2024. Július 22. | Magdolna

Újrafésülték a sármos vagányt

 Az 50 darab ultralimitált kiadású „My Ami Buggy” 2022-es rendkívül sikeres online értékesítésén felbuzdulva a Citroën egy újabb speciális szériát bocsát útjára.

 

A 2020. áprilisban bevezetett Citroën Ami rendhagyó koncepciójánál fogva komoly meglepetést okozott a mikromobilitási eszközök piacán. A mindössze 2,41 m hosszú ultrakompakt Ami rendkívül jól kormányozható. Az elektromos jármű a többi elektromos háztartási eszközhöz hasonlóan egy normál 220 voltos konnektorról 4 óra alatt feltölthető.

 

Az Amit úgy tervezték, hogy megfizethető ára és alacsony fenntartási költsége következtében életkortól függetlenül (14 és 77 évesen is egyaránt könnyű vezetni) minél többek számára elérhető legyen. Az online vásárlási lehetőség, mint sok más fogyasztási cikk esetében, valamint a szélesebb körű, nem csak az autóipari hálózatokon keresztül történő értékesítés határozottan megkönnyíti az ügyfelek életét. A jármű Franciaországban és Portugáliában a Fnac és a Darty áruházakban, Spanyolországban, Belgiumban és Olaszországban a MediaMarkt üzleteiben is kapható.

 

Az új kiadás új exkluzív tartozékokkal bővült: az átlátszó ajtóponyvák a zord időjárástól védik az utasokat, a kormánykerék közepén elhelyezett hordozható cipzáras tasakban pedig kisebb használati tárgyak tárolhatók. A modell értékesítése június 20-án délelőtt 10 órakor kezdődik a Citroën Ami weboldalán:  https://www.citroen.fr/ami. A megdöntésre váró rekord 2 perc 53 másodperc, a leggyorsabb vevő számára ugyanis ennyi ideig tartott a teljes vásárlási folyamat az első értékesítés során. Az első ügyfelek szeptember közepén kapják kézhez az autójukat. A „My Ami Buggy” leendő vásárlói különböző termékeket - egy Ice-Watch órát, valamint egy fésűt és egy szafarikalapot  - is kapnak.

 

Az új változatnál a Citroën külső és belső kialakítás tekintetében még tovább ment egy lépéssel. Ennél a limitált szériánál is ugyanaz a vezérelv, mint az előzőnél: nincsenek se ajtók, se tető, hogy minél közelebb legyünk a természethez, és minél szabadabbnak érezhessük magunkat. A rossz idő elleni védekezésül azonban rákerült, illetve módosult néhány elem. Az utasokat új, cipzárral ellátott műanyag ponyvák védik a külvilágtól, melyek a vászontetővel kiegészülve szeles, hideg vagy esős időben gyakorlatilag zárt utasteret biztosítanak. Ha a napi használat során az utasok egy kis friss levegőre vágynak, az ajtóponyva könnyen eltávolítható: csak fel kell tekerni és a hátsó ajtóoszlopra kell patentozni őket. Használaton kívül – például nyáron – pedig a garázsban tárolhatók.

 

A könnyebb használat érdekében a tetőponyva kialakítása is megújult. A fekete vízálló ponyva mostantól cipzárral záródik, így praktikusabb, és könnyebben kezelhető. A vászon a maximális kifeszítést lehetővé tevő díszlécnek köszönhetően tökéletesen illeszkedik a jármű sziluettjébe, egységes stílusú összképet eredményezve. Ráadásul menet közben kevésbé tud belekapni a szél. A ponyva feltekert állapotban patentok segítségével a tetőkeretre rögzíthető.

 

A „My Ami Buggy” új kiadásában ismét találkozunk az azonos nevű tanulmányautón 2021 decemberében bevezetett élénksárga útitáska-kínálat egyik darabjával. A kivehető egyedi táska dekoratív és praktikus tartozékként a kormánykerék közepén kialakított mélyedésbe illeszkedik. Patentokkal ellátott hátizsákpántok tartják a helyén, melyek feltekert állapotban a kormánykerékre rögzülnek. A cipzáras táska személyes tárgyak tárolására szolgál, és az autóból kiszállva magával is viheti a vezető.

 

Az új limitált széria felszerelését egy Ami hangszóró és új tartozékok teszik teljessé. Az „Ultimate Ears Boom” névre hallgató könnyű Bluetooth hangszórót bárhova könnyen magunkkal vihetjük. A zenerajongók különösen hálásak lesznek az intenzív térhatású hangzásért. A 15 órás üzemidővel rendelkező strapabíró, vízálló tartozék garantáltan emlékezetes pillanatokat szerez majd. A hangszóró a kormánykerék közelében a műszerfalban kialakított mélyedésbe illeszkedik.

 

A „My Ami Buggy II” Franciaországban június 20-tól bruttó 10 490 euró alapártól rendelhető.

Tóth Gábor Ákos

 

Kövess minket!