2024. Június 16. | Jusztin
Előző

Jogunk van az erőszakmentes élethez...

Következő

Stresszforrások a munkahelyen...

Se veled se nélküled

Honnan tudhatjuk, hogy megrekedtünk egy se veled se nélküled kapcsolatban? Mi okozza? És ami fontos, hogyan akadályozhatjuk meg, hogy ez megtörténjen? Először tisztázzuk, mit jelentenek a se veled se nélküled kapcsolatok?

 

Egy nemrégiben készült tanulmány, amely a se veled se nélküled kapcsolatokra összpontosított, azt találta, hogy a fiatal felnőttek több mint 60%-a tapasztalt már olyan kapcsolatot, amely legalább egyszer felbomlott és megújult. Szóval elég gyakori.

 

A se veled se nélküled kapcsolatok néhány jellemzője:

  • Szakítás és kibékülés
  • Jó idők, majd visszatérő viták
  • Visszatérés egy exhez
  • Rideg és szeretetteljes viselkedés
  • A „szeretet/utálom” dinamika

 

Amikor egy se veled se nélküled kapcsolatban találja magát valaki, annak általában valami mögöttes oka van. Ez azt jelenti, hogy van egy probléma a kapcsolatban, amely kiváltja ezt a mintát. A cikk következő része megvizsgálja, hogy miért fordul elő ez a probléma egy kapcsolatban, mielőtt rátérne arra, hogy pontosan mit tehet ellene.

 

Nem vagytok kompatibilisek, de még mindig vonzódtok egymáshoz

Az, hogy valakihez szexuálisan vonzódsz, az a kapcsolat kezdetekor vonzó lehet. Erősebb alapok nélkül azonban ez ritkán elég egy kapcsolat hosszú távú megszilárdításához. Rájöhetsz, hogy bár fizikailag kívánatosnak találjátok egymást, úgy tűnik, nem tudtok kijönni egymással. Az értékrendetekben, a személyiségtípusotokban vagy a dolgok iránti vágyaitokban a különbözőségek olyan tényezők lehetnek, amelyek összeférhetetlenné tesznek benneteket – annak ellenére, hogy továbbra is le akarják tépni egymás ruháit.

 

Egyszerűen nem rajonganak érted (vagy te nem rajongsz érte)

Ha ez a helyzet, akkor mindig nehéz lesz hosszú távon együtt lenni. De vigasztaljon a tudat, hogy ez mindenkivel megtörtént már. Az ok, amiért partnered ki-be jár a kapcsolatban, az lehet, hogy nyitva tartja a lehetőségeit. Ez a személy kedvel téged, de végül nem eléggé. Amikor veled vannak, a fű máshol zöldebbnek tűnik. De amikor rájön, hogy nem, kísértésbe esik, hogy visszafusson.

 

A probléma az, hogy nem sok idő telik el ahhoz, hogy újra átnézzen a kerítésen, és a távolban meglássa azokat az élénken csillogó színeket, amelyek megragadják a tekintetét.  Ebben a forgatókönyvben mindig visszatérnek, amíg nem találnak valami jobbat. Abban reménykednek, hogy megtartják az egyik kapcsolatot, miközben továbbra is részesei lehetnek egy másiknak. Ha valóban értékelnék azt, amijük van, akkor maradnának, és kizárólag rád összpontosítanának. 

 

Az Ön helyzetére vonatkozó tanácsot szeretne?

Bár ez a cikk rávilágít a főbb okokra, amelyek miatt folyamatosan ki-be jár a kapcsolatában, azt javaslom, hogy beszéljen egy okleveles kapcsolati szakemberrel a helyzetéről. Egy professzionális kapcsolati coach segítségével egyedi helyzetedre szabott tanácsokat kaphat. Rövid időn belül életet megváltoztató tanácsokat kaphat, hogyan kell eligazodni és orvosolni a kapcsolatában felmerülő problémákat.

 

Vágyod a drámát

Vannak, akik tüzesként jellemeznék kapcsolatukat. Gyakran láthatjuk, hogy a „tüzes” a szenvedély szinonimája. Amikor egyes párok (vagy egyének) úgy érzik, hogy a dolgok „egy kicsit unalmassá válnak”, szándékosan megpróbálják felrázni a dolgokat . Úgy gondolják, hogy egy vita vagy dráma visszaadja az izgalmat egy kapcsolatba. Adrenalint kapnak attól, hogy kiváltják, majd táplálják ezt a szenvedélyt. Lehet, hogy nem is látnak benne semmi különösebb hibát, és olyanokat mondanak maguknak, hogy „legalább soha nem unatkozom vele”. De ez mesterséges drámainjekció, annak érdekében, hogy a dolgok érdekesek legyenek, de ennek ára van! Az állandó hullámvasútnak érzett kapcsolatok megviselik az érzelmeiket.

