2024. Július 22. | Magdolna
Előző

Erdőkerülés Noszvajon...

Következő

Édesvízi mediterrán Zánkán...

Japán otthonom – Kóbe

FB ismerőseim, barátaim névsorát nézegetve, és belegondolva ki honnan származik, ki hová költözött az elmúlt években, évtizedekben, beugrott, felérem néhányukat, mutassák be szülővárosukat, választott lakhelyüket olvasóinknak. Ezúttal BAYER ILONA vállalkozott arra, hogy bemutatja választott városát, Kobét.

 

Amikor 1996-ban egy filmforgatáson először Japánban jártam, nem sejtettem, hogy itt lesz középső gyerekem otthona, s a szívem egyharmada is vele költözik Kóbéba. Addig csak annyit tudtam a városról, hogy 1995-ben a Nagy Hansin földrengés borzalmas pusztítást végzett. És persze mint minden – a gasztronómiában kicsit is jártas -- ember hallottam az egyik legfinomabb húsfajtáról, az aranyárban mért kóbei marháról.

 

A MÚLT ÉS A JELEN TALÁLKOZÁSA

2010-ben utaztam először a szigetország negyedik legnagyobb tengeri forgalmi központjába.

Este nehezen jött álom a szememre. Elővettem hát a bédekkeremet, és készültem a találkozásra Kóbéval, Japán egyik legélénkebb városával. A mai Kóbe első ismert neve, Mukó, majd Hjógora lett. Az akkori  Hjógo kikötő az egyik első „kapu” volt, amely 1868-ban, a Meidzsi reformok után megnyílt a Nyugat előtt. A külföldiek hamar megkedvelték a „befogadó” várost. Kezdetben kereskedők és diplomaták telepedtek le, franciák, angolok, hollandok, és kínaiak is. Az általuk benépesített Kitano kerület lett a mai Kóbe történelmi magja.

 

A hivatalos nevén Kitano-cho 150 éves angol és francia mintára épített lakóházaival ma is a legnépszerűbb turisztikai látványosság Kóbéban. A Rokko-hegy lábától felfelé induló girbe-gurba utcácskái akár a párizsi Montmartre-on is lehetnének. Nem véletlen, hisz házaik pont egyidőben, az Európában Belle-Époque néven emlegetett boldog békeidőkben (1880-1914) épültek. Míg az alsó főutcán inkább angolos a feeling, még Sherlock Holmes múzeum is van, addig feljebb apró galériák, művészboltok, meghitt kávézók, éttermek csábítják múlt századi eleganciájukkal, vagy épp könnyed bohémságukkal a hömpölygő turista áradatot.

 

KITANO-CHO

Napokat el lehet tölteni Kitano-cho-ban, márcsak azért is, mert ritka lehetőség egymás után Európa nagy nemzeteinek régmúlt hangulatát egy-két túra alkalmával beszippantani. A hajdani pompás kúriák egy része ugyan ma is lakóhely, de jónéhányat megnyitottak, közösségi térré, vagy múzeummá alakították át.

 

Az Angol Ház a 20. század elején épült, amelyben antik bútorokat és dédmamáink háztartási kellékeit csodálhatjuk meg. Két elegáns bár is gondoskodik a megfáradt, szomjas vendégekről. Az emeleten Sherlock Holmes emléktárgy gyűjteménye található, beleértve a legendás detektív szobájának az eredetivel megegyező másolatát.

 

A Yokan Nagaya-t (Francia Ház) frankhonból származó díszes bútorokkal és műalkotásokkal rendezték be, esti buja hangulatáról Tiffany gyönyörűen festett üveglámpáinak sora gondoskodik.

 

A Ben's House a kerület egyik legrégebbi nyugati stílusú háza 1902-ben épült, az angol Ben Allison egykori otthona. Az egykori tulajdonos lelkes vadász és világutazó volt, így a múzeum falai között kitömött állatok serege, köztük tigrisek, jávorszarvasok, jegesmedvék álmodnak az öröklétben a hajdani vadászmezőkről.

 

A Platon Dekoratív Művészeti Múzeum (Olasz Ház) a napfényes Itália hangulatát kínálja nem csupán majdnem érintetlenül maradt berendezésével, hanem az udvarban kialakított kis kávézó-bisztróval, ahol olasz ételeket falatozhatunk.

 

A Yamate Hachibankan a késő Meiji-korszakban Tudor-stílusban épült kastély, Rodin, Bourdelle, Dürer, Hogarth, Renoir alkotásai mellett buddhista szobrok és afrikai törzsi alakok gyűjteményét rejti.

 

Az Uroko Ház és Uroko Múzeum a Kitano-cho egyik legérdekesebb épülete, különleges a halpikkelyt utánzó kőborítása, antik berendezése ellenére orosz modern művészek kollekcióját mutatja be. Legfelső emeletéről pompás kilátás nyílik a lüktető városra.

 

A Fragrance House egykor a holland főkonzul lakóhelye volt, a szélmalmok hazájának és gyarmatainak bútoraival berendezve. “Illatos” ajándékboltjában nincs az a hölgy, aki ne csábulna vásárlásra. Különlegességként akár helyben is megalkothatja ki-ki a saját illat-kreációját.

 

A FŐNIX MADÁR

A II. világháború Kóbét sem kímélte. 1945-ben amerikai B–29-es bombázók város egy ötödét a földdel tették egyenlővé, 8800 emberáldozattal. Ehhez hasonló pusztítással az 1995-ös nagy földrengés kataklizmája járt. Japán negyedik legforgalmasabb tengeri központja azonban immár kétszer újjászületett.

