2024. Július 21. | Dániel, Daniella
Előző

Hogyan induljunk el az önmegvalósít...

Következő

A hálaadás boldogabbá tehet...

Hűtlenség, házasságtörés, csalás

Napjainkban a bulvár szinte másról sem szól, mint a hűtlenségen kapott hírességek párkapcsolatáról, legyen az férfi vagy nő, házas vagy párkapcsolatban élő. Ez adta az apropóját, hogy járjuk körbe a hűtlenség témáját.

 

A hűtlenség annak az ígéretnek a megszegése, hogy hűséges marad-e egy szerelmes a partneréhez, függetlenül attól, hogy ez az ígéret a házassági fogadalom, a szerelmesek közötti privát megállapodás, vagy egy kimondatlan feltételezés része volt. A hűtlenség sajnos gyakori. A kapcsolatokban a hűtlenség aránya 20% és 50% között változik, és erős hatással lehet a kapcsolatra, depresszióhoz, bűntudathoz, hibáztatáshoz és haraghoz vezethet. Bármennyire is elképzelhetetlen az ilyen ígéretek megszegésének gondolata, akkor, amikor megfogadjuk, a hűtlenség gyakori, és amikor megtörténik, kényes kérdéseket vet fel: Maradjunk? Újjáépíthető a bizalom? Vagy nincs más hátra, mint összepakolni és továbbmenni?

 

A házasságtörő számára a hűtlenség izgalmas és csábító lehet, a megújulás, a megfiatalodás és az öröm érzését keltve. A hűtlenség árulás, de nem feltétlenül jelenti a szerelem végét; megcsalás még boldog párkapcsolatban is előfordul. Az elárult partner azonban zavartságot, haragot, kétséget, fájdalmat és szívfájdalmat érezhet.

 

A hűtlenség jelei

Konkrét bizonyítékok nélkül nehéz lehet tudni, hogy partnere megcsal-e. Vannak azonban figyelmeztető jelek, amelyek arra utalnak, hogy a párja hűtlenséget követ el. Amikor hűtlenségről van szó, általában több jele is van, annak, hogy mi történik:

  • Jelentős változásokat észlelhet szexuális életében; partnerét a szokásosnál kevésbé érdekli a szex, nem sikerül szexuálisan izgalomba hozni.
  • Előfordulhat, hogy partnere olyan szexuális tevékenységet szeretne folytatni, amely idegennek vagy visszataszítónak tűnik az Ön számára.
  • Lehet, hogy partnere a szokásosnál jobban odafigyel a megjelenésére.
  • Lehet, hogy partnere nem alszik jól.
  • Partnere szokatlanul zavartnak és stresszesnek tűnhet.
  • Előfordulhat, hogy partnere több időt tölt otthonától távol, vagy gyakrabban megy munkába vagy sűrűbben találkozik a barátaival.
  • Előfordulhat, hogy nehezebben tud kapcsolatot teremteni partnerével, és reaktívabb, ellenségesebb vagy hidegebb a szokásosnál.
  • Álmatlanságot, stresszt és figyelemelterelést is tapasztalhat partnere viselkedésével kapcsolatos gyanúja miatt.

 

Melyek a fő okai annak, hogy az emberek csalnak?

A legtöbb ember tisztában van a megcsalás következményeivel. Az árulás váláshoz vezethet, a hűtlenség pedig a depresszió, a szorongás és a családon belüli erőszak előrejelzője. Ennek ellenére sokan eltévednek, és felvetik a kérdést: Miért? A megcsalók körében végzett felmérésekben a szerelem elmúltát, a változatosság keresését, az elhanyagoltság érzését említették a leggyakrabban, ezt követték a szituációk adta lehetőségek megélését, az önbecsülés növelésének vágyát és a partnerrel szembeni haragot.

 

A férfiak többet kóborolnak, mint a nők?  

A férfiak mindig is nagyobb valószínűséggel csaltak, mint a nők, vagy legalábbis számoltak be róla. Azonban a kutatók változást észleltek az elmúlt években: a felnőttek 16 százaléka – a férfiak körülbelül 20 százaléka és a nők 13 százaléka – számolt be arról, hogy partnerén kívül mással is szexeltek. A 30 év alatti felnőttek körében, akik valaha is házasok voltak, vagy hosszabb partnerkapcsolatban éltek, a nők 11 százaléka számolt be hűtlenségről, szemben a férfiak 10 százalékával. 

 

Miért marad a legtöbb ember hűséges?

Az ártatlan flört és a romantikus árulás közötti határ gyakran rugalmas, és sok párnak okoz konfliktust, az, hogy a partnerek nem osztják a megcsalás definícióját. Egyesek számára a másokkal való szexuális kapcsolaton kívül minden elfogadható; mások számára megbocsáthatatlan a potenciális rivális iránti bármilyen figyelem.

 

A másokról való fantáziálás rossz a kapcsolatnak?

A „mikrocsalás” kifejezés olyan cselekedetekre utal, amelyek nem felelnek meg a hűtlenség legtöbb definíciójának, ennek ellenére zavarhatják a partnert, például; flörtölni egy vonzó szomszéddal,vagy munkatárssal – de nincs szándékuk eltévedni. Más kérdés a szexuális fantáziálás. Míg sok szakértő úgy véli, hogy amíg a másokkal kapcsolatos szexuális fantáziák nem válnak konkréttá, az nem feltétlenül egészségtelen a kapcsolat szempontjából, és segíthet fenntartani a szexuális energiát és érdeklődést. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a saját partnerrel kapcsolatos szexuális fantáziák jobban hozzájárulnak egy kapcsolathoz.

