Kávés bacondzsem
A bacon és a lekvár látszólag nagyon távol áll egymástól, de csak látszólag! A kávés ízvilág pedig már csak ráadás!
Hozzávalók:
45 dkg bacon
1 közepes fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 tk. füstölt paprika
1/3 bögre alma-vagy balzsamecet
1/3 bögre barnacukor
fél bögre fekete kávé
3 ek. juharszirup
ízlés szerint rózsabors
Elkészítés:
Miután aranybarnára pirítottuk a felkockázott bacont, kiszedjük egy szűrőkanál segítségével és félre tesszük. A kisült zsírjából pedig egy-két evőkanálnyin karamellizálunk egy kisebb édes/fehér hagymát (jöhet alá egy kis fekete kávé is), mehet utána 3 gerezd összezúzott fokhagyma, a füstölt paprika,1/3 bögre alma- vagy balzsamecet és barnacukor, fél bögre erős fekete kávé és 3 ek juharszirup. Ha forr a cukros, kávés massza, jöhet vissza bele a megpirított bacon is, amit most már alacsony lángon kell körülbelül egy-másfél óráig főzni, amíg lekvársűrűségű nem lesz.
Az utolsó öt percben egy kis rózsaborssal is meg lehet szórni. Aki nagyon sima lekvárt szeretne, a dzsemet egy botmixerrel vagy konyhai robotgéppel pürésítheti. A végeredmény egy csodás, kávés, füstös, édes-sós, karamellízű lekvár lesz, ami csatos üvegben egy hétig eláll a hűtőben, ami gasztroajándéknak sem utolsó. A bacondzsem készítőjének pedig az az ellenállhatatlan illat a plusz ajándék, ami főzés közben körbe lengi.