2024. Április 19. | Emma
Előző

Nagyi kedvence...

Következő

Egész évben görögdinnye...

Húsvét otthon: ünnepi asztal tudatosan

Húsvét otthon: ünnepi asztal tudatosan

 

Élvezzük az ünnepet és a finom falatokat, és hozzuk ki a legtöbbet az egyszerűbb, könnyebben beszerezhető alapanyagokból, de gondoljunk az egészségünkre is.

 

Bár a húsvét nem a fogyókúra ideje, most még jobban oda kell figyelnünk az ünnepi ételeinkre is. Élvezzük az ünnepet és a finom falatokat, és hozzuk ki a legtöbbet az egyszerűbb, könnyebben beszerezhető alapanyagokból, de gondoljunk az egészségünkre is. Dr. Farkas Kitti, az Alakorvoslás program alapítója megoszt olvasóinkkal néhány szabályt, amelyeket betartva ehetünk desszertet is, és a hízástól vagy a túlevés okozta kellemetlen tünetektől sem kell tartanunk.

 

Tudatos kilengés az ünnep idején

Húsvétkor sem kell számolgatni a kalóriákat: ehetünk többet, de érdemes inkább tudatos kilengést tervezni, nem pedig bedobni a gyeplőt, és ész nélkül összezabálni mindent azzal a felkiáltással, hogy majd ünnepek után fogyózom. Ünnepek idején persze legális a „bűnözés”, de nem árt tudni, mennyi plusz energiát viszünk be szervezetünkbe, és érdemes a kisebb „bűn” felé hajlani. Az extra mennyiség helyett a cél inkább legyen az, hogy különleges minőségű ételek kerüljenek az ünnepi asztalra, és a közös ünneplés örömére koncentráljunk.  tartsuk most is a napi háromszori étkezést, melyek között minimum 4, maximum 6 óra teljen el. – mondja el Dr. Farkas Kitti.

 

A vacsora helyett az ebéd legyen hangsúlyos

Egy tartalmasabb étkezés legyen a nap során. Húsvétkor ez hagyományosan egy kései ünnepi reggeli, amit érdemes inkább ebédként elfogyasztani, desszertet is ekkor javasolt enni. A nap fénypontja tehát az ebéd legyen. Délben a szervezetünk inzulintermelése élettanilag alacsony, így az ilyenkor elfogyasztott ételek kisebb mértékben raktározódnak. Így az ebére fogyasztott többlet nem okoz olyan kárt, mintha ugyanezt vacsorára ennénk. Dr. Farkas Kitti szerényebb, kevesebb szénhidrátot tartalmazó esti étkezést javasol, és az „igazi” húsvéti fogások ebédre ütemezését.

 

Most az egyszerűség idejét éljük

Fehérjében és zöldségekben gazdag húsvéti fogásokat tervezzünk. Ebédre akár sonkát, akár más sültet készítünk, kiváló köretválasztás mellé egy gazdag superfood saláta, melybe friss és konzerv zöldségek egyaránt kerülnek. És ne féljünk helyettesíteni sem, ha valami éppen nincs otthon: quinoa helyett használhatunk kölest, lime helyett citromot és a zöldfűszerekkel is játszhatunk. Készítsünk tojásos fogásokat is, szezonja van, jól eltartható és könnyen beszerezhető. Egy szépen tálalt töltött tojás az ünnepi asztal dísze lehet. Desszert pedig készíthető alakbarát változatban is. Jó választás lehet egy túrós pohárkrém, az ünnepre tekintettel tojáslikőrrel megbolondítva.

 

Mozgás és mértéktartás

Induljon a reggel egy könnyű testmozgással, majd fehérjében gazdag és szénhidrátban szegény reggelit fogyasszunk. Egy intenzívebb séta vagy egy rövid kocogás is megteszi, így tudjuk az előző napi esetleges kilengés hatásait is kompenzálni. A húsvét akkor lesz örömteli, ha a mennyiség helyett a minőségre helyezzük a hangsúlyt. Attól, hogy falunk, nem leszünk boldogabbak, viszont, ha jót eszünk, az közelebb visz hozzá – fogalmaz Dr. Farkas Kitti.

 

Előző

Nagyi kedvence...

Következő

Egész évben görögdinnye...

Kövess minket!