíteni fiatal tehetségek indulását.” (Balázs János művészeti vezető)

 

Helyszín és időpont: Zeneakadémia, Régi Zeneakadémia, MOMKult, Hegyvidék Kulturális Szalon, Hegyvidék Galéria, 2022. február 14-27.

 

Előző

Balkon kilátással...

Következő

Térdig a sz*rban, fülig a szeretetben...

Kövess minket!