2025. Február 12. | Lídia, Lívia
Előző

Kölestészta kelkáposztával, sült cs...

Következő

Színes enchilada...

Kávés bacondzsem

Kávés bacondzsem

A bacon és a lekvár látszólag nagyon távol áll egymástól, de csak látszólag! A kávés ízvilág pedig már csak ráadás!

 

Hozzávalók: 

45 dkg bacon

1 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 tk. füstölt paprika

1/3 bögre alma-vagy balzsamecet

1/3 bögre barnacukor

fél bögre fekete kávé

3 ek. juharszirup

ízlés szerint rózsabors

 

Elkészítés:

Miután aranybarnára pirítottuk a felkockázott bacont, kiszedjük egy szűrőkanál segítségével és félre tesszük. A kisült zsírjából pedig egy-két evőkanálnyin karamellizálunk egy kisebb édes/fehér hagymát (jöhet alá egy kis fekete kávé is), mehet utána 3 gerezd összezúzott fokhagyma,  a füstölt paprika,1/3 bögre alma- vagy balzsamecet és barnacukor, fél bögre erős fekete kávé és 3 ek juharszirup. Ha forr a cukros, kávés massza, jöhet vissza bele a megpirított bacon is, amit most már alacsony lángon kell körülbelül egy-másfél óráig főzni, amíg lekvársűrűségű nem lesz.

 

Az utolsó öt percben egy kis rózsaborssal is meg lehet szórni. Aki nagyon sima lekvárt szeretne, a dzsemet egy botmixerrel vagy konyhai robotgéppel pürésítheti. A végeredmény egy csodás, kávés, füstös, édes-sós, karamellízű lekvár lesz, ami csatos üvegben egy hétig eláll a hűtőben, ami gasztroajándéknak sem utolsó. A bacondzsem készítőjének pedig az az ellenállhatatlan illat a plusz ajándék, ami főzés közben körbe lengi.

 

 

 

Előző

Kölestészta kelkáposztával, sült cs...

Következő

Színes enchilada...

Kövess minket!