2022. Május 21. | Konstantin

A szépség mindenekfölött – Letizia Battaglia fotókiállítása

Letizia Battaglia

A Budapest Fotó Fesztivál keretében a világhírű palermói fotóriporter, Letizia Battaglia A szépség mindenekfölött című tekinthető meg az Olasz Kultúrintézet Xénia Galériájában

.

Letizia Battaglia a ma is élő fotográfus legendák egyike, idén töltötte be 86. életévét. 1935-ben született Palermóban, a 70-es és 90-es évek között a L’Ora című napilap fotóriportereként dolgozott, ezáltal testközelből fotózta az akkori évtizedekben dúló legkeményebb maffiaháborúk nyomait.

 

1985-ben első európai nőként nyerte el New York-ban a neves Eugene Smith-díjat, majd a későbbiekben is számos nemzetközi díjjal jutalmazták rendkívüli érzékenységű társadalomábrázoló fotóit.

 

Battaglia sokoldalú, fáradhatatlan érdeklődése, munkája egyéb területeken is megnyilvánult: a fotózás mellett dolgozott rendezőként, folyóiratszerkesztőként és városvezetési tanácsosként is, mindemellett aktív környezetvédő. 1991-től a csak nők által szerkesztett Mezzocielo című, kéthavonta megjelenő kulturális, politikai és környezetvédelmi folyóirat igazgatója.

 

A Budapestre érkező kiállítás központi témája a nő, a női szépség. A tárlat 30 fotográfiája különböző korú nőket ábrázol, egészen eltérő szituációkban és környezetekben. Néhány kép Battaglia korai fotóriporteri munkásságának idejére nyúlik vissza, amikor a 80-as, 90-es évek kegyetlen maffiaháborúi zajlottak Palermóban.

 

A címben említett szépség egyértelmű utalás a kortól és kontextustól független női szépségre. Így elmélkedik Letizia Battaglia a tárlatban bemutatott fotókról: „Háborúk, környezetszennyezés, szegénység. maffia, a fotósok mindenhol ott vannak, és mindenről be akarnak számolni. Majd elérkeznek azok a pillanatok, amikor mindez elviselhetetlenül feleslegessé válik, és mást keresel. A békét keresed, egy simogatást, egy mosolyt. Egy nő egyszerű, meztelen teste, nekem ma, 86 évesen, az maga a szépség. Egy kislány komoly pillantása, amit véletlenül elkapok, az maga az öröm. A többit elvégzi a fényképezőgép.”

 

 A kiállítás keretében május 18-án (20:00) a Távmozi platformon vetítik majd Kim Longinotto angol rendező, Letizia Battaglia munkásságáról szóló dokumentumfilmjét: Shooting the Mafia (Aki a maffiát fotózta), amelyet a tavalyi Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon mutattak be (BIDF).

 

Helyszín és időpont: 2021. április 22-én, csütörtök este 18:00 órától élőben követhetik az Intézet Youtube csatornáján a kiállításmegnyitót és remélhetőleg az érdeklődő közönségünk hamarosan élőben is megcsodálhatja a neves fotós képeit a Xénia Galériában. A kiállítás, amint a járványügyi szabályok lehetővé teszik, élőben is látogatható lesz május 20-ig. Nyitvatartás: hétfő – péntek 15.00-20.00

 

Kövess minket!