2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Világítás okosan
Design
Dizájn hírek és trendek
Előző

A lenyűgöző építészet...

Következő

Érezzük jól magunkat munka közben...

Parfümös üvegek az art deco jegyében

Az illatok szeretete szinte egyidős az emberiséggel, s régóta használunk különböző flakonokat a tárolásukra. Ezek a palackok, edények, később pedig az üvegek változatos képet mutattak az elmúlt évszázadokban, közülük az art deco jegyében készült parfümös üvegeket vesszük most górcső alá.

 

Menjünk vissza a múlt század elejére, amikor 1905-ben René Jules Lalique megnyitotta első üvegpalack boltját és megkezdte a tömeggyártást. Az ékszerészként is tevékenykedő Renét az egyik legkiválóbb szecessziós művésznek tartják és talán neki köszönhető a szecesszió és az art deco óriási hatása a parfümiparra. Készítményei az 1920- évekre egyre jobban elterjedtek, köszönhetően a korszak neves asszonyainak, köztük Sarah Bernhadtnak, vagy Alexandra Fodorovának.

 

A korai art deco stílust a luxus, az egyediség, drága alapanyagok, a modern formák jellemezték, egyesítve a kubizmus, a szürrealizmus és a modernizmus jegyeit. A korszak díszítő elemei a levél-gyümölcs-virágminták, a geometrikus vonalvezetés voltak, amelyek kiválóan illettek az extravagáns parfümős üvegekhez. Az akkori márkák – a mai napig is vezető parfümforgalmazók – azonnal nyitottak az új irányzatra és illatukat ezekbe a csodálatosan szép és merész üvegekbe töltötték.

 

A népszerű márkák között találjuk Coty, Elizabeth Arden, Coco Chanel, Jean Pato illatait. A francai üveg gyártók mellett igen népszerűek voltak a cseh üvegek, például Karl Pada, Heinrich Hoffmann feltűnő, arc deco stílusban készült, geometrikus formájú, aránytalanul nagy, dugókkal ellátott flakonjai. Megjelentek a kiváló kristályüvegből, szaténozott üvegből készült és zománccal díszített darabok.

 

A tömeggyártásnak köszönhetően a Párizs-i New York-i és Berlin-i áruházak egyre nagyobb mennyiségben forgalmazták a különleges üvegekbe zárt illatcsodákat, ezzel is erősítve az art deco üvegeket népszerűségét.

Parfümös üvegek az art deco jegyében Az art decót a luxus, az egyediség, drága alapanyagok, a modern formák jellemezték, egyesítve a kubizmus, a szürrealizmus és a modernizmus jegyeit.
Tobak Viktória
Előző

A lenyűgöző építészet...

Következő

Érezzük jól magunkat munka közben...

Kövess minket!