2024. Július 21. | Dániel, Daniella

„Batmobillal” ünnepel a BMW

Ahogy fennállása 50. évfordulóját ünneplő, jubileumi éve a végéhez közeledik, a BMW M csoport valaha készült legexkluzívabb limitált kiadását is bemutatta.

 

A BMW 3.0 CSL  összetéveszthetetlenül egyedi dizájnnal ruházza fel a kétüléses kialakításban rejlő, zabolátlan menetteljesítményt. A modell extrém koncentrált formában hozza el a jelenbe az 1970-es évek ikonikus sportautójának hamisítatlan kvalitásait: a versenypályára tervezett technológia közútra engedett, színtiszta vezetési élményét.

Az exkluzív limitált széria minden részlete – a dinamikusan elegáns vonalvezetéstől és a klasszikusan sportautós utastértől kezdve, az intelligens könnyűszerkezetes járműépítés alapelvein és a soros hathengeres benzinmotoron keresztül, egészen a manuális váltó és a hátsókerék-meghajtás kettőséig – a legendás BMW M modellek stílusjegyeit és sajátosságait idézi meg.

 

A BMW 3.0 CSL szigorúan limitált példányszámban lát napvilágot. A jubileumi esztendő apropóján a modellből pontosan 50 darab, egyenként sorszámozott autó válik elérhetővé: így már piaci bevezetésekor valódi ritkaságként ünnepli világpremierjét és kizárólag a BMW M divízió azon hűséges rajongóinak garázsába gurulhat be, akik a márka legendáinak szenvedélyes gyűjtői. Az 50 modell körülbelül három hónap alatt készül el, egytől egyig gondos odafigyeléssel, aprólékos kézi munkával. A limitált széria példányai a BMW dingolfingi gyárának egy külső létesítményében, csúcstechnológiás gyártási eljárással látnak napvilágot. Itt készülnek egyebek mellett a BMW 7-es sorozat luxus limuzinjai és a Rolls-Royce-ok karosszériavázai is.

 

A BMW 3.0 CSL nem csupán széles kerékjárati íveket, de látványos aerodinamikai elemekkel felvértezett, kupéalakú karosszériát is kapott, első légterelőkkel, oldalsó légterelő lapokkal és tetőre szerelt légterelő szárnnyal. A sorozatgyártásban kínált BMW kupékhoz képest jelentős eltérés volt továbbá a csomagtér ajtóra szerelt, nagyméretű légterelő szárny is, amely a hátsó kerekek tapadását optimalizálta. Utóbbi nem kapott közúti engedélyt, szállítás közben így le kellett szerelni és a csomagtérbe helyezni. A modell a közönség részéről mégis akkora rajongásnak örvendett, hogy kiérdemelte a „Batmobil” becenevet.

 

A 3 153 köbcentire növelt hengerűrtartalommal és 206 lóerő maximális teljesítménnyel rendelkező közvetlen befecskendezéses, soros hathengeres motor, rendkívül sportos kvalitásokkal bír. Az erőtől duzzadó hajtáslánchoz kifinomult futómű-technológia és mindössze 1 270 kilogramm saját tömeg társul.

 

A már említett látványos szárnyat úgy tervezték meg, hogy növelje a leszorító erőt, ezzel pedig optimalizálja a hátsó tengely tapadását. Az elem a BMW 3.0 CSL teljes hátsó kialakítását átöleli, amelynek köszönhetően a modell egyik leginkább meghatározó stílusjegye. Az autó alatti légáramlatot a hátsó lökhárító szénszálból készült, erőteljes diffúzor betétje hivatott optimalizálni.

 

A kipufogórendszer könnyűszerkezetes titánból készült dobjainak dupla ikervégződését nyíl alakban rendezték el a hátsó lökhárító közepén, amely ugyancsak a BMW M modellek hangsúlyos sajátossága. A hátsó lámpák innovatív technológiát képviselnek, lélegzetelállító éjszakai fénydizájnt és kiváltképp élénk fényerőt garantálva. A technológia rendkívül vékony lézerfény-szálakkal dolgozik, amelyek olyan hatást keltenek, mintha lebegnének a lámpák belsejében és elrendezésükkel látványos háromdimenziós hatást eredményeznek.

 

Az országúti erőgép utastere letisztult, exkluzív sportautós hangulatot áraszt. A Black árnyalatú Alcantara ülésekhez BMW M biztonsági övek, Alcantara-borítású BMW M sportkormány, antracit színű tetőkárpit, valamint Black árnyalatú Alcantara és matt felületű, szénszálból készült dekor betétek társulnak. A karosszéria Alpine white fényezésével fehér kontrasztvarrások és fehér kiegészítések harmonizálnak, többek között a küszöbtoldatokon és az üléseken visszaköszönő típusjelzésekben. A fehér váltógomb a vezető és az autó között klasszikus kapcsolatot szimbolizálja, miközben a vörös Start/Stop gomb és a sportkormányon található vörös memóriagombok az erőforrás aktiválására, illetve a járműbeállítások közvetlen elérésére szolgálnak.

 

Az első kész példányokat 2023 elején kezdik szállítani a kiválasztott vevőknek. Ami a piaci elosztást illeti, a cég információja szerint, a félszáz autóból 30 darabot kapnak európai vevők, 8 kerül Ázsiába és a maradék 12 példány egyelőre nem tisztázott, milyen piacokon lesz szétosztva. A valaha épített legdrágább BMW árát nem kevesebb, mint 750 ezer euróra taksálják.

Tóth Gábor Ákos

Kövess minket!