 

Egyik (vagy mindkettő) érzelmileg elérhetetlen

A hancúrozás egy kapcsolatban jó taktika a túl közel kerülés elkerülésére. Amint kezd túl intim lenni, meghátrálhatsz, és karnyújtásnyira tartod a másikat. Amikor a kapcsolat valósággá válik, egy nagy lépést hátrálsz. Ha Ön vagy partnere fél az elköteleződéstől, akkor a se veled se nélküled megakadályozza, hogy a dolgok túl mélyre menjenek, vagy túl komolynak érezzék magukat.

 

Félsz, hogy nem találsz mást

Egyik fő oka annak, hogy a párok, hogy újra összejönnek – még akkor is, ha a szívük mélyén tudják, hogy a kapcsolat nem megfelelő – az, hogy félnek az élettől, az egyedülléttől.  Attól tartanak, hogy nem találnak mást. A szingliség, az egyedüllét gondolata megrémíti őket. A kapcsolat, bármilyen diszfunkcionális is, legalább ismerős. Emberi lények vagyunk, arra késztetve, hogy elkerüljük a változást , mivel azt kockázatosnak látjuk. Ez azt jelentheti, hogy továbbra is visszamegyünk párunkhoz, még akkor is, ha azt kívánjuk, bárcsak előre haladnánk, és végleg magunk mögött hagynánk ez a semerre nem haladó kapcsolatot.

 

Nem tudod kezelni a konfliktusokat

Nehezek a kapcsolatok. Eltekintve a mesebeli végektől, amelyekben annyira szeretnénk hinni, a való világban a dolgok gyakran sokkal zavarosabbak. A párok vitatkoznak; nem értenek egyet; egymás idegeire mennek. Ez az oka annak, hogy  megtanulni azt, hogyan kell megfelelően kezelni a konfliktusokat bármilyen kapcsolatban, készségnek számít. Olyan, amit el tudunk sajátítani, de nem könnyű. Ez némi időt és erőfeszítést igényel. De minden a belső kapcsolatoddal kezdődik. Ha megtanulod, hogyan kell szeretni magad, sokkal könnyebb lesz szeretetet adni és kapni. És a konfliktuskezelés is.

 

Működnek a se veled se nélküled kapcsolatok?

Rövidtávon a folyamatosan be- és kikapcsolt kapcsolatok egy ideig fennmaradhatnak. De hosszú távon ezt nagyon nehéz fenntartani. Egyre megerőltetőbb lesz mindkét fél számára, de különösen akkor, ha az egyik ember képes építkezni ebből a dinamikából, de a másik nem. Ezek a kapcsolatok újra és újra felőrölik a párokat, bizonytalanul érzik magukat, lassan elromlik az önbecsülésük, ami azt is jelenti, hogy elfogy a bizalom. Nem tudsz teljesen ellazulni, mert az ösztöneid azt súgják, hogy ha ez korábban megtörtént, valószínűleg újra meg fog történni. A rövid életű szétválások egyszerűen olyanokká váltak, mint a megszakítók, amelyek átmenetileg átirányítják az energiát.

 

Tudd, mikor kell azt mondani, hogy „elég volt”

Ha úgy találja, hogy se veled se nélküled kapcsolat miatti feszültség túlságosan megterhelő, akkor dönthet úgy, hogy végleg elmegy. Ha már kimerítette az összes többi utat, de továbbra is ugyanott köt ki, akkor ez lehet a legjobb megoldás. Ha a partnereddel való beszélgetés nem működött, ha az alapszabályok felállítása nem hozott változást (vagy nem tudod betartani őket), akkor el kell gondolkodnod azon, hogy ez milyen terhelést jelent rád nézve.

 

Többet kapsz a kapcsolattól, mint amennyit elvesz tőled? Erre a kérdésre nem mindig könnyű válaszolni. Tudd, hogy más kapcsolatok – amelyek jobban illeszkednek egymáshoz – várnak rád. De először el kell tudni távolodni az olyan személytől és kapcsolattól, amely nem működik. De ez az energia nem tűnt el sehova, még mindig létezik. Anélkül, hogy foglalkoznál a kiváltó okokkal, amelyek miatt folyton ugyanoda kerülsz, ugyanazt a mintát fogod ismételni.

 

Ahogy mondják: „Semmi sem változik, amíg te magad nem változol”.  Ez az oka annak, hogy a kapcsolatok újra és újra felőrölnek.

Előző

Jogunk van az erőszakmentes élethez...

Következő

Stresszforrások a munkahelyen...

Kövess minket!