2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

GULÁCSY. Na’Conxypan hercege...

Következő

Szabadság, egyenlőség, testvériség,...

Shibui..... A folytatás

Sam Havadtoy a szentendrén élő amerikai művész legújabb alkotásaiból nyílik kiállítás Shibui..... A folytatás címmel a Kálmán Makláry Fine Arts. A kultúrtörténeti jelentőségű Shibui-sorozat a művész munkásságának negyvenéves fejlődését zárja le. 

 

Az intim hangvételű alkotások a művész és korábbi élettársa, Yoko Ono közötti kapcsolatra reflektálnak. Az alkotásokat szemügyre véve felismerjük a Havadtoy védjegyévé váló csipkét és a pasztelles színvilágot, mégis, amikor közelről elkezdjük a szemlélődést, egészen különös érzésünk támad. Szembetűnik, mondhatni lenyűgöz bennünket a képek kifinomultsága. De a japános felszín csak a felszín. Mert a képek esztétikája legalább annyira itáliai. Sam Havadtoy alkotásai a nők iránti szent áhítatot közvetítik, amit az itáliai festészetből ismerünk, és amit csak egy európai szem vesz észre. 

 

A tárlat kultúrtörténeti jelentőségét a kézműves technika egyedisége adja. A szitanyomás mesterségét a művész jó barátja Andy Warhol stúdiójában tanulta a nyolcvanas években. A motívumok között felismerhetjük a Havadtoy védjegyévé váló csipkét, ami nem csupán eltakarja, hanem fel is öltözteti a kompozíciót, a pop-art színvilágot és a Life is beautiful mantrát.

 

Az április 21-ig látogatható KMFA Galéria tárlatán a Shibui-sorozat korábbi alkotásai mellett most először láthatja a közönség mind a tizennégy egyedi, vegyes technikával készült festményt és három, merített papírra készült kisszériás szitanyomatot. A Falk Miksa utcai kiállítást követően ebben az évben többek között Lengyelországban, Olaszországban és Kínában nyílnak Sam Havadtoy alkotásaiból tárlatok.

 

Helyszín és időpont: Kálmán Makláry Fine Arts, 2023. március 30 - április 21. (hétköznapokon 10:00 és 18:00 között.)

Előző

GULÁCSY. Na’Conxypan hercege...

Következő

Szabadság, egyenlőség, testvériség,...

Kövess minket!