Fabada – spanyol babgulyás
A hagyományos fabada, egy remek sertéshúsokból készült babgulyás, amely eredetileg az asztúriai régióból származik. Ma már rengeteg regionális változata van.
Hozzávalók:
30 dkg szárított fehérbab
kb. 35 dkg csülök
12 dkg spanyol chorizo, vagy jó minőségű hazai füstölt kolbász
10 dkg szalonna, egyben
4 csésze víz
1 babérlevél
ízlés szerint só
Elkészítés:
Hagyja a babot egy éjszakán át áztatni a vízben. Másnap csöpögtesse le a babot az áztató vízből, tegye egy nagy fazékba/edénybe. Adja hozzá a csülköt, a kolbászt és a szalonnát, majd öntse fel a vízzel. Adja hozzá a babérlevelet. Fedje le és forralja fel, majd csökkentse a hőfokot és távolítsa el a tetejéről a habot. Hagyja főni kb.2 órán át, időnként megkeverve, hogy ne ragadjon az aljára. Kóstolja meg, és ha szükséges ízlés szerint sózza.
Főzés után vegye le a tűzről a fazekat, és vegye ki a húsdarabokat. Távolítsa el a csontokat, a bőrt és a zsírt. A szalonnát és a sonkát kockázza fel, a kolbász pedig szeletelje fel. Tegye vissza a feldarabolt húsokat és keverje össze a levest.
Tálalás: kínáljon mellé ropogós bagettet, vékony karikára vágott erős paprikát.
recept: Balogh Noémi, spanyolországi tudósító
A 2023-as év sok új lehetőséget és váratlan fordulatokat hoz szinte minden jegy szülöttjének életébe.