2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

Kieselbach Galéria művészeti árveré...

Következő

GULÁCSY. Na’Conxypan hercege...

Reigl és barátai

Igazi művészettörténeti kuriózummal ünnepli Reigl Judit 100. születésnapját a Kálmán Makláry Fine Arts Galéria. A „Négy Apostol” Rómában 1947-48, Reigl és barátai c. kiállításon több, mint 70 éve lappangó, eddig a hazai közönség előtt ismeretlen alkotások szerepelnek. A tárlat Reigl Judit, Bíró Antal, Böhm Lipót Poldi és Zugor Sándor vagyis a „Négy Apostol“ korai műveit mutatja be, melyek 1947-48-ban készültek, amikor a művészek ösztöndíjasként éltek Olaszországban. Mindannyian Szőnyi István tanítványai voltak.

 

A rövid ideig tartó időszak először adott alkalmat a fiatal művészek számára a nyugat-európai mellett a reneszánsz és a bizánci művészet tanulmányozására, amely mélyen megérintette őket és megtermékenyítette gondolkodásukat. A több, mint 40 bemutatott alkotáson keresztül érezhető szoros barátságuk és hatásuk egymásra, ahogy fiatalon a saját festői nyelvezetüket és útjaikat keresték pályájuk legelején. Ha szegényesen és sok nélkülözés árán is, de boldogan tapasztalták meg azt a szabadságot, amely Reigl Judit számára, művészete mellett, mindig is a legfontosabb maradt. 

 

A „Négy Apostol” történetével egyetlenegy magyar művészettörténeti könyv sem foglalkozott, hiszen az Aczéli három T-s kultúrpolitikában míg Poldi  - Ő volt az egyetlen, aki itthon maradt - a tűrt kategóriát kapta, addig három társa a tiltott kategóriába tartozott. Bíró és Reigl Franciaországba emigrált, Zugor 1956 után az Egyesült Államokban találta meg azt a szabadságot, amely a művészetük kiteljesedését biztosította.

 

Reigl Judit 1923. május 1-jén született Kapuváron. A Képzőművészeti Főiskolán Szőnyi István tanítványa volt. 1950-ben hagyta el Magyarországot és Párizst választotta második otthonául. A szélesebb körű siker 80 éves kora után köszöntött be, miután megismerkedett Makláry Kálmánnal.

 

A galériás 2004 óta képviseli hazai és nemzetközi szinten egyaránt, műveit rendszeresen állítja ki a Falk Miksa utcai galériában és Európa meghatározó művészeti vásárain. Három nyelven több katalógust és albumot kiadott Reigl munkásságáról, többek között egy 680 oldalas dupla kötetes életműkatalógust is, melyben olyan nemzetközi szaktekintélyek írták a tanulmányokat, mint Germain Viatte, Berecz Ágnes, Marcelin Pleynet. Magyarországon eddig három múzeumi életműkiállításon láthatták a páratlan életművet.  (2005 - Műcsarnok, 2010 - Modem, 2014 – Ludwig Múzeum)

 

Mára Reigl Judit a világon a legjobban prezentált magyar származású absztrakt női alkotó, életműve a háború utáni absztrakt festészet  mainstream-jének része. Alkotásai, több mint 30 múzeum gyűjteményeit gazdagítják világszerte. A New York-i MoMa, a Metropolitan, a párizsi Centre Georges Pompidou, vagy a londoni Tate Modern – csak néhányat említve. A New York-i Guggenheim Múzeumba és a budapesti Nemzeti Galériába Makláry Kálmán közreműködésével került Reigl Judit egy-egy alkotása.

 

Helyszín és időpont: Kálmán Makláry Fine Arts Galéria, megtekinthető: 2023. május 26-ig

hétköznapokon 10:00 és 18:00 óra között ingyenesen

 

 

Előző

Kieselbach Galéria művészeti árveré...

Következő

GULÁCSY. Na’Conxypan hercege...

Kövess minket!