2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

Kókuszos pisztráng...

Következő

Dél-Afrika édességek...

Koeksisters

Koeksisters Koeksisters
Hozzávalók (4-6 fő részére):

Sziruphoz:

0,5 kg cukor, 1 ½ kiskanál őrölt fahéj, ½ kiskanál őrölt gyömbér , 1 ½ csésze víz , 1 citrom leve

Tésztához:
2 csésze liszt, 2 evőkanál sütőpor , ½ kiskanál só, 1 nagy tojás, 4 evőkanál vaj / margarin, ½ csésze víz, olaj a sütéshezElkészítés:

Szirup
Oldjuk fel a cukrot a vízben, adjuk hozzá a fűszereket és a citromlevet, majd forraljuk össze. Amikor kihűlt a szirupot tegyük egy éjszakára a hűtőbe.

Tészta

Szitáljuk át a lisztet, a sütőport és a sót, és együtt tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a vajat morzsolva, és keverjük össze az összetevőket. Ezt követően adjuk hozzá az egész tojást és a vizet, majd ezekkel is dolgozzuk össze. Addig dagasszuk, amíg a tészta le nem válik a tál faláról, majd formáljunk belőle egy szép kerek labdát. A tésztát szobahőmérsékleten a tálban letakarva körülbelül három órán keresztül pihentessük. Ha letelt a pihentetési idő, nyújtsuk ki a tésztát kb. 0,5 cm vastagságúra, majd vágjuk 6 cm hosszú, 2 cm széles csíkokra. Tegyük egymás mellé a három tészta csíkot és fonjuk össze úgy, mintha hajfonatot csinálnánk. A végeket nyomjuk össze, hogy ne jöjjenek szét, majd forró olajban süssük aranybarnára. Amikor megsült, azonnal mártsuk a forró koeksisterst a hűtőből kivett hideg szirupba.

Tippek

Akkor igazán finon a koeksisters, ha a szirup nagyon hideg, a koeksisters pedig forró, így a tészta csak annyit vesz fel a szirupból, ami bevonja. A szirupot úgy tudjuk hidegen tartani, hogy jeges vízbe, vagy jégkockák közé tesszük a szirupos tálkát. Az ínyencek még kókusz reszelékkel is meghintik.

Fábián Gabriella

(www.elitemagazin.hu Dél-afrikai tudósítója

Előző

Kókuszos pisztráng...

Következő

Dél-Afrika édességek...

Kövess minket!