2024. Május 24. | Eszter, Eliza
Előző

Alföldi Róbert Isten szerepében lép ...

Következő

„Mazochista vagyok”...

Kend a nyuszira!

Hatalmas várakozás előzte meg az Azt mondta című filmet, amely két riporter nyomozásáról szól, akik feltárták, mit művelt három évtizeden át Hollywood egyik legnagyobb hatalmú producere, Harvey Weinstein.

 

Ő volt az álomgyár legnagyobb szexuális ragadozója, nők tucatjait zaklatta, sőt erőszakolta meg. Áldozatait később lefizette vagy fenyegetésekkel elhallgattatta, hiszen a pénzével – fénykorában 300 millió dolláros vagyona volt – bármit el tudott érni. A két riporter, Jodi Kantor és Megan Twohey hatalmas akadályokat leküzdve, a veszélyekkel dacolva leplezte le a szexuális bűnözőt, akit már elítéltek 23 évre, most folyó második perében pedig újabb hasonló büntetésre számíthat. A riporterek cikke, majd a belőle született bestseller nyomán készült a film, amelyben Carey Mulligan és Zoe Kazan alakítják az újságírókat. Az előrejelzések szerint mindketten Oscar-esélyesek a februári díjkiosztón.

 

Az éppen öt éve megjelent cikk, majd a könyv révén ma már nem titok, miféle ember Weinstein, a Cracked azonban utánajárt egyéb viselt dolgainak is. Az összeállításból kiderül, hogy a producer szexuális ragadozó mivolta hihetetlenül agresszív karakterében rejlik. Weinstein nyilvánosan megalázott filmeseket, akik sírva fakadtak, újságírókat bántalmazott, és mivel rosszul tűrte a frusztrációt, feszültebb pillanataiban bárkinek képes volt nekimenni verbálisan vagy fizikailag.

 

A dührohamainak természetesen híre ment, és a New York magazin bátor újságírója meg is kérdezte tőle még 2004-ben, hogyan áll ezzel a kérdéssel. A producer arcátlanságára jellemző, hogy a kisgyerekek tipikus „kend a nyuszira” magyarázatával szolgált, hangsúlyozva, hogy az agresszív időszaknak már vége.

 

„Sosem reggeliztem, csak ittam egy erős kávét – kezdődött a magyarázat. – Munka közben az ebédről is megfeledkeztem, viszont mindig volt nálam egy zacskó M&Ms, merthogy feltölt energiával. Persze ez nem igaz, úgyhogy le is jöttem róla. Viszont a csokidrazsé fellökte a glükózszintemet 50-ről mondjuk 250-re, jócskán megugrott az adrenalin is, ettől jöttek a dühkitörések. Nem mindenki jár így. Mások sokkal jobban tolerálják az édességet.”

 

Az arcpirító magyarázatnak egyébként van némi alapja. Weinsteint egyszer beperelték, mert egy próbavetítésen összeverekedett egy másik producerrel egy nagy ibrik M&Ms miatt, a drazsé kiborult, és Weinstein a földről habzsolt belőle. A vetítést meg kellett szakítani.

Előző

Alföldi Róbert Isten szerepében lép ...

Következő

„Mazochista vagyok”...

Kövess minket!