2024. Február 21. | Eleonóra
Előző

Steak au Poivre vörösboros serpenyőm...

Következő

Tonhalpörkölt burgonyával...

Fabada – spanyol babgulyás

Fabada – spanyol babgulyás

A hagyományos fabada, egy remek sertéshúsokból készült babgulyás, amely eredetileg az asztúriai régióból származik. Ma már rengeteg regionális változata van.

 

Hozzávalók:

30 dkg szárított fehérbab

kb. 35 dkg csülök

12 dkg spanyol chorizo, vagy jó minőségű hazai füstölt kolbász

10 dkg szalonna, egyben

4 csésze víz

1 babérlevél

ízlés szerint só

 

Elkészítés:

Hagyja a babot egy éjszakán át áztatni a vízben. Másnap csöpögtesse le a babot az áztató vízből, tegye egy nagy fazékba/edénybe. Adja hozzá a csülköt, a kolbászt és a szalonnát, majd öntse fel a vízzel. Adja hozzá a babérlevelet. Fedje le és forralja fel, majd csökkentse a hőfokot és távolítsa el a tetejéről a habot. Hagyja főni kb.2 órán át, időnként megkeverve, hogy ne ragadjon az aljára. Kóstolja meg, és ha szükséges ízlés szerint sózza.

 

Főzés után vegye le a tűzről a fazekat, és vegye ki a húsdarabokat. Távolítsa el a csontokat, a bőrt és a zsírt. A szalonnát és a sonkát kockázza fel, a kolbász pedig szeletelje fel. Tegye vissza a feldarabolt húsokat és keverje össze a levest.

 

Tálalás: kínáljon mellé ropogós bagettet, vékony karikára vágott erős paprikát.

recept: Balogh Noémi, spanyolországi tudósító

Előző

Steak au Poivre vörösboros serpenyőm...

Következő

Tonhalpörkölt burgonyával...

Kövess minket!