2024. Július 23. | Lenke
Előző

Tisztán elektromos az új MINI Aceman...

Következő

Hogyan nevezzelek, Honda e:Ny1? ...

„Nagy” Pandát kapott a szülinapos

A FIAT minap tette közzé annak az új Grande Panda modellnek az első fényképeit, amely az 1980-as, eredeti Panda által ihletett új modellcsalád első tagjaként lép hamarosan színre.

 

A több mint egy évszázadnyi múltra visszatekintő FIAT az egyik legrégebb óta működő autógyártó a világon, egy hamisítatlan globális márka, amely idén ünnepli 125. születésnapját. „Nem is ünnepelhetnénk méltóbb módon a FIAT 125. születésnapját annál, mint hogy elkezdjük megírni történetünk következő fejezetét.” – mondta Olivier Francois, a Fiat vezérigazgatója, a Stellantis marketing igazgatója. „A jövőbe vezető történet első főszereplője pedig az új Grande Panda. Az olaszországi Torinóban, a FIAT formatervezési központja által tervezett újdonság hiánytalanul testesíti meg a legendás elődök értékeit. Az új kisautó bevezetésével a FIAT megkezdi az átállást azokra a globális platformokra, amelyek a világ összes régióját lefedik.” A fokozatosság jegyében azonban a Grande Panda először az európai, közel-keleti és afrikai piacokon lesz elérhető, mégpedig akkumulátoros elektromos és hibrid kivitelben egyaránt.

 

Az olaszországi Torinóban működő Centro Stile által megálmodott Fiat Grande Panda egyedülállóan kompakt méreteivel tűnik ki a B-szegmens más szereplői közül – karosszériája mindössze 3,99 méter hosszú, szemben a kategória 4,06 méteres átlagával –, letisztult vonalai mellett az optimális karosszéria-kialakításból adódó, hatékony helykihasználás és praktikus belső tér jellemzi. Az új FIAT modell öt utas számára kínál férőhelyet, így maradéktalanul helyt áll kényelmes családi járműként és a modern elvárásoknak megfelelő, nagyvárosi autóként egyaránt. Az erőt és egyedi karaktert sugárzó karosszéria robusztus, jól felépített képet mutat. Az erősen hangsúlyos karaktervonalak ék alakú kontúrt és dinamikus formavilágot rajzolnak ki. A Grande Panda innovatív, intelligens helykihasználásával, vagány személyiségével és meglepő jellemzőivel indul harcba a vásárlókért.

 

A kisautó különleges külső megjelenésében fontos szerepet játszanak azok a határozottan strukturált vonalak és lágy, merészen megformált felületek, amelyek együtt kiemelt hangsúlyt adnak a robusztus kerékíveknek. Ezen túlmenően összetéveszthetetlenül olasszá teszi az új Fiat Grande Pandát az az ikonikus, egyszersmind ironikus formatervezés, ami mára a szépség szinonimájává vált. A kompakt családi modell karosszériája élénk színekben – köztük sárgában – pompázik.

 

A fényes fekete kidolgozású felső hűtőmaszk középpontjából pixelek sorozata vezet a fényszórókig. Az első lökhárítóba integrált alsó védőbetét szabadidőjárműves karaktert kölcsönöz a modellnek, míg az opálos kockákból felépülő fényszórók a lingottói gyárépület homlokzatát tagoló ablakokat idézi.

 

Ezen felül a kockák némelyikét az egyedülálló karakterfények mellett futó, az irányjelzőkbe átforduló nappali fények világítják meg: ezek aztán sakktáblaszerűen elrendezett, vízszintes képpontokként jelennek meg az orr összképében. Oldalnézetből a Fiat Grande Panda sziluettje az 1980-as évek Pandájának erőteljes karakterét idézi, amelyben a dinamikus utastér és a hangsúlyos üvegfelületek magabiztos, vonzó személyiséggel vértezték fel a modellt.

A karosszéria és az utascella ék alakját még hangsúlyosabbá teszik a tetősínek, amelyek felülről hátrafelé lejtenek. A klasszikus Panda 4x4 előtt tiszteleg a váratlanul karakteres Panda felirat: az ajtókat díszítő háromdimenziós, dombornyomott betűk visszatükrözik környezetüket, és élettel töltik meg az oldalfal alsó részét.

 

A far hasonlóképpen merész kialakítást kapott, a háromdimenziós Panda felirattal ellátott, fényes fekete keret megnöveli a karosszéria optikai tömegét – ez a stíluselem megint csak az eredeti Panda előtt tiszteleg. Végezetül, az 1980-as évek geometrikus hangvételét futurisztikus stílussal kombináló tematikát a 17 colos, diamond cut kidolgozású könnyűfém keréktárcsák X alakú dizájnja teszi még hangsúlyosabbá.

 

Az autó műszaki tartalmáról, valamint áráról egyelőre még nem tett közzé információt a gyártó.

Tóth Gábor Ákos

Előző

Tisztán elektromos az új MINI Aceman...

Következő

Hogyan nevezzelek, Honda e:Ny1? ...

Kövess minket!