2024. Június 19. | Gyárfás
Előző

Jogunk van az erőszakmentes élethez...

Következő

A szülői lét – évkör...

Mozogj a Dunán!

Puskás Nikolett

A „Mozogj a Dunán” egy 2 órás hajóút ,amely során a testi és lelki jólét áll a középpontban. A program alatt lehetőség nyílik részt venni pszichológusokkal, life coach-okkal és lélekbúvárokkal folytatott beszélgetéseken, valamint különböző interaktív workshopokon. A lélek és test harmóniájának jegyében a mozgásra és sportra való figyelem kiemelkedő szerepet kap sportolók előadásai és bemutatói által. A különleges hajóútról Puskás Nikolettet, a program megálmodóját és szervezőjét kérdeztük.

 

– Mi adta az ötletet, hogy a három területet, a mozgást, az egészséget és a lélek harmóniáját egy csokorba gyűjtve mutassa be, ráadásul interaktív módon?

 

–  Az ötlet a „Mozogj a Dunán” program létrehozásához abból származott, hogy hiszek az egészség, a testi mozgás és a lélek harmonikus egyensúlyának fontosságában. Úgy gondolom, hogy ezek együttes figyelembevétele lehetőséget teremt arra, hogy teljesebben éljük mindennapjainkat.

 

Úgy vélem, hogy ezekkel a gondolatokkal, érzésekkel nem vagyok egyedül, sokunknak szüksége van arra, hogy elmerüljünk az interaktív előadások világában, ahol lélekbúvárok, pszichológusok és life coach-ok osztják meg tudásukat. Ha sikerül felfedezni az emberi elme mélységeit és részesülni életvezetési tanácsadásban az új perspektívákat nyit meg előttünk

De legalább ennyire fontos, hogy ismerjük meg a különféle sportok világát híres sportolóink közreműködésével, akik a program során bemutatják kedvenc gyakorlataikat és megosztják tapasztalataikat.

 

Miért éppen egy, a Dunán ringatódzó hajó a helyszín?

 

 – A Dunán való hajózás helyszíne a programnak azért lett kiválasztva, mert a folyó nyugtató hatással van az emberekre, és lehetőséget ad arra, hogy távol legyünk a város zajától, és teljesen rá tudjunk koncentrálni a testi és lelki gyakorlatokra.

 

Hogyan választotta ki az előadókat?

 

–  Az előadók kiválasztásánál fontos szempont volt számomra, hogy vegyes legyen az összetétel, hogy minden résztvevő megtalálhassa a számára legkedvezőbb workshopokat és beszélgetéseket. Úgy gondolom, hogy sikerült is a legkiválobb szakembereket felkérni. A grafológia izgalmas világába Kröell-Dulayi Emőke vezeti be a résztvevőket, általa megismerhetik, hogy mit árul el a kézírás.  Pilát Gábor párkapcsolati tanácsadó napjaink egyik legfontosabb témáját veszi górcső alá.

 

– Úgy tudom a neves szakember Tabuk nélkül a párkapcsolatról címmel tart előadást. Mesélne erről a mindenki számára érdekfeszítő témáról bővebben?

 

– Engedje meg, hogy Pilát Gábor előadásából idézzek: „Manapság egyre több az elvárás a párkapcsolatban a partner felé. A társunk egyszerre legyen a biztos pont, de közben mindig megújulva legyen változatos és izgalmas. A szeretet maradjon feltétel nélküli, a szex izgalmas, ő legyen a legjobb barátom, soha ne unjon meg, és tolerálja a hibáimat, mert ugye senki sem tökéletes.

 

A szeretet nem csupán egy érzelem és nem csak egy érzés, hanem az ember alapvető létállapota, ami mindig a kifejeződésben nyilvánul meg. De mi van akkor, ha hiba csúszik a gépezetbe? Akkor rés nyílik a pajzson, és a pályaudvari hangosbemondóba beleszól valaki: harmadik utas érkezett az üres vágányra.

 

Túl sok olyan párkapcsolatot látni, amiről ugyan nem jelenthetjük ki, hogy vergődnek vagy a szakadék szélén billegnek, de azt igen, hogy messze nem tudták kihozni belőle a maximumot és tartósan megélni azokat az érzéseket, amelyek a lehetőség szintjén benne voltak. És miért? „Csupán” a szerelmen kívül eső összefüggések ismeretének hiánya miatt.

 

Minthogy a pokol felé vezető út is jó szándékkal van kikövezve, időnként összetévesztjük a szeretetet a behódolással, az önfeladással, és az olyan túlzott kompromisszumok felvállalásával, amik először minket tesznek tönkre, aztán magát a kapcsolatot is.”

Ezekről a buktatókról lesz szó az előadásban, de csak azért, hogy elkerülhessük őket.

 

– A test megfelelő kondícióban tartására kiket sikerült felkérnie?

 

–  A test és a lélek harmóniáját nyújtja a jóga, amelyben Kutasi Kelly vezetésével mélyülhetünk el. A foglalkozás során különös figyelmet fordítunk a helyes légzéstechnikára és az egyensúly megtartásának fontosságára. A program során főleg álló pozíciókat fogunk gyakorolni, melyek hozzájárulnak a testi és lelki harmóniához. A hajó út során lehetőség lesz egy 15 perces Capoeira Aerobik edzésre is Czanik Balázs jóvoltából. A capoeira aerobikot egy különleges mozgásforma, amely a brazil capoeira elemeit ötvözi a modern aerobik gyakorlatokkal. Ez az egyedülálló kombináció egy dinamikus és intenzív edzést biztosít, ami nem csak a testet, hanem a lelket is megmozgatja.

 

Utánajártunk: a legközelebbi program 2024. június 8. szombat 16.00-18.00

A hajó nagy része zárt, légkondícionált, így a program esős időben is megtartható.

Előző

Jogunk van az erőszakmentes élethez...

Következő

A szülői lét – évkör...

Kövess minket!