Hozzávalók:
400 g tőkehalfilé
1/2 hagyma
extra szűz olívaolaj a főzéshez
300 g borsó
250 ml zöldségalaplé
3 mentalevél
1 kis hagyma, apróra vágva
200 g lóbab, frissen és hüvelyezve
200 g cukkini, apróra vágva
1 kis burgonya, apróra vágva
1/2 burgonya, apróra vágva
200 g petrezselyemzöld
8 bébi cukkini
8 db cukorborsó
40 g kandírozott cédrus
20 borsóhajtás
sópehely
ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Először készítsük el a borsópürét. Szeleteljük julienne-re a hagymát, és egy közepes méretű serpenyőben kevés olívaolajon pároljuk puhára, de színtelenre. Adjuk hozzá a borsót, öntsük fel zöldséglevessel, és főzzük puhára. Turmixgépben néhány mentalevéllel pépesítsük, majd egy csepp extra szűz olívaolajjal emulgeáljuk. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
A lóbabpüréhez a héjas babot sós, forrásban lévő vízben egy percig blansírozzuk, majd bontsuk ki a héjából. Tegyük a babot, a cukkinit, a burgonyát és a hagymát egy kis serpenyőbe egy kevés vízzel. Közepes lángon főzzük, amíg minden megpuhul, kb. 15-20 percig, szükség szerint pótolva a vizet. Hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk simára, és ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet. Ízlés szerint fűszerezzük.
A petrezselyempüré elkészítéséhez főzzük puhára az apróra vágott burgonyát forrásban lévő vízben, majd turmixoljuk simára a petrezselyemmel együtt, ízlés szerint egy kis sóval fűszerezve.
A grillezett zöldségek elkészítéséhez a cukkinit és a lóbabot sós vízben rövid ideig főzzük, hogy szép ropogós maradjon. Vágjuk félbe a cukkinit, majd grillezzük meg grillsütőn vagy nagyon forró grillserpenyőben.
Melegítsük elő a sütőt 170°C/gázfokozat 3 1/2-re. Süssük a tőkehalat bőrével lefelé néhány percig egy csipetnyi olajon egy nagyon forró tűzálló serpenyőben, majd fordítsuk meg, és tegyük a sütőbe, hogy 3-4 percig süljön tovább.
Tálaláshoz kanalazzuk a borsó-, lóbab- és petrezselyempürét tányérokra, és helyezzük rá a tőkehal darabkáit. Adjuk hozzá a cédrust, a cukkinit, a lóbabot, a borsóhajtásokat és a sópelyhet, majd azonnal tálalja.