Hozzávalók (4 adag):
4 szelet szikkadt kenyér, nagyobb kockára vágva
8 vékony szelet prosciutto sonka, apróra tépkedve
10 dkg mozzarella, lereszelve
½ csokor bazsalikom, levelekre szedve
60-70 dkg koktélparadicsom, félbevágva
½ csésze olajbogyó
2 ek. olívaolaj
öntet:
2 szardellafilé olajban, lecsepegtetve
1/4 csésze (60ml) extra szűz olívaolaj
1/2 citrom leve
1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt közepes grill fokozaton. Forgassuk a kenyeret olajba, és tegyük egy tepsibe. Grillezzük 4 percig, vagy amíg enyhén aranyszínű nem lesz. Szórjuk meg a mozzarellát a krutonnal, és további 3 percig tegyük vissza a grillbe, vagy amíg megolvad és aranyszínű nem lesz. Tegyük félre kihűlni.
Az öntethez a fokhagymát és szardellát mixeljük pépesre. Adjuk hozzá az olívaolajat és a citromlevet, fűszerezzük borssal és keverjük össze.
Tálalás: helyezzük egy nagy tálba a paradicsomot, a bazsalikomot, a sonkát és az olajbogyót. Adjuk hozzá krutont, csepegtessük rá az öntetet és keverjük össze.
Tipp: Ha hús mellé köretnek tálaljuk, akkor a sonkát hagyjuk el.