2024. Március 19. | József, Bánk
Előző

Panzanella mozzarellával...

Következő

Steak gombával és bébiburgonyával...

Gluténmentes linzer variációk

Hozzávalók:

300 g doves farm fehér kenyérliszt (white bread flour) 

150 g hideg liga vagy vénusz margarin 

90 g porcukor 

1 db M-es méretű tojás 

ízlés szerint lekvár a töltéshez (érdemes kicsit savanykásat választani)

a tetejére porcukor

 

Elkészítés:

A lisztet, porcukrot mérjük ki egy keverőtálba és alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a margarint kis darabokra vágva és morzsoljuk el a liszttel. 

Üssük rá a tojást és gyúrjunk belőle gyors mozdulatokkal rugalmas tésztát. 

Liszttel megszórt felületen nyújtsuk kb 2 mm vastagra és tetszőleges módon szaggassuk. Ha linzert készítünk belőle, akkor figyeljünk arra, hogy ugyan annyi lyukas és teli alapot szaggassunk.

A kiszaggatott tésztát tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe.

190 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt süssük készre. Figyeljük a kekszek színét, mert a sütési idő nagyban függ a sütőtől! Akkor jó a linzer, ha még szép világos, a széle éppen csak egy picit kezd el barnulni.

Ha kihűlt, lekvárral összeragasztva tálaljuk. Egy kedves szakács ismerősömtől tanultam: porcukorral szórjuk meg ragasztás előtt a lyukas linzer tetőket és így helyezzük a lekváros, alsó lapokra. Ettől lesz csodálatosan mutatós a sütemény, a lekvár pedig gyönyörű szépen pompázik a saját színében, porcukortól mentesen.

Az elkészült linzereket hagyjuk száradni, míg a lekvártól már nem ragadnak össze. Ezután tehetjük fém dobozba, ahol sokáig eláll.

 

További variációk:

Egy kevés lisztet cserélhetünk belőle kakaóporra.

Keverhetünk a tésztához csoki cseppeket.

A kinyújtott tésztát különböző töltelékkel (nutellával, reszelt, párolt, fahéjas almával, aminek pont olyan íze van, mintha almáspitét ennénk), megkenve, felcsavarva és szeletelve keksz csigákat kapunk belőle, amit már csak meg kell sütni.

 

Tipp: Érdemes egyszerre dupla adagot sütni, hiszen fém dobozban nagyon sokáig eláll.

recept: Koháriné Szabó Éva

 

 

 

 

Előző

Panzanella mozzarellával...

Következő

Steak gombával és bébiburgonyával...

Kövess minket!