2024. Április 19. | Emma
Előző

Unatkozzunk együtt...

Következő

Munkamánia vagy túlzott szorgalom?...

Szenvedély a hosszútávú kapcsolatokban

A hosszú távú kapcsolatok, akár házasok vagyunk, akár nem, stabilitást és kényelmet hozhatnak az ember életébe. Ami a mézeshetek szakaszaként kezdődik, amikor minden csodálatosnak tűnik, az természetesen továbbhalad abba a szakaszba, amikor a pár tagjai felfedik valódi énjüket, és kialakul az elköteleződés. A kapcsolatok folyamatosan fejlődő tapasztalatok, amelyek alakításáért és a beléjük való befektetésért mindkét fél felelős. Útközben azonban az élet megnehezítheti a szikra fenntartását és megújítását.

 

Mégis, van rá mód, hogy mindkét világból a legjobbat kapja – az új szerelem szenvedélyét és a hosszú távú kapcsolat előnyeit.

 

Legyen kíváncsi

Az egyik módja a dolgok frissen tartásának, ha kíváncsi marad a partnerére. Amikor először ismerkedik valakivel, izgatott az összes ismeretlen miatt, hiszen élénkítő érzés többet megtudni a másikról. De csak azért, mert már annyi mindent megtudott a partnere rejtelmeiből, nem jelenti azt, hogy nincs még mit felfedezni. Például lehet, hogy tudja a partnere kedvenc ételét, de megkérdezte már, hogy miért ez a kedvence? Kötődnek hozzá különleges emlékek?

 

Szándékos kommunikáció

A partnerrel való szándékos kommunikáció segít megvilágítani a konfliktus idején a továbblépés útját. A tiszta kommunikáció segíthet megérteni a jövőbeli fejlődési területeket. Amikor a partnere elmondja, hogy mire van szüksége és mit szeretne, ne vegye kritikának, hogy rosszul csinálta a dolgokat. Tekintsen rá úgy, mint egy lehetőségre, hogy úgy szeresse őt, ahogyan az jól esik neki.

 

Továbbra is randevúzzanak egymással

Az újdonság kulcsfontosságú, ezért fontos, hogy továbbra is keressenek új közös élményeket, legyen szó akár visszafogottról, akár valami kalandosabbról. Az új élmények aktiválják az agy jutalmazó rendszerét, elárasztva az agyat dopaminnal és noradrenalinnal – ugyanazokkal a vegyi anyagokkal, amelyek a korai romantika euforikus élményeiért felelősek.

 

Törődjünk a párunkkal

Találjuk meg a módját annak, hogy törődünk a párunkkal. A legjobb az egészben az, hogy ehhez nem kell nagy gesztusokat tenni. Hagyjon szerelmes üzeneteket, vagy szánjon plusz öt percet arra, hogy reggel hosszasan elbúcsúzzanak. Ha lát valamit, ami a partnerére emlékezteti, készítsen egy képet, és küldje neki.

 

Fizikai intimitás

A fizikai intimitást nehéz lehet fenntartani, ahogy telik az idő, és az otthoni és munkahelyi igények átveszik az irányítást. Sajnos a rutin ritkán az élet – vagy éppen a szerelmi élet – fűszere. Különböző tanulmányok azt mutatják, hogy a rettegett szexuális visszaesés egy kapcsolat három-négy éves korszaka körül jelentkezik. Épp ezért fontos, hogy a kapcsolatotok során mindvégig szándékosan legyenek egymással. A nyitottság és a kíváncsiság fenntartása elengedhetetlen a kölcsönös elégedettség fenntartásához egy hosszú távú kapcsolatban.

 

Gyakorolja a jelenlétet

Még a hosszú távú párok is sokat tanulhatnak egymásról, ha figyelmes, nem pedig szórakozott vagy passzív hallgatók. Ez azt jelenti, hogy tegye le az okostelefont, vagy kapcsolja ki a tévét beszélgetés közben, függessze fel a késztetést, hogy ítélkezzen, vagy megoldást találjon ki a partner aggályaira. Teljes mértékben vonja be partnerét, amikor beszélgetnek, csókolóznak vagy megérintik egymást. A teljes jelenlét kiveszi az automatikus üzemmódból, és lehetővé teszi, hogy a másik személyt teljes mértékben lássa. Ez természetesen fokozza a vágyat.

 

Mutasson hálát

Ha megbecsüli a partnerét azért, aki ő, és azért is, amit tesz az egy olyan pozitív visszacsatolási hurkot hoz létre, amely arra ösztönzi a párokat, hogy fenntartsák a kapcsolatot. Ha tudjuk, hogy amit teszünk, azt a másik értékeli, természetesen hajlamosak leszünk többet tenni belőle. A pozitív hatások pedig kettősek. Nemcsak a partnere fogja érezni, hogy látják és értékelik, hanem ön is egyre inkább tudatában lesz mindannak a csodálatos hozzájárulásnak, amit a partnere az ön életébe visz. Ahol a hála áramlik, ott nő az energia.

 

Ne feledje, a szerelem egy ige

Egy dolog azt mondani, hogy "szeretlek", és teljesen más dolog ezt minden nap más-más módon kifejezni. A cselekvő szerelem különböző emberek számára másképp fog kinézni, mert nem egyformán szeretünk. Egyesek számára a cselekvő szeretet azt jelenti, hogy főzünk egy ételt és elmosogatunk. Mások számára a mélyen értelmes beszélgetéssel töltött idő. A kulcs annak megértéséhez, hogyan kell "csinálni" a szeretetet, az, hogy megismerjük, hogyan szeretünk és szeretnénk, hogy szeressenek, és ezt a partnerünkről is tudjuk, s ebből kiindulva cselekedjünk.

 

Előző

Unatkozzunk együtt...

Következő

Munkamánia vagy túlzott szorgalom?...

Kövess minket!