2024. December 01. | Elza
Előző

Bárány curry...

Következő

Húsgombóc tintahallal...

Paella

Hozzávalók:

0,5 gramm sáfrány

1 db zöldség- vagy csirkeleves kocka

3 evőkanál olívaolaj, plusz a csepegtetéshez

125 g chorizo durvára vágva (helyettesíthető enyhén csípős, füstölt kolbásszal)

500 g csont nélküli, bőr nélküli csirkemell vagy comb (vagy keverék), apróra vágva

1 hagyma, finomra vágva

3 gerezd fokhagyma, apróra vágva

1 kaliforniai paprika, kimagozva és apróra vágva

2 tk. pirospaprika

250 g spanyol paella rizs

4 közepes paradicsom durvára vágva

75 g fagyasztott borsó

250 g főtt garnélarák héjjal (fagyasztva) és leöblítve

kis marék lapos petrezselyem apróra vágva, tálaláshoz

apróra vágott citromszeletek, tálalni

 

Elkészítés:

1.Keverjük bele a sáfrányt az alaplébe, és tegyük félre, amíg a paella többi részét elkészítjük.

2.Melegítsünk fel 1 evőkanál olajat egy paella serpenyőben vagy egy nagy, fedős serpenyőben. Tegyük bele a chorizót, és süssük körülbelül 3 percig, amíg ropogós nem lesz és az olaj ki nem ereszti. Vegyük ki a chorizót, és konyhai papíron csepegtessük le, az olajat hagyjuk a serpenyőben.

3.A csirkét tegyük a serpenyőbe, és nagy lángon 7-8 percig süssük, vagy amíg a hús aranybarna nem lesz. Tegyük át a csirkét egy tálba, és tegyük félre.

4.Öntsünk még 1 evőkanál olajat a serpenyőbe, dobjuk bele az apróra vágott hagymát, fokhagymát, és kevergetve pirítsuk 4-5 percig, amíg megpuhul. Keverjük hozzá a borsot és a paprikát, a maradék evőkanál olajjat, és pirítsuk további 1-2 percig. A serpenyő alján sok ropogós, barna darab kell, hogy legyen, ami mind ízesebbé teszi.

5.Még mindig elég magas hőmérsékleten keverjük hozzá gyorsan a rizst, majd öntsük hozzá a sáfrányos alaplevet és 450 ml forrásban lévő vizet. A ragacsos barna darabkákat a serpenyő aljáról egy falappal kaparjuk ki.

6.A megpirított csirkedarabokat tegyük vissza a serpenyőbe, majd adjuk hozzá az apróra vágottp aradicsomot. Fedjük le a serpenyőt, és közepes lángon főzzük 10 percig, egyszer-kétszer megkeverve. A tetejére szórjuk a borsót, a garnélarákot és a pirított chorizót, ismét fedjük le, és további 5-10 percig hagyjuk főni, vagy amíg a rizs puha nem lesz, és a serpenyőben lévő folyadék nagy része felszívódik.

7.Vegyük le a serpenyőt a tűzről, tegyük rá a fedőt, és 5 percig pihentessük. Néhányszor keverjük meg, hogy a hozzávalók összekeveredjenek, ízlés szerint fűszerezzük, és az apróra vágott petrezselyemzöldre szórjuk. Ízlés szerint citromkarikákkal tálaljuk.
Balogh Noémi, spanyolországi tudósító

Előző

Bárány curry...

Következő

Húsgombóc tintahallal...

Kövess minket!