 

A pornográfia, az online vagy a kiberhűtlenség a csalás egyik formája?

Mivel a pornót néző partner nem ismeri a szereplőket, és fizikailag nincs is velük, sokan potenciálisan problémásnak, de nem tényleges hűtlenségnek tekintik a pornóhasználatot.  Egyes partnerek azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy minden kapcsolaton kívüli szexuális tevékenység „bűncselekmény”. A szakértők azt javasolják, hogy a párok a lehető legnyitottabbak legyenek egymással, és beszéljék meg, ha az egyik partner következetes pornóhasználata a pár saját szexuális kapcsolatában mutatkozó problémákra utal.

Az online vagy a kíberhűtlenség magában foglalja az online szexuális vagy érzelmi kapcsolatokban való részvételt chatszobákon, üzeneteken, szöveges üzeneteken keresztül, valamint fényképek és szexuális fantáziák cseréjével. Vannak, akik megcsalásnak tekintik ezt anélkül, hogy kapcsolatba lépnének másokkal, míg mások nem.

 

Mi az érzelmi hűtlenség?

Ha egy partnert csaláson érnek, vagy ő vallja be, az nem feltétlenül jelenti a kapcsolat végét. Az egyik kulcsfontosságú tényező, amely meghatározza, hogy egy kapcsolat fennmaradhat-e, az, hogy a kapcsolat egyaránt magában foglalt-e érzelmi kötődést és szexet. Egy felmérésben a viszonyban lévő férfiak 44 százaléka azt mondta, hogy ez csak a szexről szól, de a nőknek csak 11 százaléka számolt be erről.

 

A hűtlenség hatása

A hűtlenség súlyos hatással lehet a kapcsolatokra és az érintett egyénekre, beleértve azokat is, akiket megcsalnak, és azokat is, akik megcsalják. Amikor a hűtlenség hatással van egy kapcsolatra, az abban élő embereket erősen lehangoltnak és rendellenesnek érezheti. Fokozott szorongást, öngyilkossági gondolatokat és a poszttraumás stressz zavar jeleit okozhatja. A megcsalt személy mélyen elárultnak érezheti magát, és gyanakodva tekint házastársa tevékenységére a jövőben. Rémálmokat, visszaemlékezéseket élhet át, és olyan képek játszódnak le a fejében, mint egy filmen. A bizalom megszakadhat, amit nehéz helyrehozni. Végül, a hűtlenség feszítheti vagy szétszakíthatja a kapcsolatot. A hűtlenség az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a párok  párkapcsolati tanácsadásra mennek, és ez az egyik leggyakoribb oka a válásnak. 

 

Hogyan dönti el valaki, hogy maradjon-e olyan partnerével, aki megcsalt?

A hűtlenség utáni kapcsolat melletti döntés olyan kritériumokon alapul, mint a pénzügyek, a családi kapcsolatok és a kisgyermekek közös nevelése. A kutatások azonban azt is megállapították, hogy az egyik legerősebb mutatója annak, hogy egy pár együtt marad-e, a sértett partner baráti és családtagjainak véleménye és tanácsai.

 

Megbízhatsz egy olyan partnerben, aki korábban megcsalt?

Az ember múltja nem mindig határozza meg a jövőjét, de a kutatások azt mutatják, hogy azok, akik megcsalták egy partnerüket egy korábbi kapcsolatban, háromszor nagyobb valószínűséggel tévednek el egy jövőbeli kapcsolatban, mint azok, akik korábban nem voltak hűtlenek. Azokról a személyekről is kiderült, akik megcsaltak, hogy partnerük tetteit hibáztatják saját eltévelyedésükért, de nem vállalnak felelősséget partnerük hűtlen cselekedeteiért.

 

Hogyan lehet helyreállítani a kapcsolatot csalás után

Bár a hűtlenség hatásait nem lehet minimalizálni – és nem ajánlott olyannal kapcsolatban maradni, ahol az egyik fél lelkiismeret-furdalás nélkül ismételten elárulja a bizalmat és kerüli a felelősségvállalás –, van némi remény. Terapeutával folytatott tanácsadás hatékonyan segítheti a párokat a gyógyulásban, a kapcsolatokból való továbblépésben, és szilárd határok felállításában, hogy a hűtlenség ne váljon krónikus problémává. 

 

A kapcsolat problémáinak az okait fel lehet tárni, hogy jobban megismerjék a kiváltó okokat, és a pár eldöntheti, hogy megjavítja vagy véget vet a kapcsolatnak. Ha a kapcsolat megmentésére van szükség, egy képzett párterapeuta olyan eszközökkel tudja támogatni a párokat, amelyek javítják a kommunikációt és megkönnyítik a helyreállítást. A párterápia nagyon eltérően nézhet ki a terapeuta terápiás orientációjától, személyiségétől és gyakorlati stílusától, valamint a pár egyedi dinamikus és bemutatási problémáitól függően. Fontos, hogy olyan terapeutát találjunk, akivel a kapcsolat minden tagja jól érzi magát, képes és tud együtt dolgozni. 

 

Előző

Hogyan induljunk el az önmegvalósít...

Következő

A hálaadás boldogabbá tehet...

Kövess minket!