2024. Június 20. | Rafael

Újrafésülték a Mustang sörényét

A jellegzetes megoldásoknak köszönhetően a Mustang Dark Horse cockpitja még magasabb szintű kézműves kidolgozást és minőséget sugall, és exkluzív, sportos benyomást kelt. 

 

A Mustang Dark Horse kabinjának meghatározó eleme a manuális sebességváltó vadonatúj, eloxált kék árnyalatú titán váltógombja. A hatfokozatú egység könnyűfém markolatának egyik előnye, hogy még a legnagyobb forróság idején is hűvös tapintású marad. A tízfokozatú SelectShift automata váltót rendelő vásárlók eloxált ezüst színű váltókarokat kapnak, és e fémes tapintású fülekkel késlekedés nélkül kapcsolhatják a sebességfokozatokat.

 

Az alul lapított karimájú kormánykerék velúrbőr borításán biztosabb fogás esik, és a kontrasztos Bright Indigo Blue színű öltések egyaránt felfedezhetők a műszerfalon, az ajtópaneleken, az üléseken, a váltószoknyán és a középkonzolon. A sportos kormánykeréken elhelyezett kapcsolók érezhetően fokozzák a digitális élményt, hiszen ezekkel vezérelhetők a jármű fontos funkciói, többek közt az üzemmódok kiválasztása, a műszeregység beállításai vagy az elegánsan a vezető felé fordított 13,2 colos központi egység működése; e két utóbbi berendezés egyébként egy közös üvegfelület mögött kapott helyet.

 

A külön rendelhető, és a kategóriában elsőként bevezetett drift fék eloxált kék karjának markolatát szintén bőr borítja, hogy még pontosabban lehessen kezelni, így a Track üzemmódot kiválasztó pilóta a hátsó kerekek finoman szabályozott csúsztatásával precízen driftelhet.

 

A dizájnerek csapata egy vadonatúj felületkidolgozási- és színválasztékot is összeállított; ennek egyik látványos példája, hogy a többi Mustangból már ismerős ezüstszín helyett ebben az autóban csillogó, sötét Black Alley metálfényezést kapnak a kapcsolópanelek és a levegőbefúvók. A Mustang Dark Horse kortárs szépségét különleges belső textúrák fokozzák, az agresszív állatbőr-mintázatoktól kezdve a technológia által ihletett ’fehér zajon’ át egészen a karbonszál-tapintású felületekig.

 

A kabin techno-hangulatának erősítésére és a zavaró csillogás mérséklésére a műszerfal felső része lézerrel metszett, finom mintát kapott. A műszerfal frontrészét és az ajtópaneleket díszítő karbonszálas felület jól rímel a háromküllős kormánykerék látványvilágára. Minden bőr- és műanyagfelületet prémium minőségben dolgoztak ki, kiemelve formájukat, és ezzel együtt az autóból áradó teljesítmény érzetét. Utolsó simításként pedig minden Mustang Dark Horse műszerfalára felkerül egy plakett, amelyen a jármű alvázszáma olvasható.

 

A Mustang Dark Horse erőtől duzzadó formáit még inkább kihangsúlyozzák a külön megrendelhető matricás és kézi festésű grafikák, amelyek megteremtik az autó egységes vizuális nyelvezetét, művészi eszközökkel irányítva rá a figyelmet a teljesítményre. Van mivel büszkélkedni, ebben a változatban ugyanis egy egyedi tervezésű új, negyedik generációs Coyote V8 erőforrás munkálkodik, amelynek 500 lóereje és 567 Nm forgatónyomatéka új mércét állít a közúton és pályán egyaránt használható Mustangok világában, és ez az eddigi legerősebb olyan modell, ami nem Shelby-tuninggal készült.

A vadonatúj Mustang Dark Horse forgalmazása 2023 nyarán kezdődik az USA-ban, az európai bevezetésről később döntenek. Ami biztos, hogy az amerikai ár mintegy 60 000 dollár (24,4 millió forint) magasságában fog alakulni. 

Tóth Gábor Ákos

Kövess minket!