2024. Február 21. | Eleonóra

Nem jut magyaroknak a limitált Audiból

Világszerte összesen 555 példányra korlátozott különleges sorozatot hozott ki az Audi exkluzív felszereltséggel, sportos külsől és belső részletekkel.

 

Sportos modellváltozattal ünnepli az Audi az RS Q3 tizedik születésnapját: az RS Q3 edition 10 years világszerte összesen 555 példányra korlátozott különleges sorozatként RS Q3, illetve RS Q3 Sportback kivitelben áll rendelkezésre. A kompakt sportmodell már 2013-as piaci bevezetése óta sikeresnek bizonyult, 2019-ben megjelent második generációja pedig már 400 lóerős teljesítményt és 480 newtonméter maximális forgatónyomatékot produkál. Az Audi RS Q3 edition 10 years szintén a 2,5 literes, öthengeres, turbófeltöltésű motorral készül, amelynek erejét hétfokozatú S tronic sebességváltón és quattro állandó összkerékhajtáson keresztül juttatja az útfelületre.

 

A 96 ezer euróba kerülő jubileumi kiadás kívül és belül egyaránt olyan exkluzív stílusjegyekkel érkezik, mint például új Chronos-szürke metálfényezése, 21 colos könnyűfém keréktárcsái, újrahasznosított Dinamica mikroszálas anyaggal kárpitozott, új RS kagylóülései, illetve műszerfala mélyfekete dekorelemei. Számos fekete, illetve fényes fekete stíluselem hangsúlyozza az edition 10 years változat exkluzív megjelenését.

 

Ezek közé tartoznak például a dinamikus irányjelzőkkel kiegészített, sötétített Matrix-LED fényszórók, a külső visszapillantó tükrök házai, s fényes fekete színűek a hátsó szélvédő oldalidomai, az oldalablakok alsó szegélyei és az ajtóburkolatok betétjei, de ugyanilyen bevonatot kap az első légterelő pengeidoma és a diffúzorbetét is. A sportos megjelenést a Singleframe hűtőrácson és a hátul feltűnő négy karika, valamint a hátsó modellfeliratok egyaránt fényes fekete kivitele teszi teljessé.

 

Az utasok kizárólag e változat számára fenntartott, új RS-kagylóülésekben foglalhatnak helyet, amelyeket felső részükön RS-embléma díszít. Különlegességük az üléstámlák matt Carbon hátsó burkolata, amely első ízben jelenik meg RS Q3 modellekben, a kagylóülések kárpitanyaga pedig új, sportosan elegáns fekete-mélyfekete bőr/Dinamica kombináció. A Dinamica olyan mikroszálas szövet, amely mintegy 45 százalékban újrahasznosított PET-szálakból készül, s az üléseken kívül a műszerfal dekorbetétjein is megjelenik.

 

Különleges kontrasztról gondoskodnak a réztónusú díszvarrások, amelyek szerte a beltérben feltűnnek, például az ülések középső sávjának méhsejtmintázatú steppelésén, a középső kartámaszon, az ajtók kartámaszain, a kerek vagy alul egyenesített karimával is rendelhető kormánykeréken, illetve a fekete padlószőnyegeken. Utóbbiak fényes rézárnyalattal hímzett „RS Q3” feliratot is hordoznak. A különleges modellváltozat specifikus beszállófénye az ajtók nyitásakor háromdimenziós vörös rombuszalakzatot vetít a talajra.

 

Az RS Q3 és az RS Q3 Sportback álló helyzetből mindössze 4,5 másodperc alatt is felgyorsíthat 100 kilométer/órás tempóra, 250 kilométer/órára korlátozott végsebességük pedig kívánságra 280 kilométer/órára is emelhető. A különleges 1-2-4-5-3 gyújtási sorrend és a páratlan hengerszám egyedi motorhangot eredményez. A kettős vezetésű RS-kipufogórendszer jól kiemeli az öthengeres aggregát jellegzetes akusztikai képességeit, az extrafelszerelésként rendelhető RS-sportkipufogórendszerrel pedig még „élesebb” hangzás alakítható ki. Egyetlen dolog hibádzik csak: a modell Magyarországon nem rendelhető.

Tóth Gábor Ákos

 

Kövess minket!