2023. November 30. | András, Andor
Előző

A hálaadás boldogabbá tehet...

Következő

Jogunk van az erőszakmentes élethez...

Stresszmentes ünnepeket!

Andrássy Fanni

Stresszmentes ünnepeket!

 

Vannak, akiket az adventi időszak boldog várakozással tölt el, ám sokakból inkább stresszt vált ki és aggódnak azon, hogy hogyan fogják átvészelni ezeket a heteket.

 

Vannak, akiket az adventi időszak boldog várakozással tölt el és egyre jobban hangolódnak az ünnepre, ám sokakból a karácsony inkább stresszt vált ki és már előre aggódnak azon, hogy hogyan fogják átvészelni ezeket a heteket. Melyek azok a tényezők, amelyek feszültséget okoznak bennünk? Hogyan lehet ezeket elkerülni annak érdekében, hogy az ünnep meghitt, pihentető legyen? Cikkünkben Andrássy Fanni, a Budai Egészségközpont szakértője osztja meg önökkel, hogyan lehet feszültségmentes a karácsony?

 

Lépten-nyomon találkozhatunk az üzletekben vagy az út mentén feldíszített karácsonyfával, vásárlásra csábítanak minket a nagy ünnepi akciók, a rádiókban pedig egyre többször hangaznak fel a karácsonyi slágerek.

 

A reklámokból azt látjuk, hogy karácsonykor mindenki boldogan üli körbe a gazdagon terített asztalt. A családok összejönnek, több generáció együtt ünnepel. A fa alatt sorakoznak az ajándékok, a gyerekek izgatottan bontogatják a csomagokat. A sok készülődés ellenére mégis sokszor az év egyik legstresszesebb időszakának bizonyul, ezáltal markáns negatív hatása tud lenni az emberek mentális jóllétére. A folytonos, vélt vagy valós elvárások, melyek arra késztetnek bennünket, hogy megfeleljünk, irritálttá tehetnek bennünket, sőt ünnepek előtti kimerültség is jelentkezhet.

 

Nagyon fontos lenne megértenünk: a karácsony nem attól lesz meghitt, szeretetteljes, ha elhalmozunk mindenkit ajándékokkal, vagy ha egész nap a konyhában robotolunk. A stressz ellen tudatosan léphetünk, ha előre tervezünk, időben és jól átgondoljuk, hogy mi az, ami belefér az idei keretbe. Olyan alkalmak az ünnepek, melyek értékeket teremtenek és megadják az értelmet, ezáltal pedig az irányt az életünknek. Még mielőtt belevágnánk a készülődésbe jó, ha meg tudjuk fogalmazni magunknak, hogy mi az igazán fontos számunkra a karácsony kapcsán és miért.

 

Ünnepeljünk azokkal, akikkel szeretnénk

Alapvető emberi szükséglet, a valahová tartozás, hogy érezzük: kapcsolódunk valahova. Ideális esetben az ünnepekkor együtt tudunk örülni a családdal, átgondolni a közös emlékeket, amiket átéltünk. Ezek az alkalmak lehetőséget teremtenek, hogy társas forrásainkat feltölthessük. Amennyiben lehetséges, törekedjünk arra, hogy ne magányosan töltsük a karácsonyt, hiszen a magány negatív hatásairól számtalan kutatást olvasni. Azonban azt is fontos látni, hogy nem szabad túlvállalni magunkat, kívülről jövő elvárásoknak nem kötelező engednünk. Ha nem tudjuk élvezni mi magunk a szeretet ünnepét, akkor környezetünk is hamar megérezheti a szorongásos állapotot. Ne az ünnepekre időzítsük a vitáink elrendezését, mert a feszült helyzet akár további problémákat is szülhet. Töltsük ezt az időszakot azokkal, akikkel békésen, meghitten tudjuk eltölteni a napokat. Ezekről a közös pillanatokról tudunk később nosztalgiázni, ami pozitív erőforrás lesz számunkra.

 

Pihenjünk tudatosan és érezzük jól magunkat az ünnepek alatt

Karácsony első napja itt, második napja ott, meglátogatni az unokatestvéreket, körbejárni a rokonságot. Mire észbe kapunk, máris túl vagyunk az ünnepen és a pihenés helyett utazással töltöttük a karácsonyi időszakot. Természetesen fontos, hogy a szeretteinkkel legyünk, de ezt tehetjük akár úgy is, hogy nem utazással, hanem mindinkább tudatos pihenéssel is jár az időszak.

 

Merjünk önmagunk lenni az ünnepek alatt is

Ha diétázunk, tartsuk azt ebben az időszakban is, és ne érezzük kényszernek, hogy végigegyük a menüt csak azért, mert vendégségben vagyunk. Ha épp veszteség ér minket, engedjük meg magunknak a szomorúságot. Ha magányosak vagyunk, nyugodtan jelezzük a barátainknak, hogy most szükség van a jelenlétükre. Fordítva is igaz, vegyük észre, ha segítő kezet tudunk nyújtani a rászorulóknak, a kereteinkhez mérten. Gondoljuk át magunkban, mindig csak annyit vállaljunk magunkra, amit elbírunk és ne próbáljunk megfelelni az elvárásoknak.

 

Munkamegosztás karácsonykor is

Lehet, hogy mi vagyunk a házigazdák, de miért ne oszthatnánk fel a teendőket egymás között? Valaki gondoskodik a bejgliről, másikunk készíti a salátát és a köretet, mi pedig a sültekkel várjuk a vendégeket. Így senki nem tölt hosszú órákat a konyhában, a „közös” sütés-főzéssel pedig mindenki beleteszi szívét-lelkét az ünnepi menübe. A tudatos jelenlét módszerét az egész adventi időszakban is gyakorolhatjuk, akár a konyhai feladatok közben, akár egy-egy érzelmi állapotunk megfigyelésével, a negatívak elfogadásával.

 

Priorizáljuk a teendőket

Ne halogassunk! Számos tanulmány mutatta ki, hogy azon személyek, akik az átlagosnál hamarabb kezdték el a készülődést, elégedettebbnek érezték magukat, ami pozitívan befolyásolta a mentális egészségüket. Ha van egy lista, mely alapján előre tudunk készülni, az meg tudja akadályozni a kapkodást, az utolsó pillanatos rohanást. Ha előre megtervezzük és sorra vesszük a fontossági sorrendet, hogy mit és hogyan fogunk elvégezni, biztonságosabb keretet tudunk adni magunknak a készülődéshez. Természetesen fontos az is, hogy ezen teendők reális elvárások legyenek önmagunk és környezetünk felé is. Merjük megszabni ezeket a határokat!

 

A karácsony a szeretet ünnepe. Nyissunk jobban a világra és vegyük észre, hogy ki az, akinek szüksége van a segítségre. Ha ebben az időszakban társainkkal és magunkkal is elfogadóbbak vagyunk, stresszmentesebbé tehetjük az év utolsó heteit. Figyeljünk saját érzéseinkre, gondolatainkra, akár testünkből érkező reakcióinkra. Vegyük sorra az igényeinket és azt, hogyan tudunk magunkról a legjobban gondoskodni, hisz ez a minket körülölelő kapcsolatainkra is kihat. Ha a fentieket betartjuk, boldog, valamint testiekben és lelkiekben is békés lehet az idei ünnep.

Előző

A hálaadás boldogabbá tehet...

Következő

Jogunk van az erőszakmentes élethez...

Kövess minket!