Meg Waite Clayton: Az utolsó vonat Londonba

Stephan Neumann kezdő drámaíró, befolyásos, jómódú bécsi család sarja. 1936-ban még úgy véli, a nácik nem sok vizet zavarnak: hangoskodnak, primitívek, de ártalmatlanok. Legjobb barátja Zofie-Helene, a keresztény lány, akinek édesanyja egy náciellenes lapot szerkeszt. Amikor a nácik uralomra jutnak, összeomlik a két kamasz gondtalan világa.

 

A sötétségben megcsillan egy reménysugár: Truus Wijsmuller, a holland ellenállás egyik vezéralakja zsidó gyerekeket csempész ki a náci Németországból. Miután Hitler elfoglalta Ausztriát, ez a vállalkozás egyre veszélyesebbé válik. Európa-szerte lezárják az országhatárokat, és nem engedik be a menekültek tömegeit.

 

Wijsmuller igyekszik minél több gyereket megmenteni. Versenyre kel az idővel: vajon ki lehet hozni Bécsből Zofie-Helene-t, Stephant és Stephan kisöccsét, Waltert, meg a hozzájuk hasonló ifjakat? Elérhető még London?  Veszélyes és bizonytalan élet vár rájuk.

 

„Fájdalmasan szép és feledhetetlen. A bátorság emlékműve.” – Karen Joy Fowler, a Majd kibújunk a bőrünkből szerzője

 

„Tökéletesen megörökíti a második világháború előtti sötét napok feszült, szívszorító atmoszféráját. Lenyűgöző történet!” – Kristin Hannah, az Út az éjszakába és a Fülemüle című bestsellerek szerzője

 

„Együttérzéssel, remény és szeretet – ha jó emberek szövetkeznek a gonoszság ellen, nincs az a csoda, ami valóra ne válhatna.” – Heather Morris, Az auschwitzi tetováló szerzője

 

Az utolsó vonat Londonba forgatókönyv-változatát a Nicole Kidman és Meryl Streep által támogatott The Writers Lab választotta ki fejlesztésre.

 

NÉVJEGY

A Kansas City külvárosban és Chicago külvárosában felnőtt Meg aUniversity of Michigan Law Schoolban végzett Clayton mellette a Michigan Egyetemen szerzett történelem- és pszichológiai diplomát  Ügyvédként dolgozott a Los Angeles-i Latham & Watkins cégnél. Komolyan akkor kezdett írni, miután egy lovardára költözött Baltimore-ban (Maryland), ahol első regénye játszódik. Most a San Francisco-öböl térségében él. Meg Waite Clayton #1 Amazon fiction bestsellerszerzője, az amerikai Könyvkritikusok Körének tagja. Írásait többek közt a Los Angeles Times, a New York Times, és a Washington Post is közölte. Korábbi műveivel díjak és jelölések sorát zsebelte be. Ez a hetedik regénye, egyelőre csaknem húsz országban jelent meg, vagy áll kiadás előtt.