2021. Május 08. | Mihály

A csúnya szépsége - Gánóczy Mária kiállítása

"Engem a jellegzetes érdekel.  Azt az élményt, ami megragad és gyönyörködéssel tölt el, vagy akár mulattat, szeretném továbbadni a szemlélőnek. Akkor is, ha nem a Szépet ábrázolom, mint a görög szobrok, vagy Raffael madonnái. Akár groteszk, gyarló, nevetséges a téma, de elmondja a véleményemet ecsettel, festékkel. A magam módján.

 

Szép az, ami igaz. Ha hitelesen, igaz módon ábrázoljuk, ami a valóságban rút, az a vásznon széppé válik.

 

A nagy művészek is ábrázoltak groteszket, torzat, borzalmakat, csúnyát, vagy nevetségest. És mily gyönyörűségesek Bosch, Velazquez, Goya, Van Gogh, Toulouse-Lautrec, vagy Daumier művei. Ez bátorít fel, hogy szerényen utánuk kullogjak.

 

Abban a pillanatban, amikor az élmény vászonra kerül, a kép törvényszerűségei veszik át az uralmat. Az adott keretek között meg kell felelni a téma, a komponálás, az arányok, a ritmus, a színharmónia követelményeinek. Akkor már ezek parancsolnak. Ha valaki ezeknek a parancsoknak nem engedelmeskedik, hiába tudja az izmok pontos tapadási helyét a csonton, a műve nem lesz alkotás.

 

Az a nehéz, hogy közben az élmény friss maradjon!

 

Az elveket a régi festők tudták. Mert ők nem professzoroktól, hanem mesterektől  tanultak! Minket a főiskolán nekiugrasztottak az üres vászonnak. Hagyták, hogy összevissza keverjük a színeket. Ebből alakult ki az ú.n. „galériatónus”. Pedig három színből és annak variációiból föl lehet építeni egy képet. Sajnos erre csak későn jöttem rá.

 

A képalakításon kívül van azonban,--- ha van --- mondanivaló is. Ha meglátja az ember, ami a dolgok mögött van és elkapja az alkotás heve, akkor ez önkéntelenül kiszabadul, belekerül a képbe és eléri a hatást. Nem lehet másképp dolgozni, mint egy bizonyos transzban--- és ezt nem szabad megzavarni!" - Gánóczy Mária
Helyszín és időpont: Vízivárosi Galéria, 2019. május 29.- június 22.

 

Kövess minket!