2024. Április 19. | Emma
Előző

Ne főzz külön mindenkinek!...

Következő

Öko Zsibongó Family – a tudatosság ...

Hosszú vagy rövid?

Sokakban felmerül a kérdés, mi a különbség a hosszú és a rövid kávé között?! Elterjedt az a tévhit, hogy a hosszú kávé sokkal gyengébb mint a presszó. Illetve ha már elnézzük a pohárban a folyadékot, miért nem "magas" vagy "alacsony" kávéról beszélünk? A kérdésekre Lonkai Márton és Juhász Bálint, a Steamhouse kávékapszulák mögött álló kávés szakemberek adják meg a választ.

 

– Alapvetően minden, géppel készített kávé alapja egy "eszpresszo" (legyen az kávézói presszó vagy otthoni kapszula). Ez a közmegegyezésnek megfelelő ital, 25-40ml folyadékmennyiség, az adott adag kávéból elkészítve. Ha ennél rövidebb, töményebb kávét szeretnénk inni, az a "ristretto" (15-25 ml van a pohárban), ha hosszabbat, az eredeti olasz besorolás szerint az a "lungo" (40-80 ml). Ezekre sem pontos szabály, sem nemzetközi standard nincsen, a szokás mellett az egyes helyek, az egyes területek megszokása vagy az adott barista elképzelése alakítja - kezdte Lonkai Márton.

 

– Ideális esetben a kávéból nagyjából 25-35 másodperc alatt oldódik ki minden, amit szeretnénk, és semmi több. Ahhoz, hogy eltérő mennyiségű folyadék ugyanannyi idő alatt készüljön el, ehhez az kellene, hogy a ristretto-hoz használt kávé őrlemény sokkal finomabb legyen, mint amiből a lungo készül (a durva őrleményen gyorsabban folyik át a víz, azaz azonos idő alatt sokkal több folyadék lesz a csészében). Ha így járnánk el, ízre, érzésre nagyon hasonló italokat kapnánk, amik csak a "sűrűségükben" térnek el. Mivel ezt sajnos nem lehet megoldani, óhatatlanul az idő is változni fog: a ristretto-hoz rövid ideig jön a víz, a lungohoz hosszabb ideig. Így lett a nagy pohárban adott eszpresszó "hosszú kávé" – magyarázta Juhász Bálint. – Mivel több ideig érintkezik a kávé a vízzel, ezért több koffein is oldódik ki, ezért a hosszú kávé a presszóhoz képest kevésbé intenzív ízű, de hatásában erősebb lesz.

 

– Kapszulás gépekkel ugyanez a helyzet: a rövidebb kávé sokkal kevesebb vízzel, rövidebb ideig készíti a kávét, a hosszú kávé ugyanannyi kávén több idő alatt több vizet enged át. Az, hogy melyik a jobb, mindenkinek a saját ízlésén múlik. Szerencsére a látszat ellenére, a kapszulás gépeken lehet állítani a kávé "hosszát", azaz minden gombon programozni az átfolyó víz mennyiségét. Ennek módszere minden gépnél más, érdemes a használati utasítást előkeresni, vagy az interneten megnézni. Ha van egy jó beállítás, ahol ízlenek a kávéink, onnantól érdemes minden kávét azzal a gombbal készíteni! – fejezi be a tájékoztatást Lonkai Márton.

Előző

Ne főzz külön mindenkinek!...

Következő

Öko Zsibongó Family – a tudatosság ...

Kövess minket!