Hozzávalók:
4 nagy báránycomb (vagy 6 kisebb báránycomb)
só
Frissen őrölt fekete bors
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
4 evőkanál vaj, elosztva
1 hagyma, apróra vágva
2 közepes sárgarépa, meghámozva és apróra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
2 evőkanál paradicsompüré
2 csésze marhahúsleves
1 (kb.40 dkg-os) doboz paradicsomszósz
2 szál rozmaring
1 csésze vörösbor
Burgonyapüré a tálaláshoz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 190 C fokra. Fűszerezzük a báránycombot sóval és borssal. Egy nagy serpenyőben, vagy kerek hőálló edényben közepesen magas hőfokon hevítsük fel az olajat. Tegyük bele a bárányhúst, és süssük, amíg minden oldalról aranyszínűre nem sül, oldalanként kb. 4 percig. Szükség szerint adagokban dolgozzunk. Vegyük ki a bárányhúst az edényből, és tegyük tányérra.
Az edényben olvasszunk meg 2 evőkanál vajat közepes lángon. Adjuk hozzá a hagymát és a sárgarépát, és süssük puhára, 4 percig. Adjuk hozzá a fokhagymát, és süssük, amíg illatozni nem kezd, kb.1 percig, majd adjuk hozzá a paradicsompürét, és addig keverjük, amíg a zöldségeket bevonja.
Öntsük fel a húslevessel és a paradicsomszósszal, majd helyezzük a báránycombot is az edénybe. Adjuk hozzá a rozmaringot, és forraljuk fel. Fedjük le, és tegyük át a sütőbe. Főzzük, amíg a báránycombok teljesen megpuhulnak, kb.2 órán át. A legjobb módja annak, hogy megtudjuk, hogy a báránycombok elkészültek-e, ha ellenőrizzük, hogy a hús villásan puha-e. Ha még kemény folytassuk a sütést, amíg omlós nem lesz.
Vegyük ki a bárányhúst az edényből, és tegyük egy vágódeszkára. Fóliával takarjuk be, hogy melegen tartsa. Vegyük ki a rozmaringot, dobjuk el.
Tegyük vissza az edényt a tűzhelyre, közepes lángon. Adjuk hozzá a bort, és forraljuk fel. Csökkentsük a hőfokot, és hagyjuk főni, amíg besűrűsödik, kb. 10 perc. Keverjük bele a maradék 2 evőkanál vajat.
Tálalás: Tálaljuk a bárányt burgonyapürével, és kanalazzuk rá a mártást.