Hozzávalók (4 adag):
5,5 dkg füstölt szalonna (kb. 4 szelet), fagyasztva
25 dkg darált borjúhús
25 dkg darált sertéshús
8 fokhagyma gerezd (2 egész, 4 apróra vágva, 2 vékonyan felszeletelve)
1 hagyma, félbevágva, elosztva
½ csésze zsemlemorzsa
2 evőkanál tej
½ teáskanál őrölt koriander
⅛ teáskanál őrölt pirospaprika pehely
⅛ teáskanál őrölt fűszer
⅛ teáskanál csípős füstölt spanyol paprika
1 teáskanál, plusz ízlés szerint só
¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors, plusz ízlés szerint
2 csésze alacsony nátriumtartalmú csirkeleves
33 dkg orecchiette tészta (fülecske tészta)
5 evőkanál olívaolaj, elosztva
25 dkg maitake gomba (Bokros gomba), szárát távolítsuk el, tépjük darabokra
1 csokor toszkán kelkáposzta, vastag erét és a szárát távolítsuk el, a leveleket vágjuk apróra
finomra reszelt parmezán (a tálaláshoz)
Elkészítés:
1. lépés: Helyezzünk egy rácsot a sütő felső harmadába; melegítsük elő 200 °-ra. Pépesítsük a szalonnát egy konyhai robotgépben, szükség szerint lekaparva az oldalát, amíg nagyon finomra nem aprítjuk, kb. 1 percig; tegyük át a botmixer táljába és töröljük ki a konyhai robotgépet. Adjuk a borjúhúst és a sertéshúst a szalonnához, és keverjük össze kézzel.
2. lépés: Az egész fokhagymagerezdeket és a hagyma felét pépesítsük finomra. Adjuk hozzá a húskeverék egynegyedét a zsemlemorzsával, a tejjel, a korianderrel, a pirospaprikapehellyel, a szegfűborssal, a paprikával, az 1 tk. sóval és az ¼ tk. fekete borssal együtt, és dolgozzuk össze, amíg jól össze nem keveredik, kb. 1 percig. Tegyük át a botmixertálba a maradék húskeverékkel együtt. Rövid ideig alacsony sebességen keverjük össze a keverőlapátos keverővel, amíg egyneművé válik, kb. 1 percig.
3. lépés: Formázzunk a keverékből golflabda méretű adagokat (kb. 3 evőkanálnyi darabot); sodorjuk meg a tenyerünkben, és enyhén nyomjuk össze, hogy tömörödjön. Tegyük a húsgombócokat sütőedénybe; öntsük rá a húslevest. Főzzük, amíg a húsgombócok kemény tapintásúak nem lesznek, kb.18-20 percig. Melegítsük fel a grillsütőt. Süssük a húsgombócokat, amíg megbarnulnak, kb. 1 percig.
4. lépés: Főzzük a tésztát egy nagy fazék forrásban lévő sós vízben, időnként megkeverve, amíg al dente nem lesz. Szűrjük le, és dobjuk egy közepes tálba 1 evőkanál olajjal.
5. lépés:Közben vékonyan szeleteljük fel a maradék hagyma felét. Hevítsünk fel 1 evőkanál olajat egy nagy serpenyőben, lehetőleg öntöttvasban, közepes hőmérsékleten. Süssük a gombát, a felszeletelt hagyma felét és az apróra vágott fokhagyma felét, időnként megkeverve, amíg a gomba megpuhul és a szélei ropogósra nem sülnek, kb. 5 percig; fűszerezzük sóval és fekete borssal. Tegyük át a gombás keveréket egy tányérra.
6. lépés: Töröljük ki a serpenyőt. Hevítsünk fel 1 evőkanál olajat közepes hőmérsékleten, és főzzük meg a kelkáposztát, a maradék hagymát és az apróra vágott fokhagymát. Főzzük, időnként megkeverve, amíg a kelkáposzta megpuhul, de nem petyhüdt, kb. 4 percig; fűszerezzük sóval és borssal. Tegyük át a tányérra a gombás keverékkel együtt.
7. lépés: Töröljük ki ismét a serpenyőt, és melegítsük fel a maradék 2 evőkanál olajat közepesen magas hőmérsékleten. Süssük benne a tésztát 1 percig zavartalanul (azt akarjuk, hogy az olajban süljön, így szép ropogós lesz a széle); dobjuk fel a tésztát. Ismételjük meg a folyamatot többször, amíg a tészta jól megroppan.
8. lépés: Adjuk a tésztához a felszeletelt fokhagymát és a gombás-kelkáposztás keveréket; fűszerezzük fekete borssal. Főzzük időnként megkeverve, amíg átmelegszik, kb. 2 percig. Tegyük át a tésztát egy nagy tálba. Rendezzük el a húsgombócokat a tészta tetején, és öntsük rá a forró főzőfolyadékot. Tegyük a tetejére a parmezánt.
Tipp:
A húsgombócokat 1 nappal korábban is elkészíthetjük. Fedjük le és hűtsük le.