2024. Február 21. | Eleonóra
Előző

Balesetek nélküli nyár...

Következő

Vágj bele az egészséges életmódba...

Megsérültél? Mutatjuk mi a teendő.

Akár a háborúellenes kampány jelszavai is lehetnének, amiről most itt szó lesz, de hasonlóan fontos az egészségünk szempontjából, hogy hogyan lássunk el egy akut sérülést, ami épp a szemünk láttára történt, vagy amit mi magunk éltük át.

 

Mondj nemet a jegelésre

Korábban már írtunk arról, hogy a jegelés már a múlté, letűnt a RICE (Rest Ice Compression Elevation) korszaka, ahogy azt még 10 éve, vagy korábban hangoztatták szakmai körökben.

A friss kutatások szerint a jég segíthet a fájdalomcsillapításban, de a regenerációban nem. Sőt ha túl sokáig alkalmazzuk, akkor késlelteti a gyógyulást.

 

Mi legyen az első lépés, amit valóban a gyógyulás felé teszünk meg?

Mostanában több akut sérüléssel volt dolgom a kezelések során, ezért utána olvastam, hogy a mostani álláspont szerint mi a helytálló kezelés. Szeretném, ha a lehető legjobban tudnám támogatni a pácienseimet és nem javasolnék olyat, ami már idejét múlt, sőt mi több, már bebizonyították az ellentettjét.

 

MOVE, PEACE & LOVE

A legjobb, amit tehetünk sérülés esetén, hogy mielőbb visszatérünk a mozgáshoz. Ennek metódusát az alábbi mozaikszavak tömörítik magukba.

MOVE:

Movement, not rest. (mozgasd, ne pihentesd)

Options: offer other options for cross training. (használj többféle edzést)

Vary rehabilitation with strength, balance and agility drills. (egyszerre fejleszd az erőt, az egyensúlyt és az ügyességet)

Ease back to activity early for emotional strength. (hamar állj vissza az aktivitásra, hogy lelkileg erős maradhass)

 

PEACE – Egy másik megközelítés szerint 1–3 nap után

Protect (védd)

Elevate (polcold föl)

Avoid anti-inflammatory modalities (kerüld a gyulladáscsökkentőket)

Compress (használj kompressziót)

Educate (tanuld meg újra használni)

 

LOVE  – Az első napok után: 

Load (terheld)

Optimism (légy optimista)

Vascularisation (fokozd a vérkeringést)

Exercise (végezz edzést)

 

Miért jobb így?

A lényeg, hogy mozgatni kell a sérült területet finoman és fokozatosan, lehetőleg a teljes mozgáspályán aktívan. Legfeljebb az első 3 napban kíméljük az adott testrészt az esetleges bevérzés elkerülése végett. Cél az izom állapotát a lehető legjobban megtartani, mert az immobilitás miatt jelentősen leépül az izom, ami ahhoz vezet, hogy a vérellátása is gyérülni fog. Ennek következtében a metabolikus salakanyagok elszállítása és a kellő mennyiségű oxigénellátás akadályozott, így a gyulladás elhúzódhat.

 

Hogy néz ki ez a gyakorlatban?

Mellőzzük vagy minimalizáljuk a rögzítők (brace) használatát. Szintén lassítják a felépülést és lassabban alakul ki a megfelelő bizalom a testben.

Már a kezdeti szakaszban kombináljuk a különböző mozgásformákat: vízben futás (uszodák gyerekmedencéjében, nyílt vízen), úszás, ellipszis tréner, evezőpad használata, kis súlyzós edzések, könnyed korcsolyázás, lassú futás stb. A megfelelő vérellátást kardio mozgásokkal érhetjük el. 

Egyszerre fejlesszük az izomerőt, az egyensúlyozó képességet és az ügyességet! Startból használhatjuk az összetett gyakorlatokat, mozgásokat. 

A szakemberek még fontosnak tartják, hogy a sérülés pillanata után egyből kezdjük el fejben “rehabilitálni” a pácienst. Bátorítsuk a mozgásra, támogassuk lelkileg, adjunk személyre szabott javaslatokat, hogy mit mozogjon. Azzal, hogy kezébe adunk megoldásokat, megnöveljük a páciens saját felelősségét a felépülésben és gyógyulás hamarabb bekövetkezik. Az optimista hozzáállás már önmagában fél siker.

 

A test a mozgás útján gyógyul! 

A jól bevált szlogent eddig is ismertük. Megfigyelések és kutatások az utóbbi években több oldalról is alátámasztották ezt a tényt, biztosak lehetünk az igazában!

 

A jól bevált szlogent eddig is ismertük. Megfigyelések és kutatások az utóbbi években több oldalról is alátámasztották ezt a tényt, biztosak lehetünk az igazában!

Szabó Klára, gyógytornász, manuálterapeuta

 

Előző

Balesetek nélküli nyár...

Következő

Vágj bele az egészséges életmódba...

Kövess minket!