2023. November 30. | András, Andor
Előző

A bajor vörös ördög...

Következő

Gazdi felismerő motorosoknak...

Villanyos Tavascannal ünnepel a CUPRA

A SEAT családból önállósult márka – amely idén ünnepli alapításának ötödik évfordulóját – 2024-ben guritja a piacra első tisztán elektromos SUV-kupéját.

 

Alapítása óta a CUPRA több mint 300 ezer autót értékesített, és ezzel a leggyorsabban növekvő márka Európában. Fejlődése újabb állomását közvetlenül a berlini Formula E versenyhétvége előtti Exponential Impulse rendezvényén mutatta be a CUPRA. Ennek során tartotta a márka – amely idén ünnepli alapításának ötödik évfordulóját – 2024-ben a piacra érkező első tisztán elektromos SUV-kupéja, a CUPRA Tavascan világpremierjét. A gyártó emellett a DarkRebel névre keresztelt virtuális sportautóját is bemutatta, amelyet már egy jövőbeni, fizikai korlátok nélküli város jegyében terveztek.

 

A CUPRA Tavascan már egy új, markáns formai nyelvezet impulzusa, amelyben atletikus és sportos arányok jellemzik külső formavilágát. Szemből rátekintve azonnal jól felismerhető a három háromszögből álló „szemkontúrok” jellemezte Matrix-LED technika, miközben beltere – központi gerincmotívumának és keskeny, szinte láthatatlan légbefúvó nyílásainak köszönhetően – valóságos építészeti műalkotás.

 

Érzelmekben gazdag és a vezetés élményére összpontosító SUV-modellként a Tavascan sportos dinamikus futóműszabályzást, sportfelfüggesztéseket és progresszív kormányzást is kínál. E megoldásai, valamint a 21 col peremátmérőjű, kovácsolt könnyűfém keréktárcsákra szerelt nagyteljesítményű gumiabroncsai a vezetés egyéni stílusú sportos élményével szolgálnak.

A Volkswagen Csoport MEB-platformjára épülő modell, a márka első tisztán elektromos SUV-kupéja két teljesítményszinttel – 210 kW (286 LE) és 250 kW (340 LE) – jelenik meg a palettán, a nagyobb teljesítményű változat a kétmotoros összkerékhajtással maximális vonóerőátadási képességekkel szolgál. Álló helyzetből a Tavascan VZ mindössze 2,4 másodperc alatt gyorsít fel 50 kilométer/órás tempóra, de 100 km/óráig is csupán 5,6 másodpercet igényel.

 

A Tavascan 77 kWh nettó energiatároló képességű akkumulátorblokkja akár mintegy 550 kilométernyi hatótávot is biztosíthat, és akár mindössze hét perc alatt 100 kilométerre elegendő energiával tölthető fel. Amikor az akkumulátor töltöttségi szintje 10 százalékra csökken, egy legalább 135 kilowattos töltőponton alig fél óra alatt akár 80 százalékra is emelhető.

 

A SUV-kupé 15 col képátlójú, azaz CUPRA modellben az eddigi legnagyobb képernyővel szerelt infotainment rendszerrel készül, amely az újonnan tervezett és kifejlesztett Ember-Gép interfészt is magában foglalja. A Tavascan első ízben kínál különösen valósághű hangzásvilágú (high-fidelity), 12 hangsugárzóval működő audio-berendezést, amely a Sennheiser prémium audio-specialistával közös fejlesztés.

 

A Barcelonában tervezett és kifejlesztett CUPRA Tavascan Kínában, a Volkswagen Csoport anhuji gyárában – vagyis az elektromos mobilitás különösen korszerű, globális innovációs központjában – készül. Az autó fogyasztói áráról egyelőre még nincs hír, de a gyártó jövőre bő 70 ezer darabos értékesítéssel számol.

Tóth Gábor Ákos

Előző

A bajor vörös ördög...

Következő

Gazdi felismerő motorosoknak...

Kövess minket!