Hozzávalók:
0,5 gramm sáfrány
1 db zöldség- vagy csirkeleves kocka
3 evőkanál olívaolaj, plusz a csepegtetéshez
125 g chorizo durvára vágva (helyettesíthető enyhén csípős, füstölt kolbásszal)
500 g csont nélküli, bőr nélküli csirkemell vagy comb (vagy keverék), apróra vágva
1 hagyma, finomra vágva
3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
1 kaliforniai paprika, kimagozva és apróra vágva
2 tk. pirospaprika
250 g spanyol paella rizs
4 közepes paradicsom durvára vágva
75 g fagyasztott borsó
250 g főtt garnélarák héjjal (fagyasztva) és leöblítve
kis marék lapos petrezselyem apróra vágva, tálaláshoz
apróra vágott citromszeletek, tálalni
Elkészítés:
1.Keverjük bele a sáfrányt az alaplébe, és tegyük félre, amíg a paella többi részét elkészítjük.
2.Melegítsünk fel 1 evőkanál olajat egy paella serpenyőben vagy egy nagy, fedős serpenyőben. Tegyük bele a chorizót, és süssük körülbelül 3 percig, amíg ropogós nem lesz és az olaj ki nem ereszti. Vegyük ki a chorizót, és konyhai papíron csepegtessük le, az olajat hagyjuk a serpenyőben.
3.A csirkét tegyük a serpenyőbe, és nagy lángon 7-8 percig süssük, vagy amíg a hús aranybarna nem lesz. Tegyük át a csirkét egy tálba, és tegyük félre.
4.Öntsünk még 1 evőkanál olajat a serpenyőbe, dobjuk bele az apróra vágott hagymát, fokhagymát, és kevergetve pirítsuk 4-5 percig, amíg megpuhul. Keverjük hozzá a borsot és a paprikát, a maradék evőkanál olajjat, és pirítsuk további 1-2 percig. A serpenyő alján sok ropogós, barna darab kell, hogy legyen, ami mind ízesebbé teszi.
5.Még mindig elég magas hőmérsékleten keverjük hozzá gyorsan a rizst, majd öntsük hozzá a sáfrányos alaplevet és 450 ml forrásban lévő vizet. A ragacsos barna darabkákat a serpenyő aljáról egy falappal kaparjuk ki.
6.A megpirított csirkedarabokat tegyük vissza a serpenyőbe, majd adjuk hozzá az apróra vágottp aradicsomot. Fedjük le a serpenyőt, és közepes lángon főzzük 10 percig, egyszer-kétszer megkeverve. A tetejére szórjuk a borsót, a garnélarákot és a pirított chorizót, ismét fedjük le, és további 5-10 percig hagyjuk főni, vagy amíg a rizs puha nem lesz, és a serpenyőben lévő folyadék nagy része felszívódik.
7.Vegyük le a serpenyőt a tűzről, tegyük rá a fedőt, és 5 percig pihentessük. Néhányszor keverjük meg, hogy a hozzávalók összekeveredjenek, ízlés szerint fűszerezzük, és az apróra vágott petrezselyemzöldre szórjuk. Ízlés szerint citromkarikákkal tálaljuk.
Balogh Noémi, spanyolországi tudósító