2024. Március 19. | József, Bánk
Előző

Gombás carbonara...

Következő

Kagylós spagetti koktélparadicsommal...

Grillezett tőkehalfilé zöldségpürével

Hozzávalók:

400 g tőkehalfilé

1/2 hagyma

extra szűz olívaolaj a főzéshez

300 g borsó

250 ml zöldségalaplé

3 mentalevél

1 kis hagyma, apróra vágva

200 g lóbab, frissen és hüvelyezve

200 g cukkini, apróra vágva

1 kis burgonya, apróra vágva

1/2 burgonya, apróra vágva

200 g petrezselyemzöld

8 bébi cukkini

8 db cukorborsó

40 g kandírozott cédrus

20 borsóhajtás

sópehely

ízlés szerint só, bors

 

Elkészítés:

Először készítsük el a borsópürét. Szeleteljük julienne-re a hagymát, és egy közepes méretű serpenyőben kevés olívaolajon pároljuk puhára, de színtelenre. Adjuk hozzá a borsót, öntsük fel zöldséglevessel, és főzzük puhára. Turmixgépben néhány mentalevéllel pépesítsük, majd egy csepp extra szűz olívaolajjal emulgeáljuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

 

A lóbabpüréhez a héjas babot sós, forrásban lévő vízben egy percig blansírozzuk, majd bontsuk ki a héjából. Tegyük a babot, a cukkinit, a burgonyát és a hagymát egy kis serpenyőbe egy kevés vízzel. Közepes lángon főzzük, amíg minden megpuhul, kb. 15-20 percig, szükség szerint pótolva a vizet. Hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk simára, és ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet. Ízlés szerint fűszerezzük.

 

A petrezselyempüré elkészítéséhez főzzük puhára az apróra vágott burgonyát forrásban lévő vízben, majd turmixoljuk simára a petrezselyemmel együtt, ízlés szerint egy kis sóval fűszerezve.

A grillezett zöldségek elkészítéséhez a cukkinit és a lóbabot sós vízben rövid ideig főzzük, hogy szép ropogós maradjon. Vágjuk félbe a cukkinit, majd grillezzük meg grillsütőn vagy nagyon forró grillserpenyőben.

Melegítsük elő a sütőt 170°C/gázfokozat 3 1/2-re. Süssük a tőkehalat bőrével lefelé néhány percig egy csipetnyi olajon egy nagyon forró tűzálló serpenyőben, majd fordítsuk meg, és tegyük a sütőbe, hogy 3-4 percig süljön tovább.

 

Tálaláshoz kanalazzuk a borsó-, lóbab- és petrezselyempürét tányérokra, és helyezzük rá a tőkehal darabkáit. Adjuk hozzá a cédrust, a cukkinit, a lóbabot, a borsóhajtásokat és a sópelyhet, majd azonnal tálalja.

 

Előző

Gombás carbonara...

Következő

Kagylós spagetti koktélparadicsommal...

Kövess minket!