2021. December 03. | Ferenc
Előző

Gombás csirke marsala mártásban...

Következő

Gombás carbonara...

Csirke spanyol olajbogyóval

Hozzávalók (4 fő):

8 db csirkecomb

50 ml spanyol olívaolaj

1 spanyol hagyma, vékonyan felszeletelve

6-8 gerezd fokhagyma, vékonyan felszeletelve

1 evőkanál liszt

2 szál friss rozmaring

3 evőkanál pálinka

1 pohár fehérbor

200 ml víz vagy csirkehúsleves

150 g kimagozott zöld és lila olajbogyó

só és frissen őrölt bors

 

Elkészítés:

A csirkecombokat sózzuk és borsozzuk. Tegyük egy nagy, nehéz alapú serpenyőbe és adjuk hozzá az olívaolajat. A csirkecombokat – magas hőfokon – mindenütt pirítsuk barnára, először a bőrével lefelé helyezve, mivel így egy kis zsírt engednek ki, amitől a csirke szép aranybarnára sül. Vegük ki a serpenyőből, és tegyük félre.

 

Csökkentsük a hőfokot közepesre. Adjuk hozzá a fokhagymát és a hagymát, és pirítsuk, amíg színt nem kap. Most szórjuk rá a lisztet, és főzzük 1 percig, miközben folyamatosan kevergetjük. Adjuk hozzá a rozmaringágakat, majd gyorsan égessük meg, úgy, hogy a serpenyőben öngyújtóval vagy néhány hosszú gyufával meggyújtjuk. Adjuk hozzá a bort, és addig keverjük a liszthez, amíg nem lesz csomómentes. Tegyük vissza a csirkecombokat a serpenyőbe, és pároljuk néhány percig, amíg a bor a felére csökken, és az alkohol egy része elpárolog.

 

Öntsük hozzá a vizet vagy a húslevest, adjuk hozzá az olajbogyót és némi fekete borsot, fedjük le, és pároljuk körülbelül 20 percig, amíg a csirke megpuhul, és lédús és gazdag mártást kapunk. Kóstolja meg a fűszerezést, és ha szükséges adjon még hozzá sót, borsót.

 

Tálalás: egy nagy darab ropogós bagettel, hogy kitunkolhassuk a mártást.

 

Forrás: Omar Allibhoy Tapas Revolution című könyve.

 

Előző

Gombás csirke marsala mártásban...

Következő

Gombás carbonara...

Kövess minket!