2024. Július 22. | Magdolna
Előző

Megosztom... Borbás Gabi színésznő...

Következő

Megosztom… Bach Zsófia színésznő...

Megosztom… Mező Misi, zenész, zeneszerző, énekes

Kérdéseinkre mindig sikeres, elismert művészek válaszolnak, így adódik a kérdés, hogy mi az a titok, amitől százezrek kedvencei. A mesterségbeli tudás alap, de ehhez még számos egyéb tulajdonság is kell, mint a kellemes megjelenés, magával ragadó orgánum, szenvedély és érzelem, érzékenység és finomság, önazonosság és gondolatgazdagság. Nos, kérdéseink válaszadójában, Mező Misiben mindez megtalálható, így nem csoda, hogy könnyedén magával ragadja közönségét.

 

- Melyik volt hivatása legemlékezetesebb pillanata?

 

- Csak egyet nem tudnék kiemelni, rengeteg ilyen pillanat volt a 20 évünk alatt. Hatalmas érzés volt, amikor játszani kezdték a rádiók a dalainkat és a közönség részéről jött a visszaigazolás, hogy jó az, amit csinálunk. Felemelő pillanat volt egy-egy nagyobb koncert, akár a 10 éves PECSA, vagy a 15 éves Aréna koncertünk, de legalább ennyire ünnepi pillanat lesz a 20 éves jubileumi nagykoncertünk is idén február 15-én az Arénában. Szívet melengető volt az is, mikor számunkra nagy példaképekkel, ikonokkal állhatunk egy színpadon, akik elsőre, szívesen vállalták a meghívást. Hála Isten mozgalmas volt az első húsz évünk, reméljük, a következő is ilyen lesz.

 

- Mennyire határozta meg későbbi párkapcsolatát az első szerelem?

 

- Igazából soha nem fordult meg ez a fejemben és soha nem viszonyítottam sem az első nagy szerelmemhez, sem a többi barátnőmhöz a feleségemet. Azt gondolom, hogy ha egyenrangú társként, partnerként tekintünk a kedvesünkre - függetlenül attól, hogy barátnő, menyasszony vagy épp feleség - és azt szeretnénk, hogy harmonikus és kiegyensúlyozott legyen a kapcsolatunk, akkor ugyanazt kell adni, biztosítani számára, mint amit mi szeretnénk magunknak. Szerintem ilyen egyszerű a történet.

 

- Magyarországon kívül hol élne a legszívesebben?

 

 - Volt szerencsém nem olyan régen Japánba utazni egy munka miatt. Tokióban voltam három napot és teljesen lenyűgözött, mondhatnám azt is minden túlzás nélkül, hogy kultúrsokk volt nekem az a pár nap. Megértettem három nap alatt, hogy miért tart ott ahol, miért áll az élen szinte mindenben a felkelő nap országa. A japán ember gondolkodása a világról, társadalomról, ami lokális gondolkodásban nyilvánul meg, viszont globális cselekvésük miatt emeli őket a megérdemelt első helyre, legalább is az én értékrendemben. Szívesen élnék Japánban.

 

- Mennyire befolyásolta környezete a pályaválasztásban, volt olyan híresség, vagy példakép, aki motiválta?

 

- Ha azt nézzük, hogy muzsikus családban nőttem fel, akkor elég mélyen befolyásolta a pályaválasztásomat. Tízévesen már erre a pályára készültem, hihetetlennek tűnhet, de én már ekkor valahol tudatosan készültem erre. Sajnos Dobozon, ahol én felnőttem, nem volt híresség, zenei példakép, aki egy követendő példát mutatott volna nekem és motivált volna. Utólag summázva, nem is bánom, hogy soha nem volt zenei téren példaképem, akire szerettem volna hasonlítani, így legalább az ember megtalálta a saját karakterét, saját orgánumát. Azt gondolom, a művészetben ez az egyik legfontosabb, hogy saját karaktered legyen, ami felismerhető, hozzád köthető és nem mást akarsz utánozni. A célom mindig az volt, hogy ne OLYAN legyek, mint X, Y, hanem AZ legyek, akihez inkább hasonlítani szeretnének, saját magam legyek, ha úgy tetszik egy Brand, ahogy ez, azt gondolom, a Magna esetében is megfigyelhető. Saját stílust alakítottunk ki, ami semmihez nem hasonlítható és úgy vélem, ez a legfontosabb egy zenekar életében.