 

Egyre jobban szeretem Petrám második hazáját, ezt az élhető országot, s benne Kóbét, a még elviselhetően nyüzsgő metropoliszt. A hatalmas felhőkarcolókkal zsúfolt belvárost ugyanis nyugodt kerületek ölelik. Első látogatásomkor a híres Ikuta szentélybe vitt el először a lányom. Itt vettem az első „leckét” erről a hitvilágról. Japán ősi vallása, a sintó, egyike a világ különleges, rendhagyó vallásainak. Nincs körvonalazott tanítása és erkölcsi parancsrendszere, csupán mitológiája, kultikus és szokásrendszere. A sintó szó jelentése: az istenek útja, helyesebben „a szellemek útja”.A kikötő A város szimbóluma, a kikötő az egyik kedvencem. A természet „békeidejében” lágyan fodrozódó hullámok változatos formájú modern épületóriások lábát nyaldossák. Nyugalmukat egy-egy lassan suhanó fehér luxushajó zavarja meg. Szállodákkal, tágas, éttermekkel, butikokkal tarkított bevásárlóközpont, virágos sétányok, elszórt felhőkarcolók sorából büszkén veti fel fejét a formájával egy gótikus homokórára emlékeztető 108 méteres Kóbe-torony. Csipkeszerű piros „köntösét” mintha szorgos kezű nagymamák kötötték-horgolták volna. Innen irányítják a beltengeri hajóforgalmat. Tetejére két felvonó röpíti a páratlan kilátásra vágyókat. A kikötőt mint néma testőrök, a Rokko hegylánc hol magasabb, hol alacsonyabb domborulatai őrzik.

 

Sannomiya

Másik Sannomiya a másfél milliós Kóbe szíve. A mi Keleti pályaudvarunk sínhálózatának ugyan csak a kistestvére lehet, nem úgy a csarnoka, ez a hatalmas színes, nyüzsgő világ. Egymást érik a kisebb-nagyobb üzletek, szállodák, éttermek, és mini „etető” standok. A hatalmas választék és forgalom láttán mindig azt érzem, hogy az egész ország más se csinál, csak eszik.  Ráadásul minden utcasarkon ott van a három nagy amerikai élelmiszer- lánc valamely boltja, a Lawson, a Family Mart és a 7 Eleven konbini-je, ahogy a japánok rövidítve használják a “convenience store” fogalmat. Magyarul mondhatnánk akár “kényelmes kisboltnak” is, mert az amerikai gyakorlattal szemben a japánok ezeket éjjel-nappalivá tették, a hétvégeken sem zárnak be. Mi több, még tovább tökéletesítették. Nem csupán élelmiszert, hanem egyszerűbb meleg ételek is kaphatók, sőt, mini postaként is szolgálnak. Csomagot, csekket is feladhatunk, vehetünk színház, vagy koncertjegyet, bankautomata is van, és ami egyáltalán nem elhanyagolható, a legtöbben mellékhelyiség is. Ráadásul japánul tiszta, és: ingyenes.

 

Sannomiya Sentaa-gai

Nem messze innen a shoppingolók Mekkája, a fedett, árkádos hosszú bevásárló utca, a shoutengai csábítja a népet. Minden városban van nagyobb, vagy kisebb, esetleg több „testvére”. A mi kedvencünk neve: Sannomiya Sentaa-gai. Van, aki csak átsiet rajta, lerövidítvén az útját, de a legtöbben, nem beszélve a turistákról, élvezettel vesznek el a főcsapásból ágazó temérdek mellékutcában. Igaz lehet a mondás, hogy ami itt nem lehet kapható, az valószínűleg nem is létezik. Mindenből elképesztő a választék.

 

Aki luxust akar látni felsőfokon, annak a hatszintes Daimaru áruház lesz a kedvence. A legnagyobb divatmárkák standjait mellett a földszinti cipőosztály kápráztatott el… A topánkák világában Európában Milánó és Párizs diktálja a divatot. Az ősszel Itáliában járva azonban igencsak elcsodálkoztam, az üzletek kirakataiban ugyanis a Daimaruban előző évben látott cipellők kellették magukat…

 

KI NEM HAGYHATÓ HELYEK

Akashi Kaikyo a világ leghosszabb függőhídja, a mérnöki munka csodája. Padlója üvegből készült, csodás kilátást biztosítva a 283 méterre lent örvénylő tenger világára.

 

Oji állatkert érdekessége az élőhelyén kívüli legnépesebb flamingo telep, és egy fantasztikus szórakoztató park. 

                                 

Kobe Luminarie a város egyik legfontosabb fesztiválja. A káprázatos látnivalót december elején rendezik meg.    

                                                                

Nunobiki Herb Garden. Japán legnagyobb gyógynövény parkjába kabinos lift repít bennünket. A 40 hektáros területen mintegy 200 különböző típusú gyógynövény, és több ezer virágcsodát láthatunk.

 

Tengerészeti Múzeum és a Kawasaki Good Times. Egy épületben a modellhajók mellett láthatóak a Kóbéban gyártott világhírű motorok ősei, valamint a gyár mai termékei közül való repülőgépmodellek, és a világ legsebesebb vonatja, a Shinkansen.

 

Földrengés Emlékpark, ahol szimulátorok segítségével megtapaszthatod a töredékét annak a rengésnek, amely 1995. január 1-én sújtotta a várost. Földünk eddigi harmadik legsúlyosabb természeti katasztrófája több, mint 6000 ember  halálát követelte. In Memorim….

 

UTÁNAJÁRTUNK: az Anyós lettem Japánban című könyvet megvásárolhatják a csigomalomalapitvány@ gmail.com e-mail címen.

Előző

Erdőkerülés Noszvajon...

Következő

Édesvízi mediterrán Zánkán...

Kövess minket!