2021. Szeptember 25. | Eufrozina, Kende

Maurer Dóra kiállítás a Tate Modernben

A Tate Modern, London egy éven keresztül, ingyenes kiállításon mutatja be Maurer Dóra (1937 született) magyar művész alkotásait.

 

A kiállítás mintegy 35 alkotáson keresztül tárja fel a művész produkciójának sokféleségét, ideértve a grafikai munkákat, fényképeket, filmeket és festményeket. A több mint öt évtizedet átfogó tárlat kiemeli azt a megközelítést, amely – az összes médián át – a kísérleteihez vezetett.

 

Maurer a művészek, költők és zenészek független közösségének központjában állt, amelyet a szocialista időszakban a hivatalos magyar rendszeren nem támogatott. Lakásokban szerveztek kiállításokat, szamizdat folyóiratokban publikáltak.

 

Az 1950-es években grafikusként végzett Maurer következő két évtized kísérleti munkáival, művészetével a hazai média nem foglalkozott.  Az 1970-es években kezdte a fotózást és a mozgó képet. Gyakran zenészekkel együttműködve, kreatív műhelyeket tanított. Ismertségét azokkal az avangard munkáival alapozta meg, amelyeket ezekben az években készített, s amelyekkel nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi művészvilágra is hatást gyakorolt.  A rendszerváltás előtt a független, szabadon gondolkodó művészekkel, irodalmárokkal  a művészeti színtér fontos figurája volt.  Az 1970-es években és azon túl egyre inkább geometriai és absztrakt rajzokat és festményeket fejlesztett ki. A kiállítás tetőpontja az a szoba ahol az átfedő színek az űrben lebegő formák érzetét adják.

 

A mozgás, az elmozdulás, az észlelés és az átalakulás következetes irány marad munkájában. Soha nem csatlakozott véglegesen egyetlen közösséghez sem, a „Maurer” egyedi hang maradt, folyamatos változással.

 

A kiállítás a Tate gyűjteményéből származó munkákat, magángyűjteményekből kölcsönkapott alkotásokat és öt olyan munkát tartalmaz, amelyek a kiállítást követően a Tate kollekciójába kerülhetnek.


Helyszín és időpont: Tate Modern, London, megtekinthető: 2020. júllius 5.

Kövess minket!