 

- Melyik a kedvenc könyve és miért?

 

- Kedvencem nincs, József Attilát és Bari Károlyt olvasgatok mostanában. Egyre jobban érdekelnek az önéletrajzi könyvek, most fejeztem be Eric Clapton könyvét és kezdtem el olvasni Johnny Ramone-COMANDO önéletrajzi kötetét. A másik könyv, amit szintén most olvasok az YUVAL NOAH HARARI-HOMO DEUS könyve. Nagyon olvasmányos és tanulságos is egyben, mindenkinek ajánlom.

 

- Mit gondol a személyiségéről, milyennek tartja magát?

 

- Nehéz kérdés, inkább a környezetemet kellene erről megkérdezni. Ha csak jelzőket kellene saját magamra aggatni - amit nem szívesen teszek - talán ezek lennének: érzékeny, maximalista, alázatos, empatikus, humoros, pontos.  

 

- Mi az, amitől a legjobban retteg? 

 

- Talán legjobban az öregkori kiszolgáltatottságtól rettegek, azt nem szeretném megélni, nemcsak az elszenvedőnek szörnyű, hanem a környezetének is.  

 

- Mennyire teljesültek be gyermekkori álmai?

 

- Teljes egészében, hiszen azt csinálhatom, amiről tízévesen álmodoztam. Akkor gyerek fejjel álmodtam az életet, most viszont élem az álmomat.

 

- Mi a véleménye az adományvonalakról és azok hatékonyságáról, lépett már fel jótékonysági eseményen?

 

 - A jótékonykodás és a másokon való segítés komoly szerepet foglal el az én értékrendemben, hitvallásomban. Rendszeresen csatlakozom én is és a zenekarom is karitatív eseményekhez. Szerencsére mindannyian szociálisan érzékenyek vagyunk. Az adományvonalakat nagyon jónak és eredményesnek tartom, hiszen sokan vannak, akik másképpen nem tudnak segíteni, vagy földrajzilag nem áll módjukban, vagy egész egyszerűen idejük nincs erre, ezért az adományvonal megkönnyíti a segítségnyújtásukat.  

 

- Ön szerint a hiúság pozitív vagy negatív tulajdonság, mennyire tartja magát hiú embernek?

 

-  Valamilyen szinten minden művészlélek hiú. A hiúságot nem tartom negatív tulajdonságnak.

 

- Mi az, amire a legbüszkébb?

 

- Gyerekeimre, családomra.

 

- Mi volt élete legnagyobb csalódása?

 

- Volt egy pár, de kitöröltem az életemből, nem a negatív dolgokra gondolok, jobb szeretek a pozitív dolgokra visszagondolni. Csalódtam már barátnak hitt emberben, de lezártam az egészet és máshogy közelítem meg vele a kapcsolatomat.

 

- Mit gondol a most oly divatos diétákról, ön hogyan étkezik?

 

- Sajnos nem valami változatos a táplálkozásom és nem rendszeres. A zenész életforma is hozzájárul a rendszertelen táplálkozáshoz. A diétákat jónak tartom, de abban is vannak határok, hallottam egy-két diétáról, amik nagyobb kárt okoznak az emberi szervezetnek, mint használnak. Minden fejben dől el, a fogyókúra is és az életmódváltás is.

 

UTÁNAJÁRTUNK

A Magna Cum Laude zenekar különleges téli mulatsággal ünnepli húszéves fennállását 2019. február 15-én, a Papp László Budapest Sportarénában. A születésnapi koncert a zenekar pályafutásán átívelő nagykoncert lesz, ahol az újabb dalok mellett elhangzanak a régi nagy slágerek is, mint például a Vidéki sanzon, a Pálinka dal, a Színezd újra vagy a Köszönet. Ám ezzel a koncerttel egy korábbi nagy sikerű hagyományt is újra élesztenek, újra vidéki hangulatot varázsolnak Budapest szívében: a külső udvaron disznótoros és pálinka-kostoló alapozza majd meg a koncertet. Ünnepi hangulat és jól ismert Magna melódiák minden mennyiségben.

portré: Lajtos István

Előző

Megosztom... Borbás Gabi színésznő...

Következő

Megosztom… Bach Zsófia színésznő...

Kövess minket!