2024. Április 15. | Anasztázia, Tas
Előző

Öltözködik a kislányom...

Következő

Légy önmagad!...

Miért rossz féltékenynek lenni

Beszéljünk egy kicsit a féltékenységről, amihez mindig negatív érzelmeket társítunk. Sokszor halljuk: „Ne légy féltékeny”, „A féltékenység tönkreteszi a kapcsolatokat”. De valójában mitől is rossz ez az érzés?

 

Ha féltékenységről beszélünk, az emberek általában szerelmi kapcsolatra gondolnak, de ez nem így van. A féltékenység ennél sokrétűbb érzelem, bármikor érezhetjük, amikor attól félünk, hogy elveszítünk valakit, vagy valamit, aki vagy, ami fontos számunkra. De jó tudni, hogy a féltékenység nem egyenlő az irigységgel, mert az utóbbi azt jelenti, hogy valami olyasmit akarunk, ami valaki másé. Lehetséges azonban az, hogy a féltékenység párosul düh, harag vagy szomorúság érzésével.

 

De hogyan tudjuk legyőzni magunkban a féltékenységet? Elsőként vizsgáljuk meg, hogy mi áll az érzés hátterében. Keressük meg a féltékenység gyökerét, s ezt követően próbáljuk megváltozatni a kiváltó okokat.

 

Néhány lehetséges kiváltó ok

A barátnőnknek új kapcsolata van, s féltékenységet okoz bennünk ez a tény, mivel éppen nincs párunk és aggódunk, hogy sosem találkozunk a nagy Ő-vel.

– Előléptetik a kollégánkat, ettől féltékenyek leszünk, azt gondoljuk, hogy te kevésbé vagyunk jók a munkában.

 – A párunk több időt tölt egy új baráttal, ami féltékenységre ad okot, mivel ez arra emlékeztet, hogy az előző kapcsolatunkban így kezdődött a megcsalás.

– Azt gondoljuk, hogy a kutyánk jobban szereti a lakótársunkat, mint minket.

 

Akár bizonytalanságból, félelemből vagy korábbi kapcsolati mintákból fakad a féltékenység, ha többet tudunk az okokról, az segíthet kitalálni, hogyan szálljunk szembe vele.

 

Van ezekre megoldás? Nos, beszéljünk nyíltan a főnökkel, hogyan tudnánk előrébb lépni a karrierünkben, gondoljuk át, hogyan változtassunk a randi szokásainkon, mondjuk el a párunknak, hogyan érzünk az új barátjával kapcsolatban. Mondjuk ki hangosan a féltékenység kiváló okait, adjunk hangot aggodalmainknak. Lehet, hogy a partner nem is vette észre, nem is tudatosult benne, hogy a viselkedése, a szituáció milyen érzelmeket váltott ki belőlünk.

 

Az sem mindegy, hogy mikor és hogyan vetjük fel a féltékenység témáját. Mindig figyeljünk arra, hogy legyen idő megbeszélni a problémát, ne akkor hozzuk fel, amikor a partner éppen el akar aludni, vagy egy fontos telefonban van, vagy éppen indul valahová. Komoly témához idő és megfelelő hangulat szükséges. Ne gátolja a beszélgetést az sem, hogy idegesnek érezzük magunkat a téma felvetésekor. Tudni kell, hogy ez egy teljesen normális reakció, és gondoljunk arra is, hogy nagy valószínűséggel partnerünk is volt már féltékeny.

 

Beszéljünk egy megbízható baráttal

Néha, ha egy harmadik félnek hangot adunk az aggodalmainkról, kevésbé lesz ijesztő a helyzet, és segíthet némi perspektívát nyerni.

 

Alakítsuk át a féltékenységet

A féltékenység összetett, erős érzelem lehet, és nem biztos, hogy jól érezzük magunkat, amikor foglalkozunk vele. De ahelyett, hogy negatív dologként gondolnánk rá, próbáljuk meg hasznos információforrásként tekinteni rá.

 

A féltékenység önváddá is alakulhat, és egy olyan körforgást hozhat létre, amely miatt a hiányérzet csak még jobban eluralkodik rajtunk. De talán képes lehetünk kezelni, ha hasznos információként azonosítjuk, amelyet felhasználhatunk arra, hogy olyan körülményeket teremtsünk, amelyekben az igényeink kielégülnek.

 

Tekintsük a teljes folyamatot

A féltékenység néha egy részleges képre reagálva alakul ki. Más szóval, lehet, hogy önmagunkat és saját eredményeinek és tulajdonságainkat valaki másról alkotott idealizált vagy hiányos képhez hasonlítjuk.

 

De vajon biztosan azt látjuk, ami a valóság? Biztosak vagyunk abban, hogy a világ felé mutatott tökéletesség igazi? Nem könnyű megmondani, hogy a másik ember életében mi történik, hiszen a legtöbb ember a legjobb, legszebb arcát mutatja a külvilág felé, különösen igaz ez a közösségi médián megjelent fotókra, történések leírására.

 

Legyünk hálásak azért, amink van

Ha hálásak vagyunk azért, amink van, az csökkentheti a féltékenység érzését, elősegítheti, hogy ne csapjon át irigységbe, ráadásul a stresszt is enyhíti. Nincs olyan, hogy tökéletesen birtokolunk minden olyan dolgot, tulajdonságot, amire vágyunk, de az biztos, hogy a vágyottak közül jó néhány azért megvan. A pozitív dolgainkra gondoljunk és ne a hiányokra. Gondoljunk arra, hogy mennyire jó, hogy olyan párunk van, aki értékeli a barátságot, hogy olyan barátnőnk van, aki megtalálta a párját… Az életünkben lévő pozitív dolgok megbecsülése segíthet rádöbbenni, hogy bár az életünk talán nem tökéletes, de mégis van néhány jó dolog, ami a sajátunk.

 

A féltékenységgel való megküzdés nem segít a mögöttes okok feldolgozásában. De segíthet kordában tartani a szorongást, amíg a mögöttes problémákkal nem tudunk foglalkozni.

Előző

Öltözködik a kislányom...

Következő

Légy önmagad!...

Kövess minket!