2024. Július 22. | Magdolna
Előző

Bántalmazó kapcsolatok...

Következő

Gyerekideg és kamaszfeszkó a bezárts...

Párkapcsolati őszinteség

Az őszinteség egyike azoknak a dolgoknak, amelyekről tudjuk, hogy jó dolog, de sokaknak nehéz megvalósítani a gyakorlatban. Ami a kapcsolatainkat illeti, az egészséges, fenntartható partnerséghez nyílt és őszinte kommunikációra van szükség. 

 

Mit értünk őszinteség alatt egy kapcsolatban?

Az őszinteség az a tulajdonságunk, hogy mindig igazat mondunk, és hogy teljesen hitelesek, egyértelműek és átláthatóak vagyunk szavainkban és tetteinkben egyaránt. 

 

A párkapcsolat őszintesége azt is jelenti, hogy mindig igazat kell mondani partnerünknek, és nyitottnak kell lenni velük, mind a nagy, mind az apró dolgokban. 

 

Ha kerüljük a beszélgetést valamiről – például olyan dolgokról, amelyek zavarják, olyasmiről, amit tettünk, amiről tudtuk, hogy a partnerünk fel fog háborodni, Őszintének lenni azt jelenti, hogy valódi énünket mutatjuk meg, soha nem rejtjük el, kik vagyunk, mit gondolunk, vagy hogy érzünk.

 

Miért olyan fontos az őszinteség egy kapcsolatban? 

Az őszinteség a bizalom alapja, s amikor őszinték vagyunk valakivel, az azt érzi, hogy megbízhat bennünk és az általunk mondott dolgokban. Ez segít neki abban, hogy elhiggye az ígéreteinket és a kötelezettség vállalásunkat.

 

A partnerünkkel való őszinteség az egészséges kommunikációt is megkönnyíti, ami a funkcionális kapcsolathoz is szükséges. A pároknak képesnek kell lenniük nyíltan beszélgetni egymással és nyitottnak lenni egymás felé; erről szól az igazi kapcsolat. Az őszinteség iránti elkötelezettség azt is jelenti, hogy mindkét ember proaktív módon foglalkozik a párkapcsolat bármely feszültségével, konfliktusával vagy problémájával, és felveti azokat megvitatásra. 

 

Mindig az őszinteség a legjobb politika? 

Igen, az őszinteségre mindig szükség van egy kapcsolatban, de azért nem kell brutálisnak lenni, ha véleményt mondunk. Vannak esetek – például ha párod olyan ételt főz, ami rettenetes –, amikor árnyaltan is lehet véleményt nyilvánítani. Ez esetben az is lehet mondani, hogy nem szereted ezt az ételt és nem pedig azt, hogy pocsékul főz a párod.  

 

Titkok és magánélet

Elengedhetetlen a titkok és a magánélet közötti különbség megértése. Az „adatvédelem” olyan határ a saját gondolatunkról, ötleteinkről és múltbeli tapasztalatainkról, amelyek nem közvetlenül érintik a partnerünket. A titok olyasmi, ami valamilyen módon félrevezető és szándékosan el van rejtve előlük, félve az ítélettől vagy a megtorlástól.

 

A partnereknek nem kell mindent elmesélniük egymásnak ahhoz, hogy őszinték lehessenek, de átláthatóaknak kell lenniük az információkkal kapcsolatban.

 

Hogyan lehet több bizalmat és őszinteséget kialakítani egy kapcsolatban?

1. Legyen következetes.

Ha valamiről azt mondjuk, hogy megcsináljuk, tegyük is meg, mert a bizalom megteremtése nem csupán szavakkal, hanem cselekedetekkel történik. Semmi sem rontja a bizalmat jobban, mint az üres vagy be nem teljesített ígéretek.

 

2. Ne vállaljunk olyan dolgokat, amelyeket nem tudunk megtenni.

Az emberek azt gondolják, hogy azt kell mondaniuk mindenre, hogy sikerül, képes vagyok rá, csak azért, hogy az adott pillanatban ne okozzanak csalódást, miközben pontosan tudják, hogy nem képesek elvégezni azt, amit megígértek.  Jobb, ha már az elején őszinték vagyunk és egy pillanatra csalódást okozunk, mint később tesszük, mert azzal egy csapásra megsemmisíthetjük a bizalmat.

 

3. A kommunikáció prioritása 

Kapcsolatukban a kommunikáció elsődleges szempont legyen. Beszéljük meg és állapodjunk meg abban, hogy mindketten nyitottak leszünk egymással arról, mondjuk el, hogy mit érzünk, mire van szükségünk, mi működik és mi nem. Ha ezek sikeresen működnek az megkönnyíti az őszinteség gyakorlását mindkét fél számára.

 

4. Mutassunk példát

Ha párja bezárul, ahhoz, hogy megnyíljon, sok türelemre van szükség, nem pedig nyomulásra. Az őszinteséget tanulni, tanítani is lehet, többek között a példamutatással. Mondja el párjának, hogy mit érez, vagy mit csinál. Amikor partnere meglátja, hogy mindig őszinte, akkor úgy érzi, biztonságban van.

 

5. Kerüljük el egymás megítélését

Ha partnere őszinte és kiszolgáltatott, kerülje az ítélkezést vagy a büntetést. Olyan körülményeket kell létrehozni, ahol mindketten biztonságban érzik magukat, mert ez segíti az őszinteséget. Ha partnere olyat mond nagy őszinteségében, ami sérti önt, tudassa vele, de mindig kifejezve, hogy magát az őszinteséget értékeli, csak másként kellett volna kifejeznie azt.

 

6. Kapcsolt újjáépítése

Visszaállítható egy bizalomnélkülivé vált kapcsolat? Ha a bizalom megszakadt a kapcsolatban, terápiás segítséget kell kérni a kapcsolat újjáépítéséhez. Felül kell vizsgálni, hogy mi vezetett a bizalom megtöréséhez. A helyreállításához odaadó munkára és gyógyító időre van szükség, nem elég egy bocsánatkérés és egy ölelés.

 

7. Adjunk időt. 

A bizalom kialakulása időbe telik. Nehéz bárkit is kényszeríteni, hogy megbízzon valakiben, amikor még nem tart ott. Dolgozni kell azon, hogy megtaláljuk a módját, hogy biztonságban érezzük magunkat egy kapcsolatban. Újra és újra el kell köteleznünk magunkat abban, hogy teljesen őszinték legyünk egymással. Ez fontos és elengedhetetlen részre minden kapcsolatbank.

 

Előző

Bántalmazó kapcsolatok...

Következő

Gyerekideg és kamaszfeszkó a bezárts...

Kövess minket!