2023. November 30. | András, Andor
Előző

„Batmobillal” ünnepel a BMW...

Következő

„Elektromos kígyó” az olaszoktól...

Pokolba a takarékossággal!

Izmosabb és élménydúsabb lett az Audi RS 6 Avant és RS 7 Sportback a Performance csomaggal, amihez nemcsak a plusz lóerők járnak, hanem műszaki csemegék is.

 

Kezdjük ott, hogy minden a C5-ös generáció RS 6 Avant Plusszával kezdődött. Ahogy most, úgy a 2004-es limitált szériánál (999 darab) is 30 lóerővel nőtt a turbós V8-as teljesítménye 480 lóerőre. Ez volt az első Audi, melynek már nem 250, hanem 280 km/óra volt a végsebessége és egyben ez volt akkoriban a világ leggyorsabb kombija. No, nem is volt még olajpara, energiatakarékosság és az e-autós tervek még az ablakban sem voltak. Az ilyen izomautók ma is csak azért vállalhatók a környezettudatos társadalmakban, mert limitált közönségnek készülnek, akik nem ezekkel a benzinfalókkal járnak munkába vagy családi nyaralásra.

 

Ellenben újra élesedik a régi igazság, miszerint a kevesebb néha több: a motor és a beltér között, valamint a jármű hátsó részében csökkentett szigetelésnek köszönhetően az RS 6 Avant performance és az RS 7 Sportback performance új szintre emeli az izgalmas akusztikai élményeket, miközben a nyolc kilogramm tömegmegtakarítás előnyeit is élvezhetik.

 

Összességében az RS 6 Avant performance saját tömege 2090, míg az RS 7 Sportback performance modellé 2065 kilogramm lett. Mindeközben a 4,0 literes, biturbó V8-as motor nagyobb feltöltőket kapott, amiknek töltőnyomása 2,4-ről 2,6 barra növekedett. A maximális teljesítmény így 30 lóerővel több, a nyomaték pedig 50 Nm-rel nőtt, az RS 6 és az RS 7 esetében is 630 lóerő a tűzerő, a nyomaték pedig hegyeket mozgató 850 Nm.

 

Nyolcfokozatú hagyományos automata váltón keresztül érkezik a nyomaték az összkerékhajtásra, melynek mechanikus középső differenciálműve 40:60 arányban osztja el a két tengely között. Tapadásvesztés esetén automatikusan változik ez az arány, így akár 70 százalékot is küldhet az első kerekekhez, vagy 85-öt a hátsókhoz – igen, a versenyautózás ajtaján kopogtatunk ezzel.

 

Nemcsak összkerékhajtás, de összkerék-kormányzás is dolgozik az RS 6 és RS 7 modellekben, ami nagy tempónál stabil irányíthatóságot ad, alacsony sebességnél pedig könnyebb manőverezhetőséget. Két tizedmásodpercet jelent a Performance csomag, így már 3,4 másodperc alatt sprintelhetünk százas tempóra. A rakéták végsebessége a Performance modellek esetében a szokásos 250-es korlátozás helyett 280 km/óra. Aki azonban még ennél is jobban sietne, annak ott van az RS Dynamics Package Plus, amivel 305 km/órára nő a végsebesség, ám ehhez már karbon-kerámia féktárcsák szükségeltetnek.

 

Az új RS 6 Avant performance és az RS 7 Sportback performance összesen tizenhat külső színben kapható, s első ízben szerepel közöttük a matt és a metál Ascari-kék, valamint a matt Harmatezüst. A performance modellek az alapfelszereltségükhöz tartozó matt szürke RS külső stílusjegyeikkel tűnnek ki a tömegből, ezek többek között a külső visszapillantó tükrök házai, az első légterelő, az oldalsó terelőidomok (flap) elöl, a küszöbszélesítések betétjei, a tetősínek, az oldalablakok díszlécei és a hátsó diffúzorbetét. Alternatívaként a karbon matt/fekete optikai csomag szolgál, ez esetben a tetősínek és az oldalablakok díszlécei fekete bevonatot kapnak. Az Audi-karikák és a típusjelzés krómozott vagy fekete kivitelben kérhetők.

 

Az utastérben a kék színnel bővültek a már jól ismert szürke és vörös RS-dizájncsomagok. A kormánykerék karimáját fekete Alcantara borítja Mercato-kék kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal, s utóbbiak a padlószőnyegeken, a középkonzol oldalán és a sebességváltókar mandzsettáján is feltűnnek. A biztonsági övek teljes felületükön óceánkékben ragyognak, a dekorbetétek pedig opcionálisan kék díszítésű, köper-szerkezetű karbon felülettel is rendelhetők.

 

A váltókar gombja és a középkonzol oldala mikroszálas bevonatot kap, amely mintegy 45 százalékban újrahasznosított PET-szálból készül. Az igényes Valcona bőr perforálva és méhsejtmintázatú steppeléssel kerül a sportülésekre, ugyancsak Mercato-kék kontrasztárnyalatú díszvarrásokkal. Különleges megkülönböztető jegyként az első ajtókban LED-technikájú beszállófény működik, amely „RS performance” feliratot vetít a jármű mellé a talajra.

Tóth Gábor Ákos

Előző

„Batmobillal” ünnepel a BMW...

Következő

„Elektromos kígyó” az olaszoktól...

Kövess